Tech

Kiderült, melyik a legkevésbé biztonságos randi alkalmazás

Silas Stein/picture alliance via Getty Images
Silas Stein/picture alliance via Getty Images

Egyre többen használnak párkeresés céljából randiappokat, melyek közül itthon minden bizonnyal a Tinder és Bumble a legismertebb. Az algoritmusok megfelelő működése érdekében a felhasználók rengeteg személyes adatot adnak meg ezeken a platformokon, azonban a Mozilla kutatása szerint ez hiba, az appok ugyanis nem figyelnek ezek biztonságára, írja a TechCrunch.

A Mozilla összesen 25 randiappot vizsgált meg adatvédelmi szempontból, melyek közül 22 neve mellé tette oda a legrosszabb, „Privacy not included” értékelését. A három maradék app közül kettő, a Harmony és a Happn épphogy csak átcsusszant, míg a Lex pozitív értékelést kapott. A jelentésében a Mozilla kiemeli, hogy az appok 80 százaléka megoszthatja, vagy eladhatja a felhasználók adatait hirdetési célokra, a Bumble pedig ködös adatvédelmi záradékokkal rendelkezik, így könnyedén eladhatják a felhasználói adatokat a hirdetőknek.

A kutatók külön felhívták a figyelmet, hogy sok platform, például a Tinder és a Hinge hozzáfér a pontos földrajzi adatokhoz, miután engedélyt kap erre a felhasználóktól.

Utóbbi felület ráadásul még akkor is gyűjti ezeket az adatokat, amikor nincs megnyitva. A legrosszabb értékelést a Grindr kapta, ami nem meglepő: nemrégiben ugyanis egy amerikai katolikus csoport adatokat is tudott venni az oldaltól tagjai megfigyelésére.

A társkeresők azzal védekeznek, hogy azért gyűjtenek ennyi adatot, hogy jobb párokat találhassanak a felhasználóknak, azonban arra nem tértek ki, hogy milyen veszélyeket jelent, ha például adatbrókerekhez kerülnek ezek az infók. Mindeközben egyre több felületen jelennek meg mesterséges intelligencia alapú funkciók is, melyek megfelelő adatvédelmi kikötések hiányában még komolyabb visszaélésekhez vezethetnek.

Kapcsolódó
5239 nővel beszélgetett a Tinderen a férfi, aki a ChatGPT-vel keresett magának feleséget
A program még randikat is be tudott ütemezni a Google Naptárban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik