Sport

Budapest helyett Prága rendezi a női teniszvilágversenyt

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

Cseh sajtóhírek szerint Prágában tartják a Billie Jean King Kupa (a korábbi Fed Kupa) döntőjét, amelynek rendezési jogát Magyarországtól hónapokkal ezelőtt elvették

A Sport.cz arról ír, hogy már készítik elő a nemzetközi szövetség (ITF) és a cseh teniszszövetség közötti szerződést, a cseh kormány pedig 65 millió cseh koronát (mintegy 890 millió forintot) különít el a költségvetési tartalékból a világverseny megrendezésére. Ivo Kaderka, a Cseh Tenisz Szövetség elnöke jelentős diplomáciai sikerként számolt be a megegyezésről.

A nemzetközi szövetség azóta hivatalosan is megerősítette a Sport.cz értesüléseit, eszerint a prágai O2 Arenában rendezik meg a döntőt november 1-6. között.

A tornán Magyarország a rendező ország jogán szerepelt volna, de azzal, hogy Prága lett az új helyszín, a magyar csapat helyére Kanada kerül, amely a legmagasabban rangsorolt győztes nemzet volt a Billie Jean King Kupa rájátszásában idén áprilisban.

A színfalak mögött zajló hosszú huzavona után a tavasszal eldőlt, hogy a Lázár János vezette Magyar Tenisz Szövetség nem rendezheti meg az eseményt. A hazai szervezet a koronavírus-járványra hivatkozva halasztgatta a verseny megrendezését, mígnem Dave Haggerty ITF-elnök közölte: meglepve és csalódottan fogadták a magyar szövetség áprilisi állásfoglalását, amely szerint az MTSZ a járványhelyzet miatt nem tartja megvalósíthatónak a tavaly márciusról az idén április 13-18-ra áttett budapesti finálé lebonyolítását sem. Közölte:

Az időzítés miatt az ITF-nek nem maradt más választása, mint lezárni a Magyarországgal kötött megállapodást, és másik megoldás után nézni.

Fürjes Balázs nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztos még 2019 nyarán Londonban, a Queen’s Tennis Clubban jelentette be, hogy 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben Magyarország rendezi meg az átszervezés alatt álló női tenisz Fed Kupa döntőit. A rendezést a magyar szövetség előző vezetése pályázta meg, de a 2020-as, 2021-es és a 2022-es torna összesen mintegy 20,6 milliárdos költséget jelentett volna. 2020 nyarán – milliárdos adósságokat hátrahagyvaSzűcs Lajos elnök, fideszes képviselő, valamint a főtitkár, Richter Attila is távozott a szövetségből, Lázár Jánosnak pedig a romok eltakarítása lett az első feladata.

Kapcsolódó
20 milliárdos költségtől szabadulna a Magyar Tenisz Szövetség
2019-ben a teniszszövetség akkori vezetése egy minden szempontból előnytelen szerződést írt alá a FED Kupa megrendezésére. A jelenlegi, már Lázár János által vezetett testület próbálja enyhíteni a kárt, most éppen a világjárványra hivatkozva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik