Kultúra

Drake új dalában Tupac hangján oltogatta kollégáját, az örökösök kiakadtak

Carmen Mandato / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Carmen Mandato / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Tupac Shakur hagyatékának kezelői jogi lépésekkel fenyegetőznek Drake mesterséges intelligencia segítségével kreált száma miatt. A nemrég megjelent Taylor Made Freestyle című dalban ugyanis Drake MI segítségével megszólaltatta Snoop Doggot és Shakurt is, hogy az ő hangjukon oltogassa Kendrick Lamart. Tupac képviselői ezt „durva sértésnek” nevezték, és felszólították  a rappert, hogy 24 órán belül törölje a számot.

„Mélységesen megdöbbentő, hogy engedély nélkül használja Tupac hangját és személyiségét” – írja a hagyaték kezelők nevében Howard King ügyvéd. „A felvétel nem csak a hagyaték törvényes jogainak durva megsértése, hanem minden idők egyik legnagyobb hip-hop előadójának örökségével való durva visszaélés is. A hagyatékkezelők soha nem adták volna beleegyezésüket ehhez a felhasználáshoz.”

King hozzátette: „Tupac hangjának engedély nélküli felhasználása Kendrick Lamarral szemben, aki jó barátja a hagyatéknak, és aki nyilvánosan és magánéletben is csak tiszteletet tanúsított Tupac és öröksége iránt, súlyosbítja a sértést.”

A dal a Drake és Lamar között régóta tartó civakodás része, ami az elmúlt hetekben egyre nagyobb léptéket vett. A Guardian szavaival élve az „évtized rappháborúja” van éppen kibontakozóban az Atlanti-óceán túloldalán, egyre több rapper csatlakozik be az egyelőre dalszövegekben, többnyire kicsinyes beszólogatásokban kicsúcsosodó harcba. Draken és Lamaron kívül J Cole, Future, The Weeknd, Kanye West és Rick Ross is becsatlakoztak már az adok-kapokba, míg Chris Brown R&B-énekes és a rapper Quavo között úgy tűnik, egy külön civakodás indult, ami minden jel szerint a jelenlegi viszály hevében robbant ki – írja a lap.

Egy éve ilyenkor Drake még nem volt ilyen lelkes az MI-vel kapcsolatban, mikor egy ghostwriter977 néven alkotó rejtélyes felhasználó az ő és The Weeknd hangját imitálva hozott létre egy számot, ami hatalmasat ment a Spotify-on és a közösségi médiában. A két előadó albumait kiadó – és a világ zenetermésének harmadát birtokló – Universal Music Group rögtön le is szedette a számot a YouTube-tól kezdve a Spotify-on és az Apple Musicon át a TikTokig mindenhonnan.

Kapcsolódó
Nekiment a zeneipar a mesterséges intelligenciának a milliós hallgatottságú kamusláger miatt
Míg a nagyközönség még mindig csak rácsodálkozik a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségekre, addig a zene- és kultúripar más szereplői már támadást is indítottak az utóbbi időben szélesebb körben is terjedő új technológia ellen. Legutóbb Drake és The Weeknd jelentkezett egy mesterséges intelligencia segítségével létrehozott „kollaborációval” – pontosabban egyikük sem, hanem egy inkognitóban alkotó művész.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik