Tech

Halálra fagyott a mínusz 50 fokban, miután a Google térképének rövidebb útvonalajánlatát követte

Gettyimages
Gettyimages
Két szibériai város között utaztak, amikor elakadtak egy elhagyatott falvakkal tarkított erdei úton.

Halálra fagyott egy 18 éves fiatal, társa pedig életveszélyes állapotba került, miután a Google Térkép rövidebb útvonalajánlatát követve elakadtak egy erdei úton Szibéria északkeleti részén – jelentette a helyi sajtó. A Siberian Times cikke szerint a két fiatalt egy héttel azután találták meg, hogy autójuk leállt.

A fiatalok a világ leghidegebb nagyvárosaként ismert Jakutszkból tartottak Magadan városába, a Csontok útja néven elhíresült, majdnem kétezer kilométer hosszú országúton. Az út azért kapta ezt a nevet, mert az építése közben meghalt politikai foglyokat az útba temették. Becslések szerint legalább 250 ezer, de lehet, hogy egymillió ember halt meg az út építése közben.

A Google térképe azonban ajánlott nekik egy valamivel rövidebb útvonalat, amivel két órával csökkenthették volna a 34 órás utazást, és a két fiatal azt követte. Autójuk azonban elakadt a havas erdei úton, amit a hetvenes évek óta szinte senki sem használ, és környékén jórészt csak elhagyatott falvak vannak.

A Siberian Times cikke szerint a két fiatal nem volt rendesen felkészülve a világ leghidegebb lakott területén történő utazásra, öltözékük nem volt elég meleg, és autójuk sem volt megfelelő az extrém hidegre. Az orosz lap cikke szerint az útvonal olyan veszélyes télen, hogy kettesével szoktak azon autózni az emberek, hogy ne fagyjanak halálra, ha az egyik esetleg lerobbanna.

Az autót egy héttel eltűnésük után találta meg egy rendőr. Egyikük akkor már halott volt, a másikat pedig súlyos fagyási sérülésekkel szállították kórházba. A környéken akkor éjszakánként már mínusz ötven Celsius-fokra hűlt le a levegő.

Az eset után a Google levette a térképéről az útvonalat, ahol a két fiatal elakadt, és már csak a hosszabb utat ajánlja a két város között közlekedő autósoknak – írta szombaton Twitter-oldalán a Times.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik