Tudomány zöldövezet

Védett állatok bőrét csempészte a világhírű divattervező

Jamie McCarthy / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Jamie McCarthy / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

18 hónap börtönbüntetésre ítélték azt a kolumbiai luxustáska-tervezőt, aki bűnösnek vallotta magát védett hüllők bőréből készült termékek csempészésében – írja a BBC. Nancy Gonzalez táskáit többek között a Szex és New York színészei, illetve Britney Spears viselte, a divattervezőt április 22-én ítélték el egy miami bíróságon.

A 71 éves dizájner egy nemzetközi egyezményt szegett meg azzal, hogy illegálisan importált kajmánok és pitonok bőréből létrehozott táskákat.

A termékeket ismerősei segítségével hozta be az Egyesült Államokba.

Kolumbia és az Egyesült Államok egyaránt aláírta a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezményt (CITES), amely a kajmánokat és a pitonokat is védi. Az ezen állatokból készült termékekkel való kereskedelem nem tiltott, de szigorú szabályok vonatkoznak rá.

Gonzalez soha nem szerezte meg a hatóságok által megkövetelt behozatali engedélyeket. A vád szerint 2016 februárja és 2019 áprilisa között a divattervező barátokat, családtagokat és alkalmazottakat toborzott, hogy a táskákat utasszállítókon szállítsák az Egyesült Államokba, majd elküldjék azokat a New York-i bemutatótermébe.

Gonzalez darabjait Victoria Beckham és Salma Hayek is viselték, emellett szerepeltek a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum 2008-as kiállításán. A táskák egy időben olyan luxusüzletekben voltak elérhetőek, mint a Harrods.

Edward Grace, az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat munkatársa szerint a nyomozás egy több évig fennálló rendszert leplezett le, amelyben fizetett futárok be nem jelentett, CITES-védelem alatt álló hüllőbőrökből készült kézitáskákat csempésztek be. A termékeket Amerikában több ezer dollárért értékesítették.

Gonzalezt 2022-ben tartóztatták le a kolumbiai Caliban, majd kiadták az Egyesült Államoknak. A divattervező a bíróságon bocsánatot kért Amerikától. „Soha nem állt szándékomban megsérteni egy olyan országot, amelynek mérhetetlen hálával tartozom” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik