Tudomány

Csillagászok segítenek a rák kutatásában

Az asztronómia jó része a fény érzékeléséből és elemzéséből áll, és bár teljesen más szinten, a daganatok vizsgálatánál is ugyanez a helyzet. Az emberi testen áthaladó fényt ugyanúgy lehet elemezni, mint ahogyan a világűrből hozzánk érkezőt. Ha valami elváltozás van a testben, azt a fénynek jeleznie kell – a 2019-es RAS Nemzeti Csillagászati Találkozón az Exeteri Egyetem kutatói ismertették, hogyan segíthet a csillagászat a rákos daganatok észlelésében – írja a Science Daily.

A mellrák Magyarországon a második leggyakoribb rosszindulatú daganat,

és a daganatos halálokok között is harmadik helyen szerepel. Itthon a Nemzeti Rákregiszter adatai szerint évente 7500-8000 nő és 150-200 férfi szembesül rosszindulatú melldaganattal. A korai felismerés ennél a betegségnél döntő lehet, ezért is olyan fontos az Exeteri Egyetem előadása arról, mennyit segíthet a rák felfedezésében a csillagászatban használt módszer.

Fotó: Europress fotóügynökség

A rák apró kalcium-lerakódásokat okoz a mellekben, amelyek észlelhetők a fény hullámhosszának megváltozása miatt. A kutatócsoport rájött, hogy az a kód, amit a csillagok és a bolygók születésének tanulmányozására fejlesztettek ki, ezeket a lerakódásokat is képes detektálni.

Az Exeteri Egyetem kutatói éppen ezért együttműködtek Nick Stone orvosbiológiai szakértővel, és elkezdték finomítani a számítógépes modelleket, hogy a csillagokénál jóval kisebb arányokban is lehessen használni őket. A céljuk az, hogy kifejlesszenek egy egyszerű tesztet, amely kiváltja a fájdalmas biopsziát, és amely azonnal megmondja, hogy egy felfedezett csomó daganat-e vagy sem. Az exeteri RD&E kórházban már zajlanak a kutatások,

és nemsokára akár klinikai vizsgálatokig is eljuthat a projekt.

Ezzel párhuzamosan a kutatócsoport azon is dolgozik, hogy a technológiát bőrrák felismerésére is lehessen használni. Ebben Alison Curnowval dolgoznak együtt, és jelenleg egy virtuális laboratóriumot fejlesztenek, amelyben a bőrrák gyógyításának különböző módjaival kísérleteznek majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik