Tech
Brian May, lead guitarist of the rock band Queen and astrophysicist discusses the upcoming New Horizon's flyby of the Kuiper Belt object Ultima Thule, Monday, December 31, 2019 at Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory (APL) in Laurel, Maryland. - A NASA spaceship is zooming toward the farthest, and quite possibly the oldest, cosmic body ever photographed by humankind -- a tiny, distant world called Ultima Thule -- in the hopes of learning more about how planets took shape.  A solo track recorded by legendary Queen guitarist Brian May -- who also holds an advanced degree in astrophysics -- will be released just after midnight to accompany a video simulation of the flyby at 12:33 am Tuesday (0533 GMT), as NASA commentators describe the close pass. (Photo by NASA/Bill Ingalls / (NASA/Bill Ingalls) / AFP) / == RESTRICTED TO EDITORIAL USE  / MANDATORY CREDIT:  "AFP PHOTO /  NASA / Bill INGALLS" / NO MARKETING / NO ADVERTISING CAMPAIGNS /  DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS  ==

Rockszámot írt a Queen gitárosa a történelmi űrmisszióhoz

Nagy Nikoletta
Nagy Nikoletta

újságíró. 2019. 01. 02. 16:27

Kevesen tudják, hogy a Queen gitárosa és dalszerzője, Brian May nemcsak zenész, hanem eredetileg asztrofizikus is. Innen jöhetett az ötlet, hogy dalt írjon a New Horizons űrszondához és ahhoz az aszteroidához, ami 2019 első óráiban a legtávolabbi olyan objektummá vált, amit valaha lefotóztunk: az Ultima Thuléhez.
Korábban a témában:

A Queen mára legendássá vált gitárosa eredetileg nem a zenei pályán képzelte el az életét: asztrofizikusként tanult az Imperial College-ban. Doktoriját végül 2016-ban vette át, de a zene miatt nem sokat foglalkozott a szakmával – egészen mostanáig. Része lesz ugyanis annak a kutatócsapatnak, amely elemzi a New Horizons által visszaküldött adatokat az Ultima Thuléről, a legtávolabbi aszteroidáról, amit eddig sikerült elérnünk.

Elértük az eddig vizsgált legtávolabbi égitestet
6,5 milliárd kilométerre lévő aszteroidáról lőtt képeket a NASA űrszondája.

May a Johns Hopkins Alkalmazott Fizikai Laboratóriumban jelentette be, hogy dolgozni fog a projekten, és azt is elmondta, hogy nem celebként, hanem kutatóként szeretne jelen lenni benne. A tudományos munka mellett azért a zenével is összekötötte a New Horizons találkozóját az Ultima Thuléval: írt egy dalt a projektről, amit az új év első óráiban tett közzé.

A “New Horizons (Ultima Thule Mix)” egy dögös rockszám arról, hogyan hódít meg az emberiség új távlatokat a világűrben, a hozzá tartozó klip pedig a New Horizons missziójából készült képekből és videókból áll.

Az Ultima Thuléről készült felvételek szerdán érkeznek a Földre, és meg fogják megerősíteni, hogy egy vagy két keringő égitestről van szó. A New Horizons 3540 kilométerre közelítette meg a középkori irodalomban szereplő „távoli szigetről” elnevezett aszteroidát. Számítások szerint az űrszonda sebessége az Ultima Thuléhoz viszonyítva másodpercenként mintegy 11 kilométer volt.


A tudósok nem ismerik az égitest pontos méretét, becsléseik szerint százszor kisebb, mint a Plútó törpebolygó, amelynek az átmérője mintegy 2400 kilométer. Az aszteroida körül fagypont alatti a hőmérséklet, így a tudósok feltételezik, hogy megőrizte eredeti állapotát. A Naprendszer e Naptól távoli térségének kutatása azért olyan fontos a tudósok számára, mert itt megmaradtak a 4,5 milliárd évvel ezelőtti állapotok.

Nagy Nikoletta korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Málaga, 2019. január 22.
Mentőalakulatok tagjai dolgoznak munkagépekkel 2019. január 22-én a dél-spanyolországi Málaga közelében, ahol egy kétéves spanyol kisfiú, Julen Rosello egy illegálisan fúrt, jelzés nélküli, legalább 110 méter mély kútba zuhant egy hegyvidéki farmon január 13-án. A mérnökök egy másfél méter átmérőjű, 60 méter mély lyukat fúrnak a kemény talajba párhuzamosan a kúttal, ezután pedig vízszintesen próbálnak átfúrni a kútba, hogy kimentsék a gyermeket.
MTI/EPA/EFE/Daniel Perez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.