Hazavitték a kecskeméti csodababát

Alig fél kilósan, október helyett júniusban született egy kecskeméti kislány. Immár két kilósan térhetett haza.
Kapcsolódó cikkek

Négy hónap ápolás és megfigyelés után orvosai tegnap hazaengedték Banó Flórát, a kecskeméti kórház koraszülött osztályának talán egyik legkitartóbb babáját.

A kislány 4 nappal a 23. terhességi hét után született, kevesebb mint fél kilóval. A Baon.hu ott volt amikor a szülei és hatéves nővére érte mentek.

40 hét az ideális

A 36 hétre érkező babák már érettnek számítanak, nem fenyegeti őket koraszülöttekre jellemző betegségek, de az a tökéletes, ha 40 hetet tölt a gyermek az anyaméhben.

Az egész osztály mellettünk állt. A segítségükkel nem volt olyan nehéz ez a négy hónap – mesélték mosolyogva a csöppség szülei,hozzátéve a kritikus hetek után, már végig bíztatták őket, mondták, hogy lehet csoda, egészséges lehet a baba.

Kisebb volt már, koraibb még nem

490 grammos babát már adtunk haza, de ilyen korán született gyermeket még nem. Tudni kell, hogy jelenleg Magyarországon és Nyugat-Európában is az életképesség határa a betöltött 24. terhességi hét. Úgyhogy igen, ez egy csoda, hogy a kislányt ma hazavihetik a szülei – mondta el a portálnak Kelemen Edit, a mára már két kilós kislány orvosa.

Minden tizedik baba koraszülött

Az ENSZ egyik tavalyi jelentése szerint 100 gyermek közül valamivel több mint 10 születik meg idő előtt. A koraszülések hátterében a fejlett országokban olyan jelenségek húzódnak meg, mint a mesterséges megtermékenyítés és a késői anyaság terjedése, de rizikó faktort jelent a dohányzás, a kövérség és a magas vérnyomás is. A harmadik világ országaiban a letöbb esetben a rossz higiéné és a nem megfelelő orvosi ellátás a felelős az idő előtti születésekért.