Tech

A Huawei nem adja fel, van esélye, hogy teljesen felforgatják a mobilpiacot

Januártól hazánkban is kapható a tavaly ősszel bemutatott Huawei Mate30 Pro, a kínai gyártó egyik első olyan telefonja, amire hivatalosan már nem elérhetők a Google alkalmazásai és háttérszolgáltatásai, így az alkalmazások letöltésére szolgáló Play Áruház sem – helyette a cég saját fejlesztésű megoldásait kell használni. A vállalat lépése mindenképpen bátornak nevezhető, és amennyiben bejönnek a számításaik, hosszú távon alapjaiban változhat meg a mobiltelefonok piaca.

Tavaly, vélhetőleg az USA és Kína között zajló kereskedelmi háború részeként a Trump adminisztráció jókora pofont adott a Huaweinek: a vállalat felkerült arra a fekete listára, aminek a szereplőivel az amerikai vállalatoknak tilos üzletet kötni. A kínai cég számára ez főleg azért kellemetlen, mert ebbe a körbe beletartozik a Google is, a mobilszoftver-piac egyik legnagyobb és legfontosabb szereplője, és a szankciók érvénybe lépése óta a Huawei nem is használhatja a keresőóriás szoftvereit.

Most akkor dobjam ki a Huawei telefonomat?
Válaszolunk a felhasználók legfontosabb kérdéseire, elmondjuk, mit is jelentenek a Huawei-telefonok tulajdonosainak a Google korlátozásai.

A tiltás előtti készülékeket ez ugyan nem érinti, illetve a tavaly októberben bejelentett Huawei Mate30 telefonokra is felkerülhetett az Android 10 nyílt forráskódú verziója, de a Google Mobile Services (GMS) már nem, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy semmilyen Google alkalmazás nincs a mobilokon, ahogy a Play Áruház sem, és ezek mélyre ható ismeretek hiányában nem is nagyon telepíthetők a készülékre.

A Huawei viszont nem esett kétségbe, a cég hisz abban, hogy a Google nélkül is életképes alternatívát jelenthetnek a piacon, és a Mate30 telefonok leleplezésével párhuzamosan bejelentették, hogy rengeteg pénzt áldoznak a Huawei Mobile Services (HMS), azaz a saját mobilos ökoszisztémájuk fejlesztésére, amivel kiváltanák a keresőóriás mára nélkülözhetetlennek nevezhető megoldásait.

Ide tartozik többek között a Google saját térképszolgáltatása is, ami nélkül jelenleg nem működnek az olyan, térképalapú alkalmazások, mint például a BKK Futár, de a jövőre nézve biztató hír, hogy a kínaiak a napokban bejelentették: együttműködnek a főleg autókba szánt navigációs rendszeréről ismert holland TomTommal, azaz máris találtak egy alternatívát a Google megoldása helyett. A jövőben ezt fogja használni minden olyan alkalmazás, amit a HMS alá készítenek el a fejlesztők.

Ezért nem akarja Amerika, hogy a kínai Huawei uralja az 5G piacát
Az Egyesült Államok mindent megtesz azért, hogy elérje: szövetségesei hozzá hasonlóan tiltsák ki a kínai vállalatot a következő generációs, 5G-s mobilhálózatok fejlesztéséből.

Trükközni még mindig kell

A Mate30 Pro eredeti bejelentését követően a telefon hivatalosan nem került forgalomba hazánkban (és úgy általában Európában sem), de decemberben a fejlesztők számára elérhetővé vált a HMS 4.0-s verziója, ami a korábbinál sokkal több lehetőséget nyújt az appfejlesztők számára, azaz egyre több alkalmazás ültethető át a Google-féle GMS-ből a Huawei rendszerébe.

A kínai cég itthon sem tétlenkedett, már jó pár népszerű magyar alkalmazás (Jófogás, Erste mobilbank, a 24.hu mobilapp) elérhető a Huawei saját áruházában, az App Galleryben, az öröm ugyanakkor nem felhőtlen, hiszen a közel 345 ezer forintért kínált telefon így sem nyújt olyan zökkenőmentes felhasználói élményt, mint bármelyik androidos mobil, amiről nem tiltották le a keresőóriás szolgáltatásait.

Egyrészt, a Google alkalmazások hiánya hatalmas érvágás,

és bár a Huawei sajtóbemutatóján a Google Térkép ott volt az egyik készüléken, ráadásul működött is, azzal tisztában kell lenni, hogy a Play Áruház, a Gmail, a YouTube és társaik továbbra sem elérhetők, ha nem vágjuk fejből, hogy mi a bootloader nyitás, a root, a ROM flashelés és GApps telepítése.

Az tény, hogy az App Gallery naponta bővül újabb és újabb alkalmazásokkal, de ha olyan appokat is szeretnénk a telefonunkra, mint a Facebook, a Messenger, a Twitter, az Instagram, a Pinterest vagy éppen a Spotify, akkor egy másik alkalmazásboltot, az Amazon megoldását is le kell tölteni a telefonra, és azon keresztül telepíteni a programokat. Ha pedig ott sincsenek meg a kedvenceink, akkor nekiállhatunk .apk fájlok keresésének, ami már sok átlagfelhasználó ingerküszöbét és tudását meghaladhatja.

Remek készülék, de szoftveresen azért még nem minden klappol. Fotó: Sven Hoppe / dpa / AFP

Ezen felül akad még egy megoldás a régi alkalmazások átmentésére, a Huawei Phone Clone applikáció, ami már alapból megtalálható a Mate 30 Prón, és segít átmásolni az alkalmazásokat a régi androidos telefonunkról az újra. Ez az esetek nagy részében megoldást nyújthat, azt ugyanakkor a Huawei sem tudja 100 százalékra garantálni, hogy a műveletet követően minden alkalmazás ugyanúgy működni fog, mint a korábbi készüléken, arról nem is beszélve, hogy innentől ezek az appok frissítéseket sem kapnak, azokat szintén külön letöltött .apk fájlokkal lehet pótolni.

Lássuk be, egy 345 ezeres telefonnál – legyen bármilyen szuper a hardver és a hátlapon található kamerák egész sora – ez nem olyan kompromisszum, amit szívesen benyel egy átlagos vásárló.

Ezen összegért az előrendelőknek ugyan jár egy Huawei Watch GT 2 okosóra a készülék mellé, extra garanciával, és egy VIP telefonvonallal, ahol az operátorok segítenek az alkalmazások telepítésében, de kérdéses, ez elég lesz-e ahhoz, hogy a cég megtartsa a hétköznapi, nem márkahű, csúcskészülékre vágyó felhasználókat. Ne feledjük, már a Xiaomi és a OnePlus is megérkezett Magyarországra, és mindkét gyártó kiváló mobilokat kínál, méghozzá a Google biztosította előnyökkel és kényelemmel.

A Huawei helyzetét ráadásul az is nehezíti, hogy a Mate30 telefonok csak a saját boltjaikban lesznek elérhetők, a mobilszolgáltatóknál nem. Kérdésünkre a Telekom elárulta, hogy a Mate30 Pro egyelőre nem várható a kínálatukba, ugyanakkor a cég nem tartja elképzelhetetlennek a GMS nélküli telefonok forgalmazását. A vállalat hivatalos álláspontja szerint figyelemmel kísérik a Huawei ez irányú fejlesztéseit, és nem zárkóznak el attól, hogy a kínaiak új megoldásait tartalmazó készüléket dobjanak piacra.

Bátraké a szerencse

A Huawei nincs könnyű helyzetben, és ha egészen őszinték akarunk lenni, akkor elég csekély az esélye, hogy a Mate30 Pro a jelenlegi szolgáltatáscsomaggal és a kissé nyögvenyelős szoftverhasználattal igazán sikeres lehet, főleg úgy, hogy nem része egyetlen előfizetői ajánlatnak sem,

és ez nemcsak nálunk igaz, de valószínűleg Európa többi részén is.

Az viszont mindenképpen dicsérendő, hogy a cég az elé gördített akadályok ellenére nem dobta be a törölközőt, és mindent megtesz azért, hogy megtartsa a pozícióját a mobilpiacon. A HMS a jelenlegi formájában még nem ütőképes alternatívája a Google ökoszisztémának, ugyanakkor a fejlődés tagadhatatlan, a kínaiak mindössze negyed év alatt hatalmasat léptek előre, és bőven van tartalékuk tovább haladni. Ez pedig azt is jelenti, van esély arra, hogy az elkövetkezendő években felforgatják a mobilpiacot, megszüntetve az Android és az iOS jelenlegi kétpólusú világát.

Ne feledjük, a Huawei nemcsak a HMS-t fejleszti gőzerővel, de a HarmonyOS-en is dolgoznak, az operációs rendszeren, ami idővel leválthatja a nyílt forráskódú Androidot. Amennyiben az amerikaiak szankciói kitartanak és a Huawei tovább dolgozik a függetlenségén, akkor elképzelhető, hogy pár éven belül már három különböző rendszer közül választhatunk, mikor mobilvásárlásra adjuk a fejünket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik