Helyreállt a rend a Forma-1-ben: Verstappen tönkreverte a mezőnyt Japánban, világbajnok a Red Bull

A hollandnak még várnia kell a világbajnoki címre, de a Red Bull már bebiztosította az elsőségét.

Max Verstappen az élről indulva nyerte meg a Forma-1 Japán Nagydíját, és miután a csapattársa, Sergio Pérez feladta a versenyt, már 177 ponttal vezet az összetettben, csak azért nem világbajnok, mert még három sprintfutam is szerepel a további menetrendben, de a következő állomáson, Katarban bebiztosíthatja harmadik vb-címét. Lando Norris lett a második, Oscar Piastri pedig a harmadik a vasárnapi versenyen.

Verstappen végső győzelme csak idő kérdése, a konstruktőrök versenye viszont eldőlt: már biztos, hogy a Red Bull végez az első helyen.

Ugyan a két McLaren megpróbálta közös erővel lenyomni, Verstappen jól kapta el a rajtot és meg tudta őrizni az első helyét. Hátul viszont akadtak koccanások, amiben Pierre Gasly, Alexander Albon, illetve az Alfa Romeo versenyzői voltak érintettek, a pályára került törmelék miatt pedig beküldték a biztonsági autót. Az ötödik körben jött az újraindítás, Verstappent akkor sem lehetett letaszítani az élről, és innentől kezdve a futam végéig csak akkor nem ő vezette a versenyt, amikor kiment kerékcserére. Közben egyébként Valtteri Bottas kiállt, miután Logan Sargeant kitessékelte a pályáról.

A rajt:

Péreznek már nem volt olyen jó versenye, mint csapattársának, volt egy korai orrkúpcseréje, majd kétszer is megbüntették, végül feladta a versenyt. A mexikói pár körrel később visszatért, de csak hogy letöltse a büntetéseit, majd

másodszor is feladta a Japán Nagydíjat.

A futam végére helyreállt az időmérős rend, azaz Verstappent a két McLaren (igaz, ők helyet cseréltek) követte, de már tekintélyes hátrányban. Charles Leclerc nyugodtan őrizhette a negyedik helyét, miután George Russell elé férkőzött, azonban kialakult egy vonat az ötödik helyért, amiben Russell, Lewis Hamilton és Carlos Sainz kapott helyet. Russell-t aztán Hamilton és Sainz is levadászta.

A rajtnál négy helyet is fogó, végül nyolcadikként célba érő Fernando Alonso, Esteban Ocon valamint Gasly szerzett még pontot.

Verstappen és a Red Bull egyszersmind azt is bizonyította, hogy csak kisiklás vol a szingapúri hétvége, a holland ugyanis az idei 13. futamgyőzelmét aratta. Pályafutása során a 48. nagydíjat nyerte meg

A Japán Nagydíj végeredménye.