Tech

Erre figyeljen, hogy ne váljon rémálommá a karácsonyi vásárlás

Az ünnepi szezon közeledtével, sokan szeretnék meglepni szeretteiket ajándékokkal, ám az ilyen nagy tömegű online vásárlásra buzdító kampányokat az internetes csalók is igyekeznek kihasználni. Ebből kifolyólag a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete (NBSZ NKI) az ünnepi időszak, szabadság, szünidő alatt is a biztonságtudatos magatartásra hívja fel a figyelmet. Az intézet az alábbiakat tanácsolja azoknak, akik nem szeretnének kiberbűnözők áldozatává válni.

Megbízható oldalakról vásároljunk!

Lehetőleg olyan weboldalakat keressünk fel vásárlási szándékunkkal, amelyeket ismerünk és ahonnan már rendeltünk korábban. Jegyezzük meg a már felkeresett és megbízhatónak minősült online áruházakat!

Olvassuk el mások értékeléseit!

Minden online áruház és vásárolni kívánt termék esetén érdemes elolvasni mások korábbi tapasztalatait. Amennyiben egy boltról, vagy termékről jellemzően negatívan nyilatkoznak a felhasználók, megfontolandó lehet elállni a vásárlási szándéktól.

Ne a kapott linken keresztül vásároljunk!

Egy remek ajánlat reményében ne a hirdetésre kattintva, illetve az e-mailben kapott linken keresztül adjuk le rendelésünket. Mindig keressük meg az eredeti weboldalon a terméket és onnan rendeljük meg.

Túl olcsó, hogy igaz legyen? Lehet, hogy csaló webáruház!
Ezekre figyeljen, mielőtt online vásárol.

Túl szép ahhoz, hogy igaz legyen…

Legyünk óvatosak a piaci áraktól jelentősen eltérő kínálatokkal. Gyakran a csalók kihagyhatatlannak tűnő  ajánlatokkal igyekeznek rávenni a felhasználókat az online vásárlásra, amely legtöbb esetben csak átverés, sok esetben pedig adatainkkal fizetünk az adott esetben nem is létező termékekért.

Válasszunk utánvétes fizetést!

Amennyiben módunkban áll, ne fizessük ki előre a terméket, hanem válasszuk az utánvétes fizetési lehetőséget, így csökkenthető annak kockázata, hogy kártyaadataink mások birtokába jutnak, vagy egy soha meg nem érkező termékért fizetünk.

Ellenőrizzük a termékeket!

Érdemes több forrás felhasználásával alaposan informálódni a megrendelni kívánt termékekről.

Óvatosan az üdvözlőlapokkal!

Előfordulhat, hogy az online karácsonyi e-üdvözlőlapok, vagy GIF formátumú animációk káros kódokat rejtenek magukban, ezért kerüljük az ilyen mellékletek megnyitását.

Csak óvatosan! Fotó: iStock

Ne posztoljunk arról, hogy elutaztunk!

Sokan utaznak el a téli szünet idejére síelni, vagy foglalnak le pár napot egy wellness szállodába. Ezekről a tartós távvollétekről ne osszunk meg információkat a neten, és ne osszuk meg tartózkodási
helyünket se, mert ezzel mások (például a betörők) visszaélhetnek.

Okosan adjunk okoseszközt!

Mielőtt okoseszközzel lepnénk meg szerettünket, gondoljuk át, hogy valóban szüksége van-e az adott
készülékre. Járjunk utána az eszköz hordozta adatvédelmi kockázatoknak és tájékoztassuk róla az ajándékozottat is.

Vigyázzunk a hamis webshopokkal!

A kiberbűnözők a valós webshopok arculati elemeinek felhasználásával képesek olyan megtévesztő weboldalakat kialakítani, amelyek szinte teljesen úgy néznek ki, mint az eredeti. Szerencsére árulkodó lehet az URL és a domain, ezért figyeljünk arra, hogy ezek tartalmaznak-e extra karaktereket, elütéseket.

(Kiemelt kép: iStock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik