Tudomány zöldövezet

Kamerát szereltek egy fehér cápa hátára

Philip Thurston / Getty Images
Philip Thurston / Getty Images

Második alkalommal sikerült kamerát csatolnia egy fehér cápára a massachusettsi Cape Codban működő Atlantic White Shark Conservancy (AWSC) csapatának – írja a Fox News. Megan Winton, az AWSC munkatársa és Chip Michalove, az Outcast Sportfishing kapitánya Dél-Karolinánál fogott ki egy 2,7 méter hosszú nőstényt, amelynek hátúszójánál kamerát és GPS-jeladót helyeztek el, majd elengedték.

A nyomkövető nagyjából egy évig fogja közvetíteni az állat mozgását.

Az AWSC-nek eddig több mint 700 fehér cápát sikerült katalógusba vennie az Atlanti-óceán északnyugati részén. Az újonnan megjelölt példány a szervezet Sharktivity nevű alkalmazásán keresztül is nyomon követhető.

A kamera ritka betekintést nyújt a cápa viselkedésébe, míg a testére helyezett szenzorok másodpercenként tízszer rögzítik az egyed környezetére és mozgására vonatkozó adatokat. Maga a kamera nagyjából egy nap után válik le, majd a felszínre emelkedik, olyan jeleket küldve, amelyek segítségével lokalizálhatják.

A kutatók abban bíznak, hogy az információkból megtudhatják, hogy a faj példányai miért térnek vissza a téli és tavaszi hónapokban az Észak- és Dél-Karolinai vizekbe. „A történelmi feljegyzésekből és az elmúlt 15 évben gyűjtött jelölési adatokból tudjuk, hogy az Egyesült Államok délkeleti része fontos telelőhely a fehér cápák számára” – mondta Winton, hozzátéve, az nem ismert, hogy pontosan mire használják a területet.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Atlantic White Shark Cons. (@a_whiteshark) által megosztott bejegyzés

A most befogott példány a Jason Flack nevet kapta egy dél-karolinai lakos után, aki februárban lett cserbenhagyásos baleset áldozata. Az elsőként megjelölt LeeBeth olyan távol úszott a Mexikói-öbölben, ahová korábban jelölt fehér cápa még nem jutott.

Kapcsolódó
1400 kilós fehér cápára tettek kamerát
Az állatot Amerikai keleti partvidékénél jelölték meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik