Sport

Borkait kirakták a Magyar Olimpiai Bizottságból

Borkai Zsolt elvesztette tagságát a Magyar Olimpiai Bizottságban, írja az Index.

A mostani esemény a legfrissebb fejlemény az önkormányzati választások előtt napvilágra került szexbotrányban, amikor Borkairól és üzlettársairól, köztük Rákosfalvy Zoltánról, a Magyar Úszó Szövetség elnöki tagjáról kerültek elő felnőttfilmbe illő felvételek. Bár a korábbi olimpiai bajnok megnyerte a győri választást, később bejelentette, kilép a Fideszből, és függetlenként vezeti a várost a következő öt évben.

Borkai Zsolt kilépett a Fideszből, de polgármester marad
Nyilvánosság elé állt, de csak néhány mondatot mondott a botrányhős polgármester. Nem akar morális hátrányt okozni, ezért függetlenként vezeti Győrt a következő 5 évben.

Borkai 2010 novembere és 2017 májusa között a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke volt, és akkor kellett távoznia a posztról, amikor a 2017-es tavaszán rendezett közgyűlésen alulmaradt a korábbi olimpiai ezüstérmes párbajtőrvívó Kulcsár Krisztiánnal szemben.

Győri királyfiból erkölcsi és politikai koldus: Borkai útja a lakótelepről az aranyon át a biztos bukásig
Ha győz is a vasárnapi választáson, heteken belül le kell mondania Borkai Zsoltnak, ezt várják tőle a Fidesz vezetői. Portré az olimpiai bajnok polgármesterről, akinek a vesztét a mögötte álló üzleti kör okozhatta.

A tagságát azonban a Magyar Torna Szövetség delegáltjaként megtarthatta – egészen mostanáig, amikor a szövetség megvonta tőle ezt.

Frissítünk!

Idő közben a MOB is megerősítette az MTI-nek, Borkai már nem tagja a bizottságnak. Kitértek az olimpiai életjáradék kérdésére is, annak esetleges megvonására: „az olimpiai járadékkal összefüggő minden feladatot a sportpolitikáért felelős miniszter lát el 2017. január 1. óta. Az olimpiai járadékok megállapításának, folyósításának, vagy azok megszüntetésének kérdésében a jelenlegi törvényi szabályozás alapján a Magyar Olimpiai Bizottságnak nincs hatásköre eljárni.”

 

A MOB jelezte, a Magyar Olimpiai Bizottságot megkereste Steinmetz Ádám, a Jobbik Magyarországért Mozgalom képviselőcsoportjának tagja, és az olimpiai járadékról szóló törvény módosítása tervezetének véleményezését kérte. „A törvénymódosítás tervezetéről kialakított véleményünket meg fogjuk küldeni a képviselőnek” – zárul a közlemény.

Kiemelt kép: MTI/Krizsán Csaba

Ajánlott videó

Olvasói sztorik