Tech

Most akkor dobjam ki a Huawei telefonomat?

Minden korábbinál keményebb az amerikai-kínai kereskedelmi háború: Donald Trump feketelistája miatt a Google a jövőben nem működik együtt a kínai Huawei-jel bizonyos licencek ügyében, így a kínai céget gyakorlatilag elvágják az Android fontos szolgáltatásaitól. De mit jelent ezt a gyakorlatban egy átlagos felhasználó számára?

Mi történt?

Donald Trump amerikai elnök szerdán elnöki rendeletet írt alá az Egyesült Államok telekommunikációs hálózatainak védelméről. A jogszabály széles körű felhatalmazást ad az amerikai kormányzatnak arra, hogy megtiltsa amerikai telekommunikációs vállalatoknak az üzletkötést olyan külföldi alkatrészgyártókkal, amelyek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az USA számára. A tiltólistára került cégeknek (köztük a Huaweinek) csak külön kormányzati engedéllyel szállítható amerikai technológia, legyen szó akár hardverről, akár szoftverről. A Google ennek a rendeletnek tett eleget, azaz nem saját maga határozott úgy, hogy felfüggeszti üzleti kapcsolatát a Huawei-jel.

Mit jelent ez a korlátozás?

A mobiltelefonokon szemünk előtt megjelenő Android több szoftveres rétegből tevődik össze. Ezek közé tartozik

  • a kezelőfelület, amin a felhasználók végrehajtják az interakciókat. A Huawei mobiljain a cég saját Emotion UI (EMUI) dizájnját használja, a Honor telefonokon pedig a Magic UI-t.
  • A Google saját szolgáltatásai, például a Google Play áruház, és a Google appok (Gmail, YouTube, a kereső, a térkép).
  • Maga az Android operációs rendszer.
  • A rendszerszoftver, ami vezérli a telefon különféle alkatrészeit.

Az Android egy nyílt forráskódú, bárki által ingyen használt platform az Android Open Source Project (AOSP) alatt, de ez egy eléggé fapados, csupasz verzió. Erre épülnek rá a licencköteles szolgáltatások, amelyeket már a Google szabályoz.

A Huaweinek a későbbiekben az Android-frissítések mellett nem lesz hozzáférése a Google Play szolgáltatásokhoz és a Google Play Protecthez. Előbbi alapvető feltétele az olyan fontos Google-appokhoz való hozzáférésnek, mint a Gmail, a YouTube vagy a térkép. Az appok biztonságáért felelős szolgáltatásról is le kell mondania. Lényegében pont azok a részek nem lesznek elérhetők a kínai gyártó jövőben megjelenő telefonjain, amik az operációs rendszer lényegét jelentik. Éppen ezért nincs sok értelme a szabadon elérhető csupasz Androidnak.

A Google döntése értelmében a Huaweinek a jövőben más külsős appboltra, vagy a sajátjára kéne támaszkodnia, de a kínálat ott szűkösebb, hiszen a fejlesztők nem mind teszik elérhetővé az alkalmazásaikat a Google Play Store-on kívül, így jelentősen leszűkülnek a lehetőségek.

Ott van továbbá az eszközök támogatottságának kérdése, amivel kapcsolatban még nincsenek egyértelmű válaszok. A licencjogok megvonásával a Huawei csak az Android csupasz változatát használhatja, és az abba bekerülő frissítéseket.

Most akkor dobjam ki a Huawei mobilomat?

Erre azért nincs szükség. A Huawei összes eddig megjelent, felhasználók által már megvásárolt, valamint kereskedelmi forgalomban elérhető okoseszközén most és a jövőben is változatlanul elérhetők lesznek a legújabb Google és biztonsági frissítések.

Tehát a már használatban lévő mobilokat semmilyen szinten nem érinti a bejelentett korlátozás, minden megy tovább, ahogy eddig.

A gyártó továbbra is ellátja minden meglévő Huawei és Honor márkájú készüléke biztonsági frissítési és ügyfélszolgálati feladatait, beleértve minden, már eladott és még raktáron lévő készüléket is.

Ha tervezi, hogy vásárol új Huawei-mobilt a már piacon lévő modellek közül, megteheti. Ezeken még teljes értékű Android van, és a szükséges szoftverfrissítések is elérhetőek lesznek, mivel a rendelet visszamenőleg nem hatályos.

Kapni fogok frissítéseket a már meglévő mobilomra?

A szolgáltatások letiltása mellett a másik sarkalatos kérdés, hogy a már használatban lévő eszközökre érkeznek-e rendszeres biztonsági frissítések. A válasz igen: az appokat a Google Play áruházon keresztül lehet frissíteni, ez is zavartalanul működik, ahogy a többi Google szolgáltatás. A havonta érkező biztonsági frissítésekkel is ugyanez a helyzet. Az Android-főverziókkal kapcsolatban viszont még nem tudni mi a helyzet, az eddigi információk szerint az már nem biztos, hogy az ősszel megjelenő Android Q megérkezik a Huawei P30, vagy a Huawei Mate 20 mobilokra.

Hogyan érinti ez a Huaweit?

A rendelet súlyos károkat okozhat a cég fogyasztói üzletágának. A Huawei 2019 első negyedévében több mint 59 millió okostelefont szállított le a viszonteladóknak, és mindegyik modell kivétel nélkül Androidot futtat. A vásárlói piac több mint felét Kína teszi ki, ami azt jelenti, hogy a Huawei fogyasztói üzletágának felvevőpiacának másik fele veszélyben van. Az egyébként távközlési gyártóként működő Huawei fogyasztói üzletága a cég 2018-a bevételének 45,1 százalékát termelte, ennyi pénz folyt be nekik okostelefonokból és más kütyükből, például laptopokból, tehát kiemelten fontos szegmensről van szó.

Már a világ második legnagyobb mobilgyártójáról van szó. Fotó: AFP

Jelenleg kérdés az is, hogy a Samsung Galaxy Fold ellenfelének szánt hajtogatható Mate X, és a Mate 20 X 5G-s okostelefon milyen formában és mikor fog megjelenni a piacon a Google támogatásának megvonása után.

Mi van a kínaiak tarsolyában?

A lépés arra kényszeríti a gyártót, hogy a jövőben kiadni tervezett mobilok esetében alapjaiból gondolja át szoftveres stratégiáját, amennyiben nem sikerül valamilyen egyezségre jutni. Erre az egyeztetésre valószínűleg a Google is hajlandó lenne, amely egyébként az egyik legfontosabb partnerének tekinti a kínaiakat.

A Huawei hétfői közleménye szerint a cégnek megvan a terve annak biztosítására, hogy termékeik többsége a nehéz körülmények között tovább tudja szolgálni a felhasználókat, és szerte a világon egy megbízható és fenntartható szoftver-ökoszisztémát kívánnak kiépíteni.

Egy ideje tudni lehet, hogy a kínaiak egy ideje már készülnek a legrosszabbra: 2012 óta dolgoznak egy saját operációs rendszeren – a mostani események fényében tehát nem kizárt, hogy a kínai cég termékei a jövőben saját fejlesztésű szoftverrel kerülnek majd a boltokba. Ezzel megjelenne egy rivális az iOS és az Android mellett, aminek az ázsiai piacon lehet erős piaca.

Ezért nem akarja Amerika, hogy a kínai Huawei uralja az 5G piacát
Az Egyesült Államok mindent megtesz azért, hogy elérje: szövetségesei hozzá hasonlóan tiltsák ki a kínai vállalatot a következő generációs, 5G-s mobilhálózatok fejlesztéséből.

A Huawei az utóbbi évek során nagy összegeket fordított kutatás-fejlesztésre, és a hardverek területén is próbál függetlenedni. Az alternatív operációs rendszer mellett saját alkatrészeken is dolgoznak, a Kirin processzor már több mobilban is ott van.

Ez magával hoz viszont további kérdéseket, hiszen a már eleve kínaiak által gyártott alkatrészek még aggasztóbbak lehetnek biztonsági szempontból azon országok számára, amelyek már most is a kínaiak kémkedésétől tartanak. Hozzá kell tenni: a Huawei mobiljait sosem vizsgálták annyira gyanakvóan, mint a cég mobilhálózati berendezéseit.

Mit tilthatnak még be az amerikaiak?

Az elnöki rendeletben hirdetett országos rendkívüli állapot gyakorlatilag megtiltja az amerikai telekomcégeknek az üzletkötést, kérdés, hogy a napokban kik jelentenek még be a Google-höz hasonlóan radikális lépést.

Ugyanígy hétfőn érkezett a hír, hogy három nagy vezető chipgyártó, az Intel, a Broadcom és a Qualcomm is beszünteti a komponensek szállítását, valamint megvonja a kritikus szoftveres frissítéseket a Huaweitől. Ezek a cégek kulcsfontosságú szereplőnek számítanak a hardverpiacon, a Huawei például az Intel szerverchipjeit és processzorait építi saját laptopjaiba.

Ennek kapcsán merültek fel kérdések szoftveres oldalról is, például hogy mi lesz a Windows 10-et futtató Huawei laptopokkal. A Microsoft TechRadarnak adott finom válasza szerint jelen pillanatban „nincs mit megosztaniuk” az üggyel kapcsolatban. Ha a kormány nyomására a Huawei laptopok nem kapnának frissítéseket, az minden oldalról káros lenne, de főleg a felhasználók számára, hiszen eszközeik ezután nem számítanának naprakésznek és biztonságosnak, és ez a Microsoftnak sem célja.

Még nem tudni, mi lesz a windowsos Huawei laptopok sorsa
A redmondiak egyelőre annyit mondtak, hogy nincs mit mondaniuk.

(Kiemelt kép: ImagineChine / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik