Sport

Lázár János fellélegezhet, elvették a 20 milliárdba kerülő tenisztornát Budapesttől

Szaniszló Róbert / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Szaniszló Róbert / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Nem Budapest ad otthont  a női tenisz Billie Jean King Kupa idei döntőjének.

A nemzetközi szövetség (ITF) kedden közölte, hogy új helyszínt keres a koronavírus-járvány miatt kétszer – legutóbb februárban – elhalasztott magyarországi eseménynek.

Dave Haggerty ITF-elnök bejelentette, meglepve és csalódottan fogadták magyar szövetség (MTSZ) áprilisi állásfoglalását, mely szerint az MTSZ a járványhelyzet miatt nem tartja megvalósíthatónak a tavaly márciusról idén április 13-18-ra áttett budapesti finálé lebonyolítását sem.

Kapcsolódó
20 milliárdos költségtől szabadulna a Magyar Tenisz Szövetség
2019-ben a teniszszövetség akkori vezetése egy minden szempontból előnytelen szerződést írt alá a FED Kupa megrendezésére. A jelenlegi, már Lázár János által vezetett testület próbálja enyhíteni a kárt, most éppen a világjárványra hivatkozva.

„Szoros együttműködésben dolgoztunk a magyar kormánnyal és az MTSZ-szel, hogy új időpontot találjunk az idei döntőnek. Az időzítés miatt az ITF-nek nem maradt más választása, mint lezárni a Magyarországgal kötött megállapodást, és másik megoldás után nézni.

Lehetőségeinkhez mérten mindent megteszünk annak érdekében, hogy amilyen hamar csak lehet, megrendezzük ezt a mérföldkőnek számító eseményt

– mondta Dave Haggerty a 12-szeres Grand Slam-bajnok Billie Jean King tiszteletére tavaly átnevezett Fed Kupa fináléjáról.

A 12 csapatos döntőnek – amelyben a magyarok a címvédő francia és az orosz csapattal kerültek egy csoportba – az eredeti tervek szerint három évig a Papp László Sportaréna adott volna otthont.

A Fed Kupa-rendezést még a magyar szövetség előző vezetése pályázta meg, de a 2020-as, 2021-es és 2022-es torna összesen 20,6 milliárdos költséget jelentett volna. 2020 nyarán viszont az elnök, Szűcs Lajos elnök, valamint a főtitkár, Richter Attila távozott a szövetségből, milliárdos adósságokat hátrahagyva, és az újonnan megválasztott elnök, Lázár János elkezdte a romok eltakarítását.

Kapcsolódó
Lázár Jánosék 250 milliós kártérítési keresetet nyújtottak be a korábbi főtitkár ellen
Olyan még nem fordult elő a magyar sportban, hogy egy leköszönő főtitkár ellen kártérítési kefresetet indított volna az utódja, Richter Attila esetében most megtörtént.

„A jelenlegi helyzetben senki sem tudja garantáltan megmondani, hogy 2022-re elmúlik a járvány és biztonságosan megrendezhető lenne a verseny” – kommunikálta a szövetség április 23-án, így a koronavírus-járvány szinte kapóra jött, hogy az MTSZ megszabaduljon a tornától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik