Már Messengeren is kikereshetjük, mikor indul a vonat

Nem kell hozzá külön applikációt letölteni a telefonra, Facebook Messengeren mondja meg a Sihuhu - Menetrendi Bot, mikor mennek vonatok Budapestről Velencére. Androidos mobilon és iPhone-on is működik. S ami külön kuriózum, nem a MÁV, hanem egy háromfős csapat fejlesztette a programot. Kipróbáltuk!
Kapcsolódó cikkek

Háromfős magyar csapat fejlesztette le a vasúti menetrendekhez a Sihuhu messengeres botot, így a Facebook csevegőjén kereshetjük ki, hogy például Budapestről Velencére mikor mennek a vonatok.

A robottal egyelőre korlátozottan tudunk csevegni: ha megkérdezzük, mikor megy vonat Debrecenbe, az állomásnevet felismeri, s ennek megfelelően ki is dobja a menetrendi-kereső felületét a Messengeren.

Nagyon szép lett a Sihuhu felülete Forrás: 24.hu

Ha rákeresünk egy adott útvonalra, megmutatja, mikor indulnak vonatok, mikor érkeznek oda, és ebből adódóan mennyi a menetidő. Egy adott járatra rábökve, az is kiderül, milyen osztályra és hány forintért tudunk jegyet venni – még a kedvezményeket is beállíthatjuk.

Egy adott vonatutat aztán a csevegőappon belül el tudjuk küldeni az ismerősöknek, ez nagyon hasznos lehet, ha egy társaság tervez közösen utazni valahová. A kártyát aztán bármikor megnyithatjuk Messengeren, az adatlapon folyamatosan követhetik a felhasználók a vonattal és az utazással kapcsolatos információkat.

Az adott vonatutat akár magunknak is elmenthetjük kártyaként, hogy ezt megtehessük.

Elküldhetjük, és favorizálhatjuk is az adott vonalat Forrás: 24.hu

Mobilon van lehetőség kedvencnek jelölni bizonyos vonalakat, ehhez keresés után elég beszivecskézni a találatot. Ez akkor hasznos, ha valaki naponta, hetente ingázik két állomás között.

Asztali gépen pedig naptárba is kiküldhetjük a kikeresett járatot, így emlékeztetőt is beállíthatunk hozzá.

Forrás: 24.hu

Jegyet persze még nem tudunk a bottal venni, ehhez a MÁV oldalára, az elvira.hu címre küld minket a csevegő robot.

Hogyan tudjuk kipróbálni?

Asztali gépen Facebookon a keresőbe írjuk be, hogy “Sihuhu”, majd navigáljunk el a menetrendi bot oldalára és kattintsunk rá üzenetküldés gombra, felugrik egy messengeres beszélgetés a robottal

Mobilon elég a Messenger appban rákeresni arra, hogy Sihuhu, s elkezdhetjük a csevegést

– Később az ismerősökre keresve bármikor előkaphatjuk a robotot, ha vasúti menetrendre lenne szükségünk

A fejlesztő RoboRobo azt írta, mivel közösségi projektként tekintenek a Sihuhura, a felhasználók igényei szerint szeretnék kialakítani az új funkciókat.

A keresés után maradtam még faggatni a robotot arról, milyen napja volt, szereti a vonatokat, és melyik a kedvenc vonala, de erre sajnos semmilyen reakció nem jött (szomorú fej). Ugyanakkor egy szuper fejlesztés a vasúti menetrendi bot, ismét egy példa, amikor egy kis magyar csapat hoz létre egy előremutató megoldást – jelen esetben a MÁV helyett.

Egy hónapja írtam a szegedi menetrendi botról, ami ugyanígy Messengeren kínál egy keresőt. A program érdekessége akkor is az volt, hogy nem a közlekedési társaság, hanem két helyi tizenéves fejlesztette.

Két szegedi tini megcsinálta a legjobb közlekedési appot
Öt nap alatt fejlesztették a messengeres botot, ami régi telefonnal és lassú nettel is működik.