Az évtized végén lehet aktuális az euróövezeti csatlakozás

Belátható időn belül nem lesz reális kérdés Magyarország euróövezeti csatlakozása, így talán az évtized végére jöhet el az az idő, hogy ez a kérdés újra napirendre kerüljön - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden.

A gazdasági tárca vezetője az idei, aktualizált konvergenciaprogram ismertetésekor jelezte: “Messze vagyunk még attól, hogy a konvergenciakritérium összes feltételét teljesítsük.” Leszögezte ugyanakkor, hogy a hétvégén Dublinban megtartott informális uniós pénzügyminiszteri találkozón is inkább azt jelezték, “Magyarország ne sopánkodjon amiatt, hogy nem tagja az euróövezetnek”.

A kormány az idén és jövőre is 2,7 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számol a legfrissebb konvergenciaprogramban – ismertette Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden.

Ennek értelmében az államadósság GDP-arányos szintje az idei évben 78,1 százalékra, jövőre pedig 77,2 százalékra csökken. Varga Mihály jelezte, hogy a dokumentumban 293,1 forintos euróárfolyammal számoltak, ami magasabb az ősszel várt 283 forintnál.

A kormány azzal számol az aktualizált konvergenciaprogramban, hogy az idén újraindul a növekedés, 3 százalék alatt marad a hiány és ehhez nincs szükség újabb intézkedésekre – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.