Aczél nem kötött vádalkut

Határozottan cáfolja a bundabotrányba keveredett Aczél Zoltán ügyvédje, hogy védence egyezkedett volna a nyomozó hatóságokkal.

A Népszava arról ír, hogy a fogadási csalássorozat kapcsán előállított, majd azóta szabadlábon védekező Aczél Zoltán az “értesülések” ellenére, nem egyezett meg a hatóságokkal.

A lap azt vetette fel, hogy a REAC labdarúgói közül azért vehettek őrizetbe hét személyt az elmúlt héten, mert a legnagyobb névnek számító, egyben a REAC egykori edzőjeként dolgozó Aczél vádalkut kötött, és “kipakolt”.

Dr. Czeglédy Csaba, a tréner jogi képviselője meglehetősen határozottan cáfolta ezeket a híreszteléseket:

“Ezeket az álinformációkat néhány tetű újságíró terjeszti, semmi közük a valósághoz. Védencem ügyében a Fővárosi Bíróság tavaly december 9-én jogerősen elrendelte az előzetes letartóztatás megszüntetését, az egyik szembesítésen H. Gábor Aczél Zoltán szemébe mondta, hogy a szakember nem manipulálta az összeállítást csapata mérkőzésein. El akarjuk érni, hogy Aczél Zoltánnal szemben szüntessék meg a büntetőeljárást. Az ügy kezelése tipikusan magyaros, már megint az utolsó gyári munkást vonják felelősségre a gyár ellopásáért”így az ügyvéd a Népszavának.

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője pontosította a lapnak az eljárási szabályokat és elnevezéseket is: a jogszabályokban ugyanis kizárólag nyomozati alku szerepel, a köznyelvben elterjedt “vádalku” helyett.

Akkor jöhet ez számításba, ha kellő információt kapnak az ügy megoldására. Ez azonban csak akkor következhet be, ha kiemelt társadalmi érdek fűződik hozzá, az elkövetett cselekmény súlya kisebb mint a megadott információ értéke. A nyomozati alku egyébként államtitok.