Tech mobilteszt

Honor 20 Lite: kifejezetten szép mobil, remek fotós képességekkel, és az ára sem olyan vészes

A Huawei egyre népszerűebb almárkája újabb alsó-középkategóriás készülékkel állt elő: a Honor 20 Lite könnyű és gyors, külsőre szemet gyönyörködtető, egészen szép fotók készíthetők vele, viszont 100 000 forintért nagyon hiányoljuk belőle a manapság egyre inkább alapnak tekinthető gyorstöltést.

A Honor 20 és Honor 20 Pro készülékeket hivatalosan május 21-én mutatják be világszerte, de a termékcsalád legolcsóbb és legszerényebb képességű tagja már a nagytestvérek előtt elérhetővé vált, és abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy ki is próbálhattuk. A Honor 20 Lite névre keresztelt okostelefonnak bőven akadnak előnyei, ugyanakkor hátránya is, összességében viszont megéri azt a 99 990 forintos összeget, amennyiért szolgáltatótól függetlenül hozzá lehet jutni. Gyönyörű készülékről van szó, amit könnyű használni – akik szeretik a Honor márkát, azok ebben sem fognak csalódni.

Izgalmas külső és remek fotók

A kínai gyártó mostanában nem fogja vissza magát, ha a telefonok külsejéről van szó: a Honor 20 Lite is elég élénkre és egyedire sikerült, de nincs is ezzel semmi baj, a gyönyörű színátmenetes hátlappal büszkélkedő mobil kifejezetten jól mutat az ember kézben. Hozzánk a fantom kék fantázianevű verzió került, de a boltokban kapható lesz fantom fekete és fantom piros változat is. Mindegyik egyedi színátmenetet kapott, a nálunk járt modellnél például a kék színbe egy kis lilás árnyalat vegyül.

Galéria
Fotó: 24.hu

A szép hátlapon kap helyet a teljesen jól működő ujjlenyomatolvasó és a három egységgel érkező kamerarendszer, ami az első igazán nagy előnye a Honor 20 Lite-nak. A 24 megapixeles (f/1.8) főkamera mellett kapunk egy széles látószögű, 8 megapixeles (f/2.4) egységet, illetve egy 2 megapixeles (f/2.4) mélységszenzort. A széles látószög ebben az esetben 120 fokos fotókat jelent, amik éppen csak annyira torzítanak, amennyire egy telefonos, széles látószögű képtől az ember elvárná. A kamerákat ezúttal is mesterséges intelligencia segíti a képkészítésben:

a mobil összesen 500 jelenetmódot képes felismerni magától,
és az éjszakai fotói is szépek, abszolút jó képeket lehet vele lőni.

A mesterséges intelligencia a fókuszba kerülő jelenet felismerése mellett a szelfizésbe is besegít: automatikusan retusál, miután felismeri az ember körülbelüli korát, bőrszínét és nemét. Ez persze már rég nem újdonság, de a Honornál a szoftver mindezt úgy teszi, hogy nem lesz szürreális a végeredmény. Az előlapra került 32 megapixeles (f/2.0) kamera nem változtatja porcelánbabává az embert, csak éppen a nagyobb bőrhibákat és ráncokat javítgatja ki, és ez kifejezetten pozitív tulajdonsága a telefonnak. Ide kapcsolódik továbbá az arcalapú feloldás (Face ID), ami ezúttal már azt is észleli, ha csukva vannak a szemeink, és addig nem oldja fel a telefont, míg ki nem nyitjuk őket.

Fotó: 24.hu

Középre lőttek

A 6,21 hüvelykes kijelző 2340 x 1080 pixel felbontásra képes, és elég lenyűgöző, hogy 90 százaléknál is nagyobb a kijelző- készüléktest arány. A telefon emellé mindössze 164 grammos, méreteit tekintve 154,8 x 73,64 x 7,95 mm-es, így még női kézben is kényelmes, a kialakítás egyetlen hibája, hogy a mobil az átlagosnál jobban csúszik. Ez a problémát ugyanakkor egy tok könnyedén orvosolhatja, amire szükség is lesz, ugyanis a csinos hátlap nagyon könnyedén karcolódik.

A képernyő tetején egy csepp alakú szenzorsziget kapott helyet, ebben található a már említett szelfikamera. A kijelző szélei enyhén lekerekítettek, ennek hála a telefon áramvonalas, még ránézni is jó. A simkártya és a memóriakártya foglalata felül található, jobb oldalon a hangerőszabályozó és a képernyő lezárógombja kapott helyet, alul pedig a töltőnyílás, a jack dugó, valamint a hangszóró. Utóbbiról se jót, se rosszat nem lehet róla mondani: kétségkívül jobb a hangzása, mint mondjuk az Asus Zenfone 5z-nek, amit sajátként használok, de óriási hangélményt azért nem szabad várni tőle.

Fotó: 24.hu

A telefonba Kirin 710 processzor került, 4 GB memória társaságában, ami az operációs rendszer futtatásához és a teljesen hétköznapi feladatok ellátáshoz több, mint elég. Előny továbbá, hogy 128 GB tárhelyet kapunk, ami bővíthető is. Ez elég erős érv a telefon mellett, hiszen bőven lehet rá alkalmazásokat és fotókat pakolni. A mobil alapjáraton Android 9-cel és EMUI 9.0-val érkezik, de jó eséllyel hamarosan megkapja az EMUI 9.1-et is, talán éppen a nagytestvérek megjelenésével párhuzamosan.

Valami nagyon hiányzik

A Honor 20 Lite legnagyobb hibája, hogy USB-C helyett mikroUSB-s töltőcsatlakozóval látták el, így gyorstöltés sincs benne. Egy új telefonnál ez elég meglepő, de valahol nyilván meg kellett húzni a nadrágszíjat, hogy az ár 100 000 Ft alatt maradjon. Ezúttal a töltés terén kell kompromisszumot kötni: az akkumulátor 3400 mAh-es, ami egészen korrektnek mondható, viszont 150 perc szükséges hogy nulláról maximumra töltsük, ami egy 2019-es telefon esetében fájóan sok idő.

Ezt leszámítva a Honor 20 Lite ügyes kis telefon, nem lassul be, szép a kijelzője, és gyönyörű képek készíthetők vele. A gyorstöltés hiánya hátrány, de aki nincs hozzászokva ahhoz, hogy fél óra alatt száz százalékra tölthető az akkumulátor, annak ez sem fog hiányozni. 99 990 forintért ez a Honor egész jó vétel, bár érdemes tudni, hogy némi keresgélés után találni hasonló képességű telefonokat olcsóbban is.

Honor 20 Lite specifikációk

  • Kijelző: 6,21 hüvelyk, IPS, 2340 x 1080 felbontás
  • Chipset: Huawei Kirin 710
  • Memória: 4 GB
  • Tárhely: 128 GB (bővíthető)
  • Hátlapi kamera: 24 MP (f/1.8) + 8 MP (f/2.4) + 2 MP (f/2.4)
  • Előlapi kamera: 32 MP (f/2.0)
  • Akkumulátor: 3400 mAh
  • Operációs rendszer: Android 9 Pie + EMUI 9.0
  • Ára: 99 990 forint

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik