Tech

Érdekel bárkit a világ első, szemüveg nélküli 3D-laptopja?

A Toshiba gyártmánya az első a kategóriában - a kérdés már csak az, hogy ki fogja megvenni?

A 3D-technológia legnagyobb problémája – és ebben viszonylag kevés vita mutatkozik – a 3D-élmény átéléséhez szükséges szemüveg.

A 3D-technológiával rendelkező kütyük gyártóinak a legnagyobb problémája, hogy nagyon alacsony az ilyen készülékek iránti érdeklődés, legyen szó tévéről vagy hordozható készülékről. Az, hogy a kezdeti lelkesedés miért nem alakította a felhasználókat vásárlókká, már sokkal nagyobb vita tárgya: egyesek szerint maga a technológia nem olyan érdekes, hogy a mozivásznon túl az emberek fizessenek érte, mások arra tippelnek, hogy a felhasználók óvatosak és kivárnak, míg megint mások a válságot okolják.

Bárhogy is legyen, az biztosnak tűnik, hogy a Toshiba Qosmio F755 névre keresztelt eszköz sem fog eladási rekordokat dönteni, pedig egy valóban innovatív megoldásról van szó.

A 3D-laptop azért nem igényel külön szemüveget a 3D-hatás eléréséhez, mert sztereoszkopikus kijelzője egyszerre két képet jelenít meg – egyet a bal, egyet a jobb szemben -, arckövető szoftverének köszönhetően pedig pontosan tudja, hogy hol is van a bal és a jobb szem, hogy a két kép egymáshoz viszonyított pozícióját megfelelően módosíthassa.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy bárhonnan nézzük, mindig 3D-t kapunk – ami persze egyet jelent azzal, hogy 3D-üzemmódban valószínűleg egynél több felhasználó nem tudja használni. Ami nem biztos, hogy valódi probléma, hiszen ehhez egynél több felhasználó kellene, aki rászán 1700 dollárt az augusztus 16-án megjelenő laptopra, és a statisztikák a nem kedveznek a Toshibának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik