Tech

Hőkamera szúrta ki a mellrákot

Egy nő az edinburgh-i Camera Obscura és az Illúziók Világa múzeumba látogatott, és szuvenírként hazavitt magáról egy hőkamerával készített fotót – csakhogy egy nagyon furcsa foltot vett észre az egyik melle fölött, úgyhogy megmutatta az orvosának, hogy mi lehet az. Kiderült, hogy egy melldaganat, és a hőkamerának hála sikerült korai stádiumban megfogni – írja a CNN.

A 41 éves Bal Gill először a neten kutakodott azután, hogy mit jelenthet ez a folt a felvételen, csak ezután lett neki gyanús, hogy bajt is jelezhet. Az orvosa rögtön diagnosztizálta, de azt is elmondta neki, hogy nagyon szerencsés, a hőkamerák ugyanis általában nem túl hatékonyak az ilyen célokra.

Még így is két műtéten kellett átesnie, hogy megállítsák a daganat terjedését, és még egy harmadikra is előjegyezték, erre vár most. Ha nem szúrják ki ilyen hamar, hogy valami baj van, valószínűleg sokkal rosszabbul járt volna.

Gill levelet is írt a múzeumnak, amelyben megköszöni, hogy ugyan nem szándékosan, de mégis segítettek neki megmenteni az életét. A levelet a múzeum később a weboldalán publikálta, persze Gill beleegyezésével.

Főkép: JUNG YEON-JE / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik