Így ünnepeltek a magyarok a világban

Szerte a világban összegyűltek a magyar közösségek szentestére, hogy együtt ünnepeljék meg a karácsonyt. Egy Ausztráliában élő fiatal a Híradónak azt mondta: most először egyedül lett volna karácsonykor, távol a családjától, de a magyar közösség annyira összetartó Sydneyben, hogy befogadták, sőt még ajándékot is kapott - írta hirado.hu.
Kapcsolódó cikkek

Ausztráliában karácsonykor is nyár van, így nem csoda, hogy karácsonyfával és szörfdeszkákkal fotózkodtak a strandolók a tengerparton. Egy Sydneyben élő 23 éves magyar fiú szerint ez elsőre furcsa, de meg lehet ezt is szokni, pláne annak, aki nem kedveli a hideget. Ott a magyar közösség összetartó, így együtt ápolják a magyar hagyományokat.

„A szentestét az itteni magyar közösségnek köszönhetően nagyon kellemesen egy templomban és a közösségi házban töltöttük, megannyi ajándékkal halmoztak el. Magam is azt mondtam, hogy ennyire nem kellett volna, de látják, hogy egyedül vagyok kint, és megsajnálnak. A közösség csodálatos, az 56-os menekültek nagyon sokat segítenek” – fogalmazott a Kárpáti Tamás a hir6-nak.

Örményországban is dolgoznak magyarok, még karácsonykor is. Egy fiatal lány így sem volt egyedül, mert egy ottani magyar közösséggel ünnepelt.
A többi önkéntessel, akik nem csak Jerevánban, hanem Örményország különböző részein élnek, elég jó kapcsolatot alakítottunk ki. Úgy döntöttünk páran, ha már nem mindenki tud hazamenni, akkor együtt töltjük a karácsonyt a fővárosban” – mondta Béke Eszter.

Rómából sokan hazatértek az ünnepekre, de akik kinnmaradtak, azok ott ünnepeltek a kint tartózkodó turistákkal.

„A magyarok karácsonykor Rómában, a Szent Péter téren voltak Ferenc pápa első vatikáni karácsonyán. A rómaiakkal, olaszokkal és a világ minden részéről érkezett zarándokokkal, turistákkal teli téren magyar szót is lehetett hallani” – számolt be a történésekről Sárközy Júlia, az MTVA római tudósítója.

Hiába vannak a magyar földtől távol, így is megtalálják egymást és összetartanak a külföldön élők magyarok. Szebbé tehetik egymás karácsonyát, hogy nem hagyják egyedül egymást, hanem egyyüt töltik az ünnepeket.