Tech
Young woman getting bored while man using phone in the background. Beautiful young woman feeling annoyed as man texting on phone. Young woman after an argument with her boyfriend in their living room.

A Facebook kinyírja a szerelmi életünket, mi pedig hagyjuk neki

Számtalan pszichológiai és szociológiai kutatás készült már arról, hogy a közösségi média mennyire megzavarja az önképünket, az önértékelésünket, a társadalmi kapcsolatainkat és a munkavégzésünket, így nem meglepő, hogy a párkapcsolatunkat is érinti. Egy friss kutatás szerint viszont mi is pontosan tudjuk, hogy milyen rossz hatással van a szerelmi életünkre, mégis hagyjuk neki, és nem teszünk ellene semmit. De le lehet egyáltalán szokni róla? És érdemes?

Az X- és Y-generáció életének kikerülhetetlen része lett a közösségi média, és bár maga a felület és az éppen népszerű oldal mindig változik, azért kijelenthetjük: a Facebook, az Instagram, a Twitter és a Snapchat mesternégyesében azért majdnem mindenki profilja megtalálható. A szociális életünk jó részét itt éljük, amibe beletartozik a szerelmi életünk is, ezért nem csoda, ha

egyre több kutatás készül a közösségi média párkapcsolati hatásairól.

Annyira nem meglepő, hogy a legtöbb ilyen kutatásból az derül ki: nem járunk túl jól, ha beengedjük a Facebookot a hálószobánkba – más kérdés, hogy ez lassan már nem is a mi döntésünk, hanem egy bevett szokás, amitől nagyon nehéz megszabadulni.

An illustration picture taken on March 22, 2018 in Paris shows a close-up of the Facebook logo in the eye of an AFP staff member posing while she looks at a flipped logo of Facebook.  / AFP PHOTO / Christophe SIMON
MIT TESZ A PÁRKAPCSOLATAINKKAL A FACEBOOK? – Fotó: Christophe Simon/AFP

NEM MINDEGY, KIT LÁJKOLGAT ÉS MIÉRT

A közösségi média teljesen új kihívásokat és problémákat hoz egy párkapcsolatba. A közösségi oldalak előtt például nem tudtunk kutakodni a Facebook-üzenetek között, nem láttuk azt sem, hogy az Instán milyen képeket lájkolgat a párunk. Nem volt probléma abból, hogy fenn van a közös kép az exszel, vagy esetleg még mindig követi Snapchaten, annak ellenére, hogy állítólag már nincs semmi közöttük.

Ezekbe a helyzetekbe nagyon könnyű belefutni, és mivel nagyon újak, egyelőre nem is tudunk nagyon mit kezdeni velük. A The New York Times-nak nyilatkozó szexuálpszichológus szerint pedig beszélni sem szeretünk róla, mivel kellemetlen, hogy olyan triviális dolgok, mint a közösségi média, ilyen komoly érzelmeket váltanak ki bennünk.

Pedig ezek az érzelmek legalább annyira valódiak, és legalább annyira foglalkoznunk kellene velük, mint azokkal, amiket a közvetlen szociális kontaktus vált ki belőlünk.

Ezzel ráadásul tisztában is vagyunk: egy 2014-es, a Pew Kutatóközpont által végzett közvélemény-kutatás szerint az X- és Y-generáció tagjainak 45 százaléka gondolja úgy, hogy a közösségi médiának komoly hatása van a kapcsolataikra. Egy még frissebb kutatás szerint ez az arány az elmúlt években növekedett: a Havas Media tanulmányában már a válaszadók 75 százaléka gondolja úgy, hogy a közösségi média káros hatással van a kapcsolataikra.

A KIRAKATSZERELMEKRE IRIGYKEDÜNK

A legtöbb kutatás azt a következtetést vonja le, hogy a fiatalok azért érzik veszélyesnek a közösségi médiát a kapcsolataikra, mert irreális elvárásokat támasztanak magukkal és a párjukkal szemben az alapján, amit közösségi médiában látnak. Ezt nem nehéz elképzelni: mivel ezeken a platformokon mindenki a legjobb oldalát igyekszik mutatni, a kapcsolatából is csak a jót emeli ki, ez pedig megtévesztő lehet.

Kialakulhat egy olyan nyomás, ami arra készteti a párokat, hogy olyanok legyenek, mint a Facebookon/Instán mosolygó szerelmesek,

és a kapcsolattal járó nehézségeket megpróbálják elrejteni. Az az illúzió alakulhat ki bennük, hogy ha nem problémamentes és felhőtlen minden nap a kapcsolatuk, akkor valami baj van vele, valahol félresiklott, hiszen a közösségi médiában nem látják, hogy másoknak is lennének problémáik.

Young couple on Valentine's Day. A loving couple hugs against a background of glowing garlands.
NEM SZABAD MÁSOK ONLINE BOLDOGSÁGÁHOZ HASONLÍTANI A SAJÁT KAPCSOLATUNKAT – Forrás: ThinkStock

Ugyanez történik akkor is, ha mások utazós képeit nézegetjük, vagy azon irigykedünk, hogy milyen tökéletes az alakja valamelyik éppen aktuális Instagram-sztárnak – a mögötte álló munkát, fáradságot, pénzt és időt nem látjuk, csak az eredményt. És a közösségi média pontosan erre is lett kitalálva. Milliónyi kutatás foglalkozik azzal, hogy ez a tökéletes, de hamis kép hogyan rombolja a saját önbecsülésünket.

Aztán ott van a korábban már említett teljesen új problémacsomag, ami olyan felületeket ad az önértékelési problémáinknak, amiken simán leellenőrizhetjük a partnerünk minden lépését. Egy-egy gyanús komment és kedvelés olyan lavinát indíthat, amit a közösségi média előtti időkben csak egy komolyabb gyanúra okot adó sms vagy e-mail tehetett.

Ráadásul a The New York Times szexuálpszichológusa szerint az intimitás már a hálószobából is eltűnőben van: rengeteg páciense vallotta, hogy a szex utáni cigit felváltotta a szex utáni görgetés, sőt, vannak, akik még az aktus alatt is lecsekkolják a telefonjukat.

NE HAGYJUK, HOGY A TELEFONNAK SZEREP JUSSON AZ ÁGYBAN – Forrás: PixaBay

HA NINCS BIZALOM, KÖZÖSSÉGI MÉDIA NÉLKÜL IS TÖNKREMEGY A SZERELEM

Pár dolgot érdemes megjegyezni, ha nem szeretnénk, hogy a közösségi média zavaró harmadik személyként beférkőzzön a kapcsolatunkba. Először is, érdemes tudni, hogy a Facebookon minden második nap posztoló párocskák valószínűleg kevésbé boldogok, mint mi: a Northwestern Egyetem kutatása szerint ugyanis azok osztanak meg több mindent a párkapcsolatukról, akiknek problémáik vannak, és nem érzik annyira jól magukat a párjukkal.

A közösségi médián akarják kiélni azt, ami a hús-vér kapcsolatukból hiányzik. Így azok a bejegyzések és képek, amelyektől mi behozhatatlan elvárásokat támasztunk a saját kapcsolatunkkal szemben, gyakran inkább arról árulkodnak, hogy az a szerelem sem éppen felhőtlen.

Érdemes a bizalom témakörét is átrágnunk a párunkkal, hiszen, ahogy már korábban is említettük, a közösségi média soha nem látott mértékben juttatja hozzá az embert olyan információkhoz, mint hogy merre jár a másik, kikkel barátkozik, milyen kapcsolatban áll a kollégáival, vagy éppen kivel van mindennapi beszélő viszonyban. Persze nem árt, ha ezeket a dolgokat tudjuk a másikról, főleg akkor, ha komoly kapcsolatban élünk, de alapvetően a másiknak kellene beszélnie róluk, és nem nekünk kellene kiderítenünk a különböző Facebook- és Instagram-nyomozások során.

Ha képesek vagyunk átnézni a másik profiljait, sőt, akár be is lépünk a jelszavával, el kell gondolkodnunk azon, hogy mennyire áll biztos lábakon a kapcsolatunk. Ez ugyanis jelzi, hogy valami nincs rendben, nem bízunk a másikban, ami a közösségi média előtti időkben is halálra ítélte volna a kapcsolatot.

HA OKOSAN CSINÁLJUK, NEM ÖRDÖGTŐL VALÓ

Persze a rengeteg negatívum mellett azért sok pozitívuma akad a közösségi médiának. Ha nem lenne, nem tudna fennmaradni ennyi oldal és applikáció. Ha tudjuk, hogyan használjuk okosan a felületeket, akkor csak egy újabb eszközt szolgáltatnak ahhoz, hogy többet kommunikálhassunk a másikkal, és

megmutathassuk a világnak, hogy összetartozunk.

A The Atlantic közösségi médiakutatója szerint ezek az oldalak lehetőséget nyújtanak arra, hogy mélyebb kapcsolatot alakítsunk ki a szeretteinkkel. Az online beszélgetések ugyanis nem helyettesítik, hanem kiegészítik az offline találkozókat. Ez pedig megerősítheti a párkapcsolatot is – pláne akkor, ha kénytelenek vagyunk hosszabb időt a másik nélkül eltölteni. Arról nem is beszélve, mennyi plusz lehetőséget ad számunkra, hogy kimutassuk a szeretetünket, az aranyos képek küldözgetésétől kezdve a közös fotók megosztásáig.

Nyitó illusztráció: ThinkStock

Ajánlott videó mutasd mind

BERLIN, GERMANY - AUGUST 24:  Defense Minister Ursula von der Leyen (CDU) arrives for the weekly German federal Cabinet meeting on August 24, 2016 in Berlin, Germany. High on the meeting's agenda was discussion of federal policies towards civil defense.  (Photo by Adam Berry/Getty Images)

Nagy rohammal kerülné el a bukást von der Leyen

Lemondott a miniszteri posztról, ígéreteket tett a szocdemeknek és a liberálisoknak, és élete beszédére készül Ursula von der Leyen. De nyíltan csak a Néppárt támogatja. Mi történik akkor, ha nem választják meg ma az Európai Bizottság élére?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.