A csapatok megvennék a Forma-1-et

Brit sajtóértesülés szerint a csapatok a Forma-1 jogainak megvásárlási lehetőségeit mérik fel, tényleg a saját kezükbe vennék a sportágat.

Miután az azóta Nagy-Britanniában igen csúnya lehallgatási sajtóbotrányba keveredett amerikai médiabirodalom, a News Corp. F1-es kérőként bejelentkezett, tavasszal a csapatok többször is felvetették már a korábban elképzelhetetlennek tűnő lehetőséget azzal kapcsolatban, hogy akár a saját kezükbe is vehetnék a Forma-1 jogait és a sportág gazdasági irányítását. Úgy tűnik, tényleg komolyan gondolják a dolgot, ugyanis a brit Independent mai cikke szerint már meg is tették az első lépéseket.

A lap arról ír, hogy a csapatok szervezete, a FOTA megbízta a DC Advisory Partners nevű tanácsadócéget a lehetőségeik felmérésére. A Williams-főnök Adam Parr legutóbb Monzában beszélt arról, hogy a csapatok a tulajdonláson gondolkodnak, most pedig a FOTA-elnök Martin Whitmarsh is megerősítette, hogy valóban megkezdődtek a tapogatózások.

“A Forma-1 jogait végül is egy befektetői csoport birtokolja, feltehető, hogy nem fogják örökre a portfóliójukban tartani a sportágat” – mondta a mclarenes.

Az F1 jogait 2006 óta a brit CVC birtokolja, a FOTA vásárlási szándéknak a sportágat keretbe foglaló, a többi közt a bevételek elosztását is szabályozó multilaterális szerződés, az úgynevezett Concorde Agreement 2012 végi lejárása adja. A csapatok jóval nagyobb részesedést akarnak a haszonból, mint amennyi most jár nekik.

“Szerintem pragmatikusnak kell lennünk. 2012 végén a csapatok CVC-vel kötött szerződése lejár. Akkor három lehetőségünk lesz. Hosszabbíthatunk a CVC-vel vagy elvileg akár – ahogy az amerikai kosárlabdacsapatok is nagy sikerrel tették – létrehozhatjuk a saját cégünket, az NBA példájára. Mi szervezhetnénk a versenyeket, intézhetnénk a tévés jogokat stb.” – mondta még májusban a Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo.