Tudomány

Megugrott a sugárzás mértéke Csernobilnál

GENYA SAVILOV / AFP
GENYA SAVILOV / AFP

Korábban érkeztek hírek arról, hogy hirtelen megugrott a sugárzás mértéke az oroszok által elfoglalt csernobili atomerőmű környezetében. Az ukrán nukleáris ügynökség szerint azonban nem kell aggódni, a  területen zajló katonai aktivitás miatt magasabb a sugárzási szint – írja a Reuters.

A szakértők nem hozták nyilvánosságra, hogy pontosan mekkora a megemelkedett sugárzás mértéke,

de azt elmondták, hogy a katonai műveletek felverték a területen leülepedett radioaktív port, ez az oka annak, hogy a mutatók kilengtek egy kicsit.

Az Európai Bizottság radioaktivitást figyelő térképe szerint nincs komoly kiugrás a térségben. A 444 információi szerint valamikor ma reggel 7 óra tájban egyszer csak megszűnt a sugárzási adatszolgáltatás Csenobilból, illetve még 2 környékbeli atomerőműből.

A Telegraph úgy tudja, hogy az ukrán elnök tanácsadója, Olekszij Aresztovics szerint az oroszok akár zsarolhatják is a nyugati erőket a helyzettel, és az elnök emberei éppen választ készítenek elő egy ilyen lehetséges szcenárióra. A Telegraph szerint a tanácsadó az ukrán Ukrinform híroldalnak nyilatkozott így.

A CNN szerint a Fehér Ház azonnali, hiteles jelentést kér a csernobili zónában esetlegesen túszul ejtet civilekről.

Arról, hogy az orosz erőknek miért volt előnyös elfoglalni Csernobilt, ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik