Belföld

Az MKKP-re ráinduló jelöltek visszalépésére szólított fel a Kovács Gergely javára visszalépett LMP-s

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Az ellenzéki pártok felrúgták az előzetes megállapodást, és kutyakomédiává változtatták az előválasztást a XII. kerületben – mondta Kendernay János, az LMP politikusa csütörtöki sajtótájékoztatóján. Kendernay személye azért érdekes, mert

  • az LMP jelöltjeként indult volna a hegyvidéki választásokon a polgármesteri székért,
  • de az ellenzéki előválasztásban nem vett részt,
  • majd egy nappal Kovács Gergely földcsuszamlásszerű előválasztási győzelme után visszalépett a győztes javára.

A korábbi LMP-s jelölt csütörtökön felszólította az ellenzéki pártokat, hogy tartsák tiszteletben a hegyvidéki polgárok akaratát, és az LMP példáját követve ők is lépjenek vissza a jelöltségtől.

Szerinte semmilyen politikai vagy demokratikus érv nem támasztja alá, hogy a Demokratikus Koalíció (DK)  a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) jelöltjével szemben alternatív jelölteket állítson fel.

Kutyakomédia helyett támogassuk inkább a kutyákat!

– idézte az MTI a Kendernay szavait.

Az még a múlt héten pénteken derül ki, hogy Kovács hiába nyerte meg az előválasztást, a DK jelöltjei mégis elindulhatnak a Hegyvidéken. A DK és az MKKP között ezután kapcsolt magasabb fokozatra az üzengetés.

A konfliktus egyik oka az, hogy Kovács abban állapodott meg a Momentummal: előválasztási győzelme esetén a 12 egyéni választókerületből 8-ban az MKKP állíthat jelöltet, a DK-nak és a Momentumnak csak 2–2 jut, így azok kompenzációs listát sem tudnak majd állítani a XII. kerületben. Élő Norbert, a DK XII. kerületi elnöke azt állítja, erről a megállapodásról nem tudtak (ez nehezen hihető, hiszen a sajtó még az előválasztás megrendezése előtt megírta), és nem is egyeztek bele (ez viszont tény).

Élő 2019-ben az ellenzéki pártok közös polgármesterjelöltje volt a kerületben, de 60-40 arányban alulmaradt Pokorni Zoltán fideszes polgármesterrel szemben. A kormánypártok jelöltje idén már Fonti Krisztina alpolgármester, Élő pedig Farkas Csaba korábbi rendőrkapitányt, a Momentum jelöltjét támogatta az előválasztáson, ő azonban mindhárom induló közül a legrosszabbul teljesített.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik