Szórakozás

Őszinteség, szeretet, szabadság: Nemanja Radulović hegedűművész a Margitszigeti Színházban

Világhírű szerb hegedűművész lép színpadra a Margitszigeti Színházban július 11-én! Nemanja Radulović zenekarával, a Double Sens-sel együtt érkezik a főváros szívébe, hogy egy felejthetetlen zenei utazásra invitálja közönségét, egyedi interpretációban keltve új életre saját szerzeményeket, világslágereket és klasszikus dallamokat. A koncerthez közeledvén zenei pályafutásáról, inspirációiról és arról beszélgettünk vele, mire is számíthatnak a nézők ezen a különleges estén.

Egy korábbi interjúban mondtad, hogy a fiatal zenészeknek azt tanácsolod: mindig emlékezzenek rá miért kezdték el. Te miért kezdted el? Mesélnél a zenei utadról, annak hullámvölgyeiről, és arról, mi vezetett ahhoz, hogy a hegedű mellett kötelezd el magad?

Hét évesen kezdtem Nisben, a szülővárosomban. Emlékszem, milyen örömöt éreztem, amikor megkaptam az első hegedűmet. Néhány hónappal később léptem fel először színpadon, és ez az érzés a közönség előtt csak fokozódott. Mintha az idő múlása megváltozott volna: egy másodperc örökkévalóságnak tűnt, a koncert mégis pillanatok alatt véget ért. Ez az érzés még ma is megvan bennem.

A klasszikus remekművek és világhírű örökzöld szerzemények ötvözése a rád jellemző “Radulovics-stílusban” lenyűgöző. Hogyan biztosítod a zökkenőmentes átmenetet a műfajok között? Hogyan maradsz hű klasszikus gyökereidhez, miközben új zenei területeket fedezel fel és mi alapján állítod össze a repertoárt?

Nem teszek különbséget a műfajok között. Bár zenei neveltetésem klasszikus volt, mindig is szabad szellemű emberek vettek körül, akik megértették velem, hogy a zene a közönséggel való kommunikáció egyik formája, akár írott, akár más gyökerekből ered. Úgy gondolom, még ha egy régen komponált zenét játszva a hagyományok irányítanak is minket abban, hogy hogyan értelmezzünk bizonyos szerzőket, nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy mi magunk is nyomot hagyjunk zenénkkel, zene értelmezésünkkel.

Nagyon széles érzelmi skálát közvetítesz a zenéden keresztül. Szerinted mi az, ami ‘lelket’ ad a zenének?

Őszinteség, szeretet, szabadság. Nekem a zene adja a legszebb pillanatokat, bárhová utazhatok és olyan dolgokat élhetek át általa, amelyeket az életemben enélkül nem tapasztalnék meg.

Az együttműködések gyakran új életet lehelnek a zenébe. Van olyan művész vagy zeneszerző, akivel nagy álmod együtt dolgozni a jövőben?

Sokan vannak. Minden eddigi találkozásom tanított valamit. És persze vannak művészek, akiket bár személyesen nem ismerek, hosszú ideje inspirálnak.

A Double Sens 2008 óta része zenei utadnak. Hogyan változott az együttes dinamikája az évek során?

Szerettem volna egy olyan együttest, amely amellett, hogy szabadon próbál ki művészi dolgokat, amelyben a szabadság és a szeretet az irányadók, két kultúrámat (francia és szerb) is egyesíteni tudja. Nagyon szerencsés vagyok, hogy megtaláltam a zenei családom. A Double Sens-szel minden projekt egy felfedezés. A tradicionális zenétől, amit a kezdetekkor nem feltétlenül terveztünk, a legújabb Beethoven-projektig, amely a Kreutzer-szonáta átdolgozásával foglalkozik. Mindig megpróbálunk mindent beleadni. Ez teszi az egész folyamatot izgalmassá: a munka kezdetétől az előadásig, a közönséggel való interakciókig.

Fotó: Sever Zolak

Mesélnél egy emlékezetes vagy különösen inspiráló pillanatról a karriered során, amely művészként formált téged?

Vannak koncertek, amelyek velem maradnak, de a koncerteken kívül az inspiráció a családomból, a mindennapi életből, a tanárokból, a kamarazenei partnerekből és a barátokból származik.

Csodálatra méltó az a törekvésetek, hogy minden korosztályú és a legkülönbözőbb háttérrel rendelkező közönséget elérjetek. Hogyan alakítjátok ki előadásaitokat, hogy azok ilyen sokféle csoporthoz szóljanak?

Játszuk a zenét, és mindenkit szívesen látunk. Nincs különösebb kutatás arra vonatkozóan, hogyan vonzzuk be a közönséget.

Jártál már Budapesten vagy a Margitszigeti Színházban?

Már többször jártam Budapesten, szakmai okokból, vagy különleges pillanatok miatt a családdal és barátokkal. Alig várom, hogy visszatérjek! Számomra a zene mindenkié. Ilyen környezetben játszani, mint a Margitszigeti Színház, csak varázslatos lehet!

Számíthatunk meglepetésekre vagy egyedi elemekre ezen az előadáson?

Sosem tudhatjuk! Mi is meg tudunk ám lepődni. Ez az élő koncert és az élet szépsége!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik