Nagyvilág

Amerikai hírszerzők szerint nem valószínű, hogy Putyin közvetlen parancsot adott Navalnij megölésére

AFP
AFP

Wall Street Journal szombati cikke szerint amerikai hírszerző ügynökségek megállapították, hogy Vlagyimir Putyin valószínűleg nem rendelte el Alekszej Navalnij meggyilkolását februárban.

A hírszerzői értékelés nem vitatja Putyin vétkességét Navalnij halála ügyében, inkább azt állapítja meg, hogy valószínűleg nem ő rendelte el az orosz ellenzéki aktivista megölését február 16-án. A hírszerző közösség széles körben elfogadja ezt a megállapítást, és több ügynökség is osztja azt, köztük a CIA, a Nemzeti Hírszerző Igazgatói Hivatal, valamint az amerikai külügyminisztérium titkosszolgálata is. A WSJ rámutat, a hírszerző ügynökségek értékelése titkos hírszerzési adatokon és nyilvános információk elemzésén alapul, többek között azon, hogy Navalnij halála hogyan „árnyékolta be” Putyin újraválasztását (Navalnij egy hónappal a választás előtt halt meg).

Mint ismert, Alexej Navalnij 47 éves korában hunyt el egy északi-sarkkörtől nem messze található orosz börtöntáborban. A hivatalos jelentés szerint egy séta után rosszul lett, összeesett és meghalt. Sokan úgy ítélték meg, a Kreml állt a Putyin-ellenes aktivista halála mögött.

A mostani amerikai hírszerzési  értékelést több európai ország is szkeptikusan fogadta – írja a Wall Street Journal.  Európai tisztviselők véleménye szerint egy olyan szigorúan ellenőrzött rendszerben, mint Putyin Oroszországa, kétséges, hogy kár érte volna Navalnijt az elnök előzetes tudata nélkül.

A lap megszólaltatta Leonyid Volkovot, Navalnij munkatársát is, aki naivnak nevezte az amerikai hírszerzés értékelését. Szerinte azok, akik azt állítják, hogy Putyin nem volt benne a dologban, „nyilvánvalóan semmit sem értenek a modern Oroszország működéséről”.

Az az elképzelés, hogy Putyin nem tudott és nem hagyta jóvá Navalnij meggyilkolását, egyszerűen nevetséges

– mondta Volkov.

Slawomir Dembski, a lengyel elnökhöz közel álló Lengyel Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének igazgatója a WSJ-vel folytatott beszélgetésben kételkedett abban, hogy az amerikai hírszerző ügynökségek értékelése helytálló. „Navalnij politikai szempontból nagyon értékes fogoly volt, és mindenki tudta, hogy Putyinnak személyes érdeke fűződik a sorsához. Egy ilyen véletlen halálnak kicsi az esélye” – mondta Dembski.

Kapcsolódó
Nincs rá logikus magyarázat, hogy miért pont most akarták megölni Navalnijt, de nehéz Putyin fejével gondolkodni
Egyre több a gyanús körülmény Alekszej Navalnij halála körül. Ám mindezzel együtt nem látni, hogy miért volt értékesebb az ellenzéki politikus és aktivista holtan, mint a hatalom foglyaként.
Kapcsolódó
Valóban soviniszta volt Navalnij, ahogy Orbán állítja?
Miközben a legtöbb uniós tagállam Putyin felelősségéről beszél Navalnij halála kapcsán, a magyar kormánypárti képviselők megtagadták az orosz ellenzéki politikus előtt a tiszteletadást. Orbán Viktor szerint azért, mert Navalnij soviniszta volt. Utánajártunk, mi ebben az igazság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik