Élő Belföld

Gulyás Gergely: Tanúként hallgattak meg a Schadl-Völner-ügyben

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
  • Tanúként hallgatták ki Gulyás Gergelyt a Völner-Schadl-üggyel összefüggésben az ügyészségen – erről maga a miniszter számolt be a Kormányinfón.
  • Május 8. és 10. között Hszi Csin-ping kínai elnök Budapestre látogat, Orbán Viktor konkrét projektekről fog vele tárgyalni.
  • Kérdésünkre, hogy miért nem lehet tudni, hol kampányol a miniszterelnök, azt a választ kaptuk, hogy vannak nyilvános és nem nyilvános rendezvényei a politikusnak, de a közeljövőben sok ember találkozhat Orbán Viktorral.
  • Magyar Péter kapcsán a Miniszterelnökség vezetője úgy fogalmazott, korábbi jó barátját azért nevezte most baloldalinak, mert SZDSZ-es korszaka is volt.
  • A miniszter szerint Belgium nem demokrácia és nem jogállam többé.
  • Alaptörvény-módosítást nyújtott be a miniszterelnök a gyermekvédelmi törvények megerősítésével kapcsolatban. Ez ki fogja zárni annak lehetőségét, hogy olyan személy kegyelmet kapjon, aki kiskorú sérelmére szexuális bűncselekményt követett el, vagy segédkezett ebben – hangzott el a Kormányinfón.
  • Gulyás szerint a NATO arra készül, hogy aktív szereplő legyen az orosz-ukrán háborúban.

Gulyás: Tanúként hallgattak meg a Schadl-Völner-ügyben

A Blikk kérdésére a miniszter azt mondta: az ügyészség nemrég meghallgatta tanúként a Schadl-Völner-ügyben azon hangfelvétel kapcsán, amelyet Magyar Péter hozott nyilvánosságra. A kihallgatás a múlt héten történt.

Jelenleg az ügyészség nyomoz, a miniszter pedig úgy látja, hogy ezt az eljárást lelkiismeretesen viszik. A 444 kérdésére pedig arról beszélt, hogy ez az eljárás ékes bizonyítéka annak, hogy az ügyészség függetlenül működik.

Átszervzések lehetnek a kegyelmi botrány nyomán

A kegyelmi osztály is megszűnik-e az Igazságügyi Minisztériumban azzal, hogy a miniszter ellenjegyzési joga megszűnik – kérdezte a Blikk. Idáig a tárca terjesztette fel a kegyelemre számító személyeket és aktáikat a köztársasági elnöki hivatalba. – Innentől kezdve nem lesz felterjesztés – mondta Gulyás, aki szerint a parlamenti vitában dőlhet el, milyen átszervezések lesznek, de ő azt tartja követendőnek, hogy az egész ügyintézés az államfői hivatalban legyen.

A kegyelmi botrányról, a Magyar-Varga hanganyagról, és Orbán Gáspárról

A kegyelmi botrányról kérdezett a Telex, hogy elárulják-e, miként született a bicskei igazgatóhelyettes számára kedvező döntés, de Gulyás nem kívánt erről beszélni, bár egy korábbi kormányinfón azt állította, hogy vannak információi ezzel kapcsolatban.

Gulyás szerint a Magyar Péter által nyilvánosságra hozott hanganyag (ebben Varga Judit beszél a vádhatóság működéséről) csak megerősítheti az állampolgárok bizalmát az ügyészségben, és megerősíti, hogy valóban nem Polt Péter az „ura” a szervezetnek, mert az a jogszabályok alapján működik. – Rogán Antalt nem kérdezte meg a hanganyagról – jelentette ki Gulyás. A hanganyagban ugyanis arról is szó volt, hogy minisztériumi személyek bementek az ügyészségre és iratokat manipuláltak.

Orbán Gáspárnak nincs irodája a Karmelitában – mondta egy másik kérdésre.

Szó volt arról is, hogy egy református lelkész azután bocsátottak el a minisztériumi háttérintézménytől, hogy kiállt a színpadra Magyar Péter mellett. Ennek kapcsán Gulyás kifejtette, politikai véleménye miatt senkit sem rúgnak ki sehonnan, de próbaidő alatt bárkit ki lehet rúgni, és Tarr Zoltánnal is ez történhetett.

Nem foglalkozik a kormány a Tisza Párttal

Az Index kérdésére Gulyás azt mondta, hogy nem foglalkoznak azzal, hogy indul-e és hol a Tisza Párt az önkormányzati vagy az EP-választásokon. Arra a kérdésre, hogy komoly ellenfélként tekintenek-e Magyar Péterre és pártjára, kifejtette, hogy a Fidesz a baloldalra tekint politikai ellenfélként. Gulyás szerint nincs célszáma az EP-madátumoknak, de szeretnék megnyerni a választásokat.

Miért ajánlott egy baloldali embert Fidesz-tagnak Gulyás Gergely?

Kérdezte az RTL annak kapcsán, hogy Magyar Pétert a miniszter baloldalinak tartotta. A politikus szerint több korszaka volt Magyar politikai szerepvállalásának, SZDSZ-es is volt. Jó viccnek tartottam – mondta a Miniszterelnökség vezetője annak kapcsán, hogy a miniszterelnök is megjegyezte, hogy ő ajánlotta be a Fideszbe. Vicceltek is ezen a kormányfővel. Újból azért nem ajánlaná a kormánypártnak.

Balog Zoltán református püspöki címéről szóló esetleges lemondásáról konkrétan nem beszéltek, de a kialakult helyzetről igen. Közölte, még a kórházban is meglátogatta őt a püspök. Hangsúlyozta, ő támogatja Balog Zoltánt, szerinte a botrány az egyháznak nem árt, az egyházzal szembeni gyűlölködőket erősíti meg legfeljebb.

A brüsszeli mocsár lecsapolását milyen uniós pártcsaládban képzelik el – kérdezték a minisztert. Szerinte két frakció jöhet szóba, az Identitás és Demokrácia és az európai konervatívok. A lényeg, hogy a szuverenista erők kerüljenek többségbe, ezért küzdenek, hogy ez megtörténjen.

Gulyás: Amerika saját korrupciós helyzetéről rajzoljon helyzetképet, ne Magyarországéról

A HVG az igazságügyi miniszteri kegyelmi ellenjegyzés eltörléséről kérdezett. – Miért húzzák ki az államfő kontrollnak ezt a lábát – jött a kérdés. Gulyás Gergely szerint 34 év alatt egyszer éltek ezzel a joggal, tehát nem érdemes megtartani az intézményt. Ha lesz újabb botrány államfői kegyelem miatt, akkor sem fognak változtatni a szabályokon már – ígérte.

A kínai rendőrök magyarországi szerepe kapcsán a belügy jár el – fejtette ki.

Az amerikai külügyminisztérium éves jelentése Magyarországról a közelmúltban jelent meg, ennek jelentőségét Gulyás nem tartotta nagyra, nem is érti, Amerika miért érzi úgy, hogy ilyen jelentéseket kell írni. – Saját országuk korrupciós és jogi helyzetéről rajzoljanak helyzetképet – tanácsolta a miniszter.

– Nincs az a bolond ember, akinek egy jó ötlete még nem volt – mondta Gulyás annak kapcsán, hogy egy gyermevédelmi intézkedést egy négy évvel ezelőtti, a Demokratikus Koalíció által benyújtott javaslatból vették át.

Gulyás szerint Belgium nem demokrácia és nem jogállam többé

A Hír TV kérdése a sajtószabadság nyugati helyzetére vonatkozott. Gulyás közölte, ahol olyan megtörténhet, mint Brüsszelben, hogy egy jobboldali rendezvényt betiltanak (az eseményt, amelyen Orbán Viktor is felszólalt, egy kerületi polgármester tiltotta be első körben, majd a bíróság engedélyezte azt), az nem demokrácia, nem jogállam. – Hitelesen félthetik a sajtószabadságot Nyugaton, de főként a saját szólásszabadságukat – mondta.

Miért késik a Budapest Airport állami felvásárlása?

A Della podcast szerkesztője azt kérdezte, miért csúszik a Budapest Airport állami felvásárlása? Igazak-e azok a hírek, hogy a hitelezőkkel nem tudnak megegyezni, ezek a tárgyalások akadoznak?

Gulyás Gergely azt mondta, ilyesmiről nem tud.

Nagyon sok szereplő és egyeztetés van az ügyben, ezeknek a lefolytatása néhány hetet, hónapot vehet igénybe, de remélhetőleg már csak néhány hetet, napot.

Mekkora lesz a magyar állam tulajdonrésze? – kérdezte munkatársunk, de erre a miniszter nem válaszolt. Gulyás szerint a protokol szerinti eljárást le kell folytatni.

Mitől baloldali Magyar Péter?

Lapunk kérdésére – miszerint miért minősítette baloldali belügynek a miniszterelnök Magyar Péter feltűnését – Gulyás Gergely azt mondta, Magyar Péternek „volt már SZDSZ-es korszaka” a kilencvenes években, és most is egy ilyen korszaka van.

Gulyás: Mindenki indulhat a választásokon, ilyen egy szabad ország

Az ATV arról is kérdezte Gulyást, hogy befolyásolja-e Szentkirályi Alexandra és a Fidesz eredményét, hogy Magyar Péter pártja is jelölteket indít az önkormányzati választásokon. A miniszter szerint ez a következő másfél hónapban ki fog derülni, de ő nem lát ilyen problémát.

Szerinte mindenki indulhat a választásokon, ilyen egy szabad ország.

Gulyás mindenkit Szentkirály Alexandra támogatására biztat

Karácsony Gergely azt nyilatkozta a Hvg-nek, hogy győzelemre készül, és utána be fog sétálni a kormányhoz azzal, hogy „helló” . Gulyás tiszteli a magabiztosságot, de szerinte meg kellene várni a választások eredményét, vagyis hogy lesz-e ilyen „helló”. Arra a kérdésre, hogy fogadja-e a kormány a főpolgármester-választás győztesét, legyen az bárki, nem adott egyértelmű választ. Szerinte a kormány és a főváros közötti egyeztetésre szükség van, Karácsonyról ugyanakkor azt mondta, ugródeszkaként használta a főpolgármesteri pozíciót a miniszterelnök-jelöltséghez, ami Gulyás szerint meg is látszik a városon. Ezért biztat mindenkit, hogy Szentkirályi Alexandrára, a Fidesz jelöltjére adja le a szavazatát.

Miben hibásak az üzemanyag-kereskedők?

Gulyás szerint ha betartják a korábbi megállapodást a kereskedők, az rendben van, de ha nem, akkor a kormány beavatkozik. Kérdésre válaszolva a dinamikus ársapkát ennek egyik lehetséges eszközeként ismerte el.

A miniszter utalt arra az április 11-én megtartott tárgyalásra, ahol a Magyar Ásványolaj Szövetség és a Mol képviselőit Nagy Márton felszólította: elvárja, hogy az üzemanyagáraknak – teljesítve a korábbi megállapodást – a lehető leghamarabb a régiós középmezőnybe kell kerülniük.

Ez volna az a megállapodás, amelyhez az üzemanyag-kereskedőknek be kellene tartaniuk.

Magyarországra jön a kínai elnök

Május 8. és 10. között Hszi Csin-ping kínai elnök Budapestre jön. A magyar fővárosban húsz éve nem volt ilyen csúcstalálkozó. Magyarország úgy gondolja, hogy gazdasági kapcsolatokban nem kellenek ideológiai korlátok –  mondta Gulyás.

Gulyás: A kiskorúak elleni szexuális bűncselekményeknél nincs elnöki kegyelem

Alaptörvény-módosítást nyújtott be a miniszterelnök a gyermekvédelmi törvények megerősítésével kapcsolatban. Ez ki fogja zárni annak lehetőségét, hogy olyan személy kegyelmet kapjon, aki kiskorú sérelmére szexuális bűncselekményt követett el, vagy segédkezett ebben. Az ilyen bűncselekmények nem évülnek el, nem lesz feltételes szabadlábra helyezés, és az elkövetők soha nem kaphatnak tiszta erkölcsi bizonyítványt –  derült ki a miniszter tájékoztatásából.

A kegyelmi döntéseknél ugyanakkor eltörlik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés intézményét, vagyis a miniszternek nem kell majd jóváhagynia az államfő döntését.

Alkotmánymódosítások jönnek

Gulyás Gergely három alkotmánymódosítási javaslatot jelentett be:

  • az egyik a már februárban belengetett gyermekvédelmi célú változtatás,
  • a másik a közös EU-s hitelfelvételekre vonatkozik, amit a kormány alapvetően ellenez, ezért csak kétharmados többséggel meghozott parlamenti döntéssel lenne rá lehetőség,
  • a harmadik a honvédelmi szabályokkal kapcsolatos.

Benzinárak: ha a kereskedők önként nem csökkentik az árakat, a kormány beavatkozik

A benzinben és a gázolajban is megfizetjük a háború árát – mondta Gulyás Gergely, aki szerint most már nemcsak az orosz-ukrán háború, hanem az izraeli-iráni konfliktus is érezteti a hatásait a benzinárakban.

Április 19-én a KSH először publikálta a régiós üzemanyag-piaci mutatókat. Ebből az derült ki, hogy a benzin átlagára Magyarországon 3,2 százalékkal, a dízelé 5 százalékkal haladta meg a régiós átlagárat.

A kormány arra kér minden üzemanyag-kereskedőt, hogy magyarországi áraikat a lehető legrövidebb időn belül mind a gázolaj, mind pedig a benzin esetében a régiós átlag szintjére csökkentsék. Amennyiben erre nem kerül sor, a kormány újra megtárgyalja a szabályozási eszközök bevezetésének lehetőségét – mondta a miniszter.

Gulyás Gergely: A NATO aktív szereplő lesz a háborúban

A kormány tegnapi ülésén elsőként a háborús helyzetet értékelte. Gulyás szerint új helyzet van, a NATO arra készül, hogy aktív szereplő legyen a háborúban. Ez a kormányt – mint mondta – aggodalommal tölti el.

Többször elmonduk, hogy ez a legeslegrosszabb forgatókönyv, mert ez világháborúhoz vezethet

– fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátéve: az biztos, hogy a NATO-misszióban nem akarunk részt venni.

Olvasói sztorik