Tech tesztlabor

Szemkápráztató telefont villantott a Honor, ami itthon is kapható lesz

A Honor január 22-én este Párizsban rántotta le a leplet a View20 névre keresztelt okostelefonjáról, ami februárban már hazánkban is kapható lesz. A mobil lyukas kijelzővel, 48 megapixeles kamerával, egyedi dizájnnal, és a márkától megszokottnál jóval merészebb árcédulával várja az érdeklődőket.

Az év eleje mindig kiemelkedően fontos a mobilgyártók számára, hiszen rengeteg vállalat időzíti erre az időszakra a legújabb telefonjainak a bemutatóját, és a nagy bejelentéseknek általában a február végén esedékes, barcelonai Mobil Világkongresszus (MWC) szolgáltat helyszínt.

A verseny viszont egyre kiélezettebb, és a Samsung idén már egy héttel a nagy esemény előtt lerántja a leplet a Galaxy S10 termékcsaládról és az összehajtható kijelzős telefonjáról. A dél-koreai vállalat mégsem érezheti magát nyeregben, hiszen a kínai Huawei fiatalos almárkája, a Honor szépen beelőzött, és január 22-én az európai közönség elé tárták a legújabb zászlóshajójukat, a View20 okostelefont.

Fotó: Honor

HONOR VIEW20

A cég legújabb készüléke egy 6,4 hüvelykes, 1080 x 2310 pixeles IPS LCD kijelzővel felszerelt készülék, amiben a megvásárolt verziótól függően 6/8 GB RAM, 128/256 GB háttértár és egy 4000 milliamperórás aksi kapott helyet, méghozzá a Huawei tavaly bemutatott,

bivalyerős Kirin 980 mobilprocesszorának társaságában.

Habár a kifejezetten méretes LCD kijelző nem közelíti az OLED panellel szerelt csúcstelefonok képminőségét, a Honor megoldása így is egészen kiváló látványt biztosít, ráadásul kifejezetten erős hardverrel van dolgunk, ami nemcsak az Android 9 operációs rendszer villámgyors és zavartalan működését biztosítja, de játékra is alkalmassá teszi a készüléket.

A főleg a fiatalokat célzó telefon esetében ez komoly fegyvertény, és teljesítményre tényleg nem lehet panasz, hiszen a gyártó ígérete szerint a View20-on hamarosan a Fortnite mobiljáték is 60 képkocka per másodperccel lesz futtatható – ami nemcsak a 7 nanométeres csíkszélességgel készülő nyolcmagos processzornak köszönhető, de annak is, hogy a telefon még vízhűtéssel is fel van szerelve.

George Zhao, a Honor elnöke 60 fps-t ígért a Fortnite-ban – Fotó: Birkás Péter / 24.hu

Mindez a mobilpiacon persze már nem számít őrületes újdonságnak, elég csak a tavaly október óta kapható Huawei Mate 20 Pro okostelefonra gondolni, így a Honornak muszáj volt lépni valamit, hogy a nagytestvér egyre népszerűbb készülékeivel, és a meglehetősen erős konkurenciával szemben is újat tudjon mutatni.

Az új mobil ilyen értelemben nem is okoz csalódást, hiszen Európában nagyjából ez az első készülék, aminél az előlapi szenzor már lyukas kijelzőbe van építve, a hátlapon egy 48 megapixeles főkamera teljesít szolgálatot, és dizájn tekintetében is sikerült egyedit alkotni.

Galéria
Fotó: Birkás Péter / 24.hu

LYUKAS KIJELZŐ, DE MINEK?

Korábban már többször írtuk, hogy az idei év egyik nagy okostelefonos trendje a lyukasztott kijelző lesz, ami az Apple által meghonosított szenzorszigetet hivatott leváltani. A Samsung már tavaly bemutatott ilyen megoldással gyártott készüléket, ahogy a Huawei is, viszont most először adódott lehetőségünk arra, hogy közelről vegyük szemügyre ezt a megoldást.

A lényeg: az előlapi kamerának lyukat vágnak a képernyőn, hogy a kijelző tetején ne éktelenkedjen egy szenzorsziget, és a felhasználó a rendelkezésre álló képernyő minél nagyobb részét kihasználhassa. A kivitelezésnek már semmi nem állja útját, szépen körülírva még van is értelme az újításnak,

a szomorú hír viszont az, hogy a gyakorlatban a felhasználó semmit nem nyer azzal, hogy a kamera helyét „kimetszették” a kijelzőből.

A szenzor nem takar ki semmit az alkalmazásokból, cserébe viszont megkapjuk azt az extra felső csíkot, amit akkor láthatunk, ha más készülékeken szoftveresen tüntetjük el a szenzorszigetet. Az operációs rendszer ilyenkor egy fekete csíkkal „tünteti el” a notch körüli területet, káva szerű sávot biztosítva az állapotjelzőknek, mint a térerő, az óra, az aksi állapota és a mini értesítések.

A kijelzőben lévő lyuknak hála kapunk egy extra sávot felül – Fotó: Birkás Péter / 24.hu

A Honor View20 ugyanezt a megoldást alkalmazza: a csík bal sarkában ott a kamera, mellette az összes megszokott infó, a változás csupán annyi, hogy a csík színe igazodik az éppen használt alkalmazáshoz. A Facebook és a Messenger esetében például kék, a Gmailnél szürke, a Google Mapsben átlátszó, a menükben pedig általában fehér. A kijelzőt pedig csak akkor tölti ki teljesen a tartalom (sarokban a szenzor fekete karikájával), ha képeket vagy videókat nézünk a telefonon.

Aki rühelli a szenzorszigetet, annak valószínűleg tetszeni fog ez a megoldás, forradalomról ugyanakkor egyáltalán nem beszélhetünk, csupán a gyártók találtak ki egy olyan újdonságot, aminek nincs jelentősége, nem hoz érdemi változást (mint a tévéknél a hajlított panel), így már most azt jósolnánk, hogy 2020-ra el is fog tűnni az új telefonok palettájáról.

A FOTÓMÁNIÁSOK ÖRÜLHETNEK

Szerencse ugyanakkor, hogy nem minden újdonság értelmetlen. Akik például szeretnek fotózni, de nem szívesen költenek 330 000 forintot olyan telefonokra, mint például a Huawei Mate 20 Pro vagy a Samsung Galaxy Note9, azoknak a közel 120 ezerrel olcsóbb View20 megfontolásra érdemes készülék lehet.

Csak két szenzort kapunk, de abból az egyik elég durva – Fotó: Birkás Péter / 24.hu

A Honor egyelőre nem szállt be a kameraháborúba (ellentétben a Samsunggal), így a hátlapon csak két szenzor kapott helyet, de ebből az egyik egy 48 megapixeles Sony IMX586 érzékelő (a másik egy TOF 3D kamera), ami ebben az okostelefonban debütál először a világon.

Ennek hála egészen kiváló képek készíthetők a mobillal,

és nemcsak nappal, de éjszaka is. Ez persze nem kizárólag a szenzor érdeme, komoly szerepe van benne a Kirin 980 processzor képességeit kihasználó mesterséges intelligenciának is. Az AI Ultra Clarity módban exponáláskor például több kép készül, és a szoftver a legjobbak kombinálásával alkot egyetlen 48 megapixeles fotót – az AI értékeli a fotó minőségét, optimalizálja a sötét területeket, a lehető legélénkebb színeket és a lehető legtöbb részletet varázsolva a végeredményre.

És ez még nem minden, hiszen az előlapra is egy átlagosnál nagyobb, 25 megapixeles szenzor került, ami azoknak lehet jó hír, akik előszeretettel használják ezt a kamerát a szelfik elkészítésére.

CSINOS KÉSZÜLÉK, EZ TAGADHATATLAN

Amire érdemes még kitérni, az a dizájn, hiszen a Honornak ezen a téren megint sikerült egy kicsit kitűnni a tömegből. Az előlapon csak a lyukas kijelző okoz feltűnést, de a hátlap már egészen más tészta, hiszen a tervezőknek sikerült olyat alkotni, ami biztos, hogy sok fiatal számára teszi majd vonzóvá a készüléket.

A hivatalos leírás szerint a A Honor View20 az első olyan okostelefon, aminél nanolitográfiát használtak a hátlapot egyedivé tévő nanotextúra létrehozásához. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy fény hatására a hátlap nem csupán csillog, de szépen kirajzolódik egy színátmenetes V minta is, ami egészen menő, szemkápráztató hatást kelt, mind a fekete, mind a piros, mind a kék változat esetében.

MÁR NEM ANNYIRA OLCSÓ

A Honor hazánkban is rendkívül népszerű márka, ami egyrészt köszönhető a fiatalokat megszólító kivitelezésnek, illetve annak, hogy a mobilok ára korábban egészen korrekt szinten mozgott. A Honor View20 megjelenésével ennek viszont vége, hiszen már a 6 GB memóriával és 128 GB háttértárral szerelt verzió is 209 000 forintért kerül majd a boltokba február folyamán.

Mindez erős ugrás a Honor megszokott áraihoz képest,

és hiába kapunk erős hardvert, egyedi dizájnt, sokaknak ez már messze túl lehet azon a lélektani határon, amit még hajlandóak kiadni egy telefonra. Pedig a gyártó még így is spórolt, hiszen a készülék nem por- és vízálló, az ujjlenyomat-olvasó még mindig a hátlapon van, és a gyorstöltés is megragadt a Huawei P20 szintjén, nyoma sincs a tavaly októberi Mate 20 Pro sebességének.

Megfelelő fényben jön elő a View20 hátlapjának különlegessége – Fotó: Birkás Péter / 24.hu

Viszont az első benyomásunk még mindezek fényében is az, hogy a Honor View20 egy teljesen korrekt felső középkategóriás készülék: a hardver erős és megbízható, a telefon játékra és fotózásra is alkalmas, az összeszerelésre szintén nem lehet panasz, ráadásul a külsejének köszönhetően biztos, hogy sokáig vonzani fog minden tekintetet, mikor előkerül a zsebekből.

Olvasói sztorik