Tudomány

Felébredt a Naprendszer pereme felé száguldó űrszonda

Hosszú hibernáció után aktiválta magát a NASA New Horizons űrszondája. Az űreszköz 2019 elején történelmi manővert fog végrehajtani.

Az űrszonda tavaly december 21-én hibernálta magát, hogy minél több energiát tudjon megtakarítani repülése során. Június 5-én végül a Johns Hopkins Alkalmazott Fizika Laboratóriumának munkatársai megerősítették, hogy a New Horizons az elvárásoknak megfelelően magához tért – írja a Space.com.

Az űreszköz az elkövetkező hónapokban felkészül arra a történelmi manőverre, amelyet a tervek szerint 2019. január 1-én fog végrehajtani. A New Horizons ekkor egy, a Naprendszer peremén elhelyezkedő objektumot, a 2014 MU69-et közelíti majd meg.

Az űreszköz jelenleg több mint 6 milliárd kilométerre jár a Földtől.

A szerkezet azon a jeges törmelékkel teli régión halad keresztül, amely a Neptunusz pályáján túl, a Naprendszer szélén fekszik. Ez az úgynevezett Kuiper-öv.

Sosem készült még felvétel ennyire távol a Földtől
A New Horizons a Voyager-1 rekordját döntötte meg.

Alan Stern, a Délnyugati Kutatóintézet munkatársa és a misszió vezető kutatója szerint a csapat régóta dolgozik az elkövetkező manőver megtervezésén és szimulálásán. A szakértő hozzátette, nagyon izgatottak, hogy a New Horizons ismét aktív.

Az űreszköz ébrenlétének első három napján a kutatók különböző parancsokat küldtek az űrszonda fedélzeti számítógépének. Ezután a csapat nekilátott a memória frissítésének, az eddig gyűjtött adatok kinyerésének és a rendszerellenőrzéseknek. A folyamat nagyjából két hónapig tart majd, az űreszköz így augusztus végén kezdheti meg a 2014 MU69 távoli megfigyelését.

A 30 kilométer átmérőjű 2014 MU69 a Naprendszer peremén kering. A tervek szerint a New Horizons mintegy 3500 kilométerre fogja megközelíteni az égitestet. Hasonló manővert még nem hajtottak végre ilyen távol a Földtől.

(Kiemelt kép: NASA/JHUAPL/SwRI/Steve Gribben)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik