Szelfibajnokoknak készült a Samsung forgatható kamerás mobilja

A Samsung idei Galaxy A-szériájának egyik legérdekesebb modellje a Galaxy A80, köszönhetően az eszköz tetején található, forgatható kamera modulnak, aminek hála a hátlapi kamera egyben az előlapi is. Tesztünkben arra koncentrálunk, hogy mennyire jó vétel az egyébként korrekt középkategóriás mobil, amely pár kompromisszumot is tartogat.
Korábban a témában:

Miután az Apple bemutatta a kijelzők tetejére tervezett szenzorszigetet, mondhatni elszabadult a pokol: a gyártók sorra kezdték el kidolgozni saját megoldásaikat, hogy az előlapi szenzorok minél kevesebb helyet foglaljanak a panelen, aminek hála egyre vékonyabb kávájú mobilok jelentek meg a piacon. Ezen trend hozománya az üvegbe vágott kameralyuk, és a telefontestből szükség esetén előbukkanó kamera is.

Utóbbit a kínai Oppo és Vivo cégek tervezőinek köszönhetjük, akik 2018-ban mutatták be az első ilyen megoldást használó készülékeiket. Ugyan az előbukkanó kamera ötletes megoldás, a tesztelőket és felhasználókat egyaránt aggasztja, hogy a mozgóalkatrész rontja az eszköz tartósságán, és az ilyen típusú eszközök viszonylag friss jelenléte miatt még korai lenne végső ítéletet mondani a technológia felett – a gyártók ugyanakkor egyáltalán nem aggódnak emiatt.

A (sze)lencse forgandó

A Samsung sem fél a motorikus alkatrészektől, mert idén egészen újszerű megoldással rukkoltak elő a Galaxy A80 nevű készülékükön: megjelent a forgó kameramodul. Ennek lényege, hogy a telefon egyáltalán nem rendelkezik külön szelfikamerával, hanem amikor az előlapi egységet használnánk, akkor az eszköz hátlapjának egy része automatikusan megemelkedik, és a hátra néző kamerák egész

egyszerűen átfordulnak, hogy szembenézzenek a felhasználóval.

A forgolódás ellenére viszont nem lehet vele 360 fokos panorámákat készíteni, mert csak két állapota van: vagy előre, vagy hátra fordul. Illetve a sunyiban, feltűnésmentesen készített szelfiket is el lehet felejteni, mivel a váltást egy halknak nem nevezhető robotszerű hang kíséri, ami még egy kütyüktől zsongó fogorvosi rendelőben is épp elég volt ahhoz, hogy egy csomó csodálkozó szem szegeződjön rám.

A nagyjából egyhetes tesztelés alatt ráadásul produkált furcsa dolgokat az egyébként egészen menő robothangot hallató modul, amivel bőszen játszadoztam: megesett, hogy a kamera hamarabb fordult, mint ahogy kiemelkedett a tálca, így kissé megakadt, máskor pedig nem fordult át teljesen, mintha félúton elfáradt volna. Éppen ezért vannak is kétségeim afelől, hogy több ezer forgolódást valóban kibír-e az alkatrész, de ezt csak tartósabb használat után lehetne biztosan kideríteni, ugyanakkor az sem kizárt, hogy a Samsung ugyanúgy képes szoftverfrissítéssel orvosolni az ilyen problémákat, mint ahogy az Asus tette a szintén különleges kamerával szerelt Zenfone 6 esetében.

Drabális majális

Az éppen aktuális trendeknek megfelelően a mobil hatalmas: 6,7 hüvelykes AMOLED kijelzőt kapunk, és a készülékház sem mondható éppen vékonynak. Pedig még a jackaljzat is eltűnt róla, és ezen oknál fogva a telefon dobozában is egy USB-C-s fülest találunk. Ha pedig ragaszkodnánk a megszokott 3,5-ös fülesünkhöz, magunk kell átalakítót szerezni hozzá.

A panelről a forgós modulnak hála hiányzik a szenzorsziget, rendkívül vékony a káva, és egy hatalmas képernyőt kapunk, amire már tényleg rásüthető a teljes kijelzős címke. Mélyebbre ásva viszont szembetűnnek a kompromisszumok: a felbontás mindössze 1080p, és nem Quad HD, ami a Samsung eszközeiknek erőssége szokott lenni. A 611 nites maximális fényerő ugyan jónak számít, de erős napfényben teljesen felhúzva sem volt benne annyi kraft, mint mondjuk a Note9-ben,

bár a lényeg azért így is jól kivehető.

A Galaxy A80 könnyűnek sem mondható, 220 gramm, amit azért indokol a plusz forgóegység, ami miatt felül nincs is hely semminek, minden csatlakozó alulra került. A bal kereten a hangerőszabályzók kaptak helyet, jobb oldalra pedig a bekapcsoló gomb került, amit én picit feljebb pozicionáltam voltam. Alul találjuk a SIM-tálcát, az USB-C portot és a hangszórót. Az anyaghasználaton és a robusztusságon ráadásul érezhető, hogy nem egy prémiummodellről van szó, hanem az erős felső középkategóriáról – az összeszerelés viszont masszív, az illesztések is rendben vannak, a gombok tapintása jó. Viszont a 3,5 millis aljzat mellett a vízállóságot is mellőzni kell a mozgóalkatrészek miatt.

6 fotó megtekintése

Szelfibajnokoknak készült a Samsung forgatható kamerás mobilja

Szelfibajnokoknak készült a Samsung forgatható kamerás mobilja

Fotó megosztása:

Egyik szemünk sír, a másik nevet

A Gorilla Glass 6 üveggel borított, ujjlenyomatokat bőszen gyűjtögető hátlap az oldalakhoz hasonlóan letisztult, hiszen csak a fenti kamerarendszer található rajta, lévén az ujjlenyomat-olvasót is sikerült az üveg alá helyezni, ahogy a Galaxy S10 modellek esetében. Középkategóriás mobilról lévén szó, a kompromisszumos viszont itt sem ússzuk meg: nem ultrahanggal működő szenzort építettek bele, hanem egy optikai elven működőt. És bár szívesen mondanánk, hogy ez nem rosszabb, de az A80-on érezhetően gyengébben muzsikál a szenzor, mint ahogy az S10-eken tapasztaltuk. Döcögősnek hat a lassú reagálás, és a mobil nem is mindig ismeri fel a tulajdonost, ha nem jól döntjük be az ujjunkat.

És ne feledkezzünk meg arról, hogy mivel a kamerák alapesetben hátul vannak, így az arcfelismerésről bizony le kell mondanunk, az ujjlenyomatos feloldás mellett csak a jól bevált PIN-kódot, illetve a mintát választhatjuk. Mivel az eszköz használatához már a méretéből adódóan is két kéz kell, ezért a magam részéről a villamoson előrántva nem is bíbelődtem a kijelző alsó részére helyezett, lassan reagáló ujjlenyomat-olvasó kitapogatásával, maradtam a klasszikus megoldásoknál.

Az ujjlenyomat-olvasóval olykor meggyűlt a bajunk. Fotó: Mohos Márton / 24.hu

A készülék belsejében nem csúcsprocesszor dolgozik, a prémium modelleket hajtó Snapdragon 855 helyett ez a mobil Snapdragon 730-at kapott, és nincs vezeték nélküli töltés sem. A chip bőven elég a hétköznapi feladatok elvégzéséhez, de videót szerkeszteni és játszani már csak módjával lehet vele, értelemszerűen nem a legdurvább beállításokon. A szoftver egyébként Android 9, amire a Samsung One UI kezelőfelületét húzták rá, ami kimondottan letisztult és minimalista. Szoftverben adott a Bixby rutinok, a digitális jólét és always on display, valamint a gesztusvezérlés. Apropó Bixby: egy dolognak azért örülünk, hogy lemaradt a mobilról, és az a dedikált Bixby gomb.

Szelfire termett

A forgó kameramodul elhelyezése egyébként ízléses, a rendszer három horizontálisan elhelyezett szenzorból áll: egy 48 megapixeles főegységből, egy ultraszéles látószögű kamerából, valamint egy TOF 3D mélységérzékelőből. Bár a főegység elsőre durvának tűnik, a valóságban csak 12 megapixeles képeket készít, mivel az érzékelő négy pixelből állít elő egyet. Ezt szoftveres algoritmusok pofozzák még tovább, aminek hála részletesebb, dinamikusabb fotókat kapunk. Mondani sem kell, a kamerák napfényben könnyedén produkálják az elvárt szintet: jól néznek ki a zöldek, a pirosak és a sárgák is.

A kamera átfordulásához csak annyit kell tenni, hogy a kameraszoftverben átváltunk szelfire. Alapvetően három különböző mód közül választhatunk: lőhetünk egyszemélyes, kétszemélyes vagy többszemélyes csoportképeket – utóbbiban már a széles látószögű lencse is besegít. A felvételeket megtámogatja a mélységérzékelő, ami érzékeli a távolságot a kép alanya és a háttér közt, így még jobban működik például a bokeh-effekt (élő fókusz), amit ráadásként még videókhoz is használhatunk. Apróság továbbá, de az élő fókusszal készített képeknél néha azt tapasztaltuk, hogy indokolatlan részeket homályosított el az alkalmazás – ami nem katasztrófa, mert ennek a mértékét akár állíthatjuk is egy csúszkán.

Éjszaka viszont már nem olyan rózsás a helyzet, mint nappal: szegényesebb a felvételek dinamikája, itt-ott zajossá válhat a kép. Szoftveresen ezen hivatott javítani a Night Mode, ami segít ugyan a helyzeten, de a széles látószögű felvételeket nem menti meg, azok sokszor még így is részletszegények maradnak. Ami pedig a kameraszoftvert illeti, ott adottak a már megszokott funkciók: a panoráma, a mesterséges intelligenciával megtámogatott jelenetfelismerés, és a Flaw Detection, ami még a felvétel elkészítése előtt majrézik, ha valami nem oké.

Szelfibajnokoknak, akiknek nem szakad le a kezük

A monstrumot egy 3700 milliamperórás aksi látja el energiával, így kevésbé szívós, mint a kisebb középkategóriás társak, lévén itt meg kell hajtani a mozgóalkatrészt, és a méretes kijelzőt is. Szerencsére a 25W-s gyorstöltésnek köszönhetően gyorsan visszapumpálható az energia, de az üzemidő így is átlagosnak mondható, kiemelkedőnek semmiképp. Normál használat mellett egy napot viszont így is kibír, ha figyelünk olyan apróságokra, hogy a fényerőt 50 százalék körül tartsuk.

A Galaxy A80 arany, fehér és fekete színekben érhető el, és függetlenül, nem szolgáltatóktól vásárolva 224 990 forintba kerül. Ezért egy különleges, erős középkategóriás mobilt kapunk, kompromisszumokkal: mint fentebb is említettük, biometrikus azonosítás terén gyengébben muzsikál a készülék, az üzemidő sem nevezhető csodásnak, illetve le kell mondani a mikroSD-s bővítésről, a jack-aljzattal egyetemben. Az eszköz legnagyobb különlegessége a forgó kameramodul, ami tökéletes lehet azoknak, akik főleg szelfizni szeretnének, és kényelmesnek találnak egy 6,7 hüvelykes, 220 grammos tepsimobilt.

Fotó: Mohos Márton / 24.hu

Samsung Galaxy A80 specifikációk:

  • Méret, súly: 165,2 x 76,5 x 9,3mm; 220 gramm
  • Színek: fekete, arany, fehér
  • Kijelző: 6.7 hüvelykes Super AMOLED, FHD+ (1080 x 2400 px) felbontás, 393 ppi képsűrűség, Gorilla Glass 3 borítás
  • Processzor: nyolcmagos Snapdragon 730 (2 x 2,2 GHz Kryo 470 Gold & 6 x 1,8 GHz Kryo 470 Silver)
  • RAM/ROM: 8GB RAM, 128GB tárhely; nem bővíthető
  • Rendszer: Android 9 Pie; Samsung One UI
  • Kamera: forgatható kamera modul: 48 MP f2.0 + 8MP f2.2 + TOF (HQVGA)
  • Akkumulátor: 3,700 mAh; 25W szupergyors töltés
  • Kapcsolat: Dual-SIM; LTE Cat.11 (600Mbps/75Mbps), Wi-Fi a/b/g/n/ac, GPS; Bluetooth 5.0, A2DP, LE, USB-C 2.0
  • Egyéb: kijelző alá épített ujjlenyomat-olvasó, nincs jack-aljzat, nem vízálló

Ajánlott videó mutasd mind

Majka: Itt egy egész iparág szopik

Majka és Curtis készül a szezon első nagy fellépésére, augusztus közepén. Az még mindig fáj nekik, hogy rendszeresen a Halott Pénz előtt lépnek fel, és azt sem értik, ha 20 ezer ember lehet egy futballmeccsen, akkor miért nem szabad még bő egy hónapig koncerteket tartani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.