Jancsi bácsi 105 évének titka

Makó legidősebb embere szerint megfeledkezett róla az Isten, azért van még itt.
Kapcsolódó cikkek

A napokban ünnepelte 105. születésnapját Makó legidősebb polgára, Lenhardt János. Jancsi bácsi gyerekfejjel megélte az első világháborút, majd katonaként, a keleti fronton a második világégést. Amint azt a város weboldala megjegyzi, egy iskolába járt József Attilával, valamint osztálytársa volt Erdei Ferencnek, a második Nagy Imre-kormány miniszterelnök-helyettesének.

Egy iskolába járt József Attilával (Forrás: Makó.hu)

Elfelejtkezett rólam az Isten, ezért vagyok még itt, ilyen hosszú idő óta – nyilatkozta a Makó Híradónak a szépkorú szíjgyártó mester, aki köszöni szépen, remekül érzi magát. Bár romlott a hallása, a korához képest jó egészségnek örvend. Felidézett több történetet is, köztük azt, amikor 1914 jnyarán híre ment, hogy kitört a háború, édesapja annyit mondott: fontosabb annál az aratás.

Kamasz korában még Ferenc József uralkodott

Kudász Jánosné Guba Ilona 1902. április 27-én született. Tíz éves volt, amikor a Titanic elsüllyedt, 16 az első, 43 második világháború végén. Átélt hat rendszerváltást. Kortársa volt a negyedikes irodalomtankönyvek szinte valamennyi szereplőjének.

A legidősebb magyarok

Magyarország legidősebb embere hivatalosan Kudász Jánosné Guba Ilona. A Törökbálinton élő asszony tavaly áprilisban ünnepelte a 111. születésnapját.

Az őt korban követőkről azonban nem sokat tudni. A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala az MTI-vel tavaly tavasszal azt közölte, az országban tíz 110 évnél idősebb ember él, valamennyien nők.

Az Index.hu a nyilatkozat nyomán megpróbálta felkeresni néhányukat, de egyiküket sem találták meg.

Egy etióp férfi 160 évesnek mondja magát

Jelenleg egy 123 éves bolíviai indián, Carmelo Flores Laura a Föld legidősebb embere. Hivatalosan ő az utolsó férfi a bolygón aki még a 19. században született.

A Föld legidősebb embere. (Fotó: MTI/AP/Juan Karita)

Hivatalosan. Egy etióp földműves, Dhaqabo Ebba ugyanis azt állítja magáról, hogy 160 éves. Bár ezt születési okmányokkal nem tudja igazolni, hajlandó alávetni magát egy korát meghatározni hivatott orvosi vizsgálatnak. A férfi elmondta, akkor sem lesz csalódott, ha kiderül, nem ő a rekorder, már annak is örül, hogy több foga van mint a legidősebb fiának.