Amerikában már nem divat a házasság

A házasságkötések száma a hetvenes években kezdett el csökkeni, a szexuális forradalom után, és a folyamat azóta is tart. Míg 1950-ben ezer férjezetlen nőre 90,2 frigy jutott, addig ma csak 31,1.

Az adatokkal az amerikai Országos Család- és Házasságkutató Központ szolgált. A ráták kalkulációjához azt a számot vették alapul, hogy hány 15 évnél idősebb lány lépett házasságra egy adott esztendőben.

Jelenleg az összes, 15 évnél idősebb amerikai nő 47 százaléka férjezett. Ez az arány 1950-ben még 65 százalékos volt. Az elvált nők hányada azonban jelentősen nőtt: 15 százalékon áll.

A statisztika megmutatta, hogy aki egyszer elvált, az többször nem köt házasságot, nem úgy, mint régen.

Az elemzők jelentős eltérésekre bukkantak a házassági hányadot illetően a különböző népcsoportok és az iskolázottság alapján. A feketék körében csak 26 százalékos a 15 év feletti nők férjezettsége, az ázsiaiak esetében viszont 56 – náluk a legmagasabb a ráta.

Érdekes módon a magasabb iskolázottság magasabb házasodási hajlandósággal jár. A diplomások 60 százaléka férjezett, míg az érettségi nélkülieknek még a 30 százaléka sem – ismertette a LiveScience tudományos hírportál a tanulmányt.