Tudomány

A leghalálosabb rákfajták kutatására megy a legkevesebb pénz

A Northwestern Medicine friss kutatásából kiderült: az Egyesült Államokban nem azon rákfajták kutatására megy a legtöbb pénz, amelyek a leggyakoribbak vagy leghalálosabbak. A választást rengeteg minden befolyásolja, például az is, hogy milyen szokásokkal függenek össze, vagy hogy mennyire kellemetlen beszélni róluk.

A Journal of the National Comprehensive Cancer Network tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerzői 2017 októbere és 2018 februárja között elemezték a rákkutatáshoz kapcsolódó nonprofit szervezetek munkáját, és kiderült, hogy nagyok az egyenlőtlenségek az eloszlásban. Az olyan betegségek, mint a mellrák, a leukémia, a limfóma vagy a gyerekeket érintő daganatok, az őket érő nyilvánosság miatt jobban támogatottak, mint sok más, de ugyanilyen gyakori vagy sokkal halálosabb ráktípus.

A negatív szokásokkal összefüggő rákfajtákat alulreprezentálják. Fotó: Pixabay

A kutatásból kiderült, hogy az olyan stigmatizált viselkedésekkel összefüggő ráktípusok, mint a tüdőrák (dohányzás) vagy a májrák (alkoholizmus), sokkal kevesebb kutatási támogatást kapnak, és az olyan betegségek is alulreprezentáltak, amelyekről kellemetlen beszélni, ilyen például a végbélrák. Ugyanígy arányaiban kevesebb pénz folyik a méhnyakrák, az eperák, a petefészekrák vagy a hasnyálmirigyrák kutatására is.

A kutatók megjegyezték, hogy nem az egyes ráktípusok kutatásától akarják elvenni a támogatást, hanem felhívnák a figyelmet az olyan betegségekre is, amelyek rengeteg áldozatot szednek, még sincsenek annyira szem előtt. Az ilyen támogatások nagyon sokat tudnak segíteni egyes betegségtípusok gyógyításán, hiszen hozzájárulnak a kutatásukhoz, a gyógyszerek fejlesztéséhez és engedélyeztetéséhez is.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik