Sport

Joshua legyőzése csak a kezdet volt a bokszvilágot sokkoló Ruiznak

A nehézsúly első mexikói világbajnoka, Andy Ruiz Jr. belépett a nagyágyúk közé, a riválisok sorban fognak állni azért, hogy vele bokszolhassanak. Anthony Joshua is, de nem biztos, hogy megéri azonnal fejest ugrania egy visszavágóba.

Nemcsak az év, hanem a boksztörténelem egyik legnagyobb meglepetését hozta Andy Ruiz és Anthony Joshua New York-i mérkőzése. A hibátlan mérleggel érkező brit ökölvívó eddig mindenkit eltakarított, aki az útjába került, még Vlagyimir Klicskót is nyugdíjba küldte, míg a nagyvilág számára kevésbé ismert ellenfele az utolsó pillanatban tudta meg, hogy egyáltalán ringbe állhat a világbajnok ellen.

A mexikói a harmadik menetben padlóra is került, de aztán kegyelmet nem ismerve ütötte le négyszer is Joshuát, akit a hetedik menetben már nem engedtek tovább küzdeni.

A vélemények megoszlanak arról, hogy valóban akkor kellett-e beszüntetni a mérkőzést, pedig a válasz egyértelmű: jó döntést hozott a mérkőzésvezető. Anthony Joshua elveszítette a mérkőzést, a folytatás csak ennek a ténynek az elodázása lett volna, miközben veszélybe sodorták volna a sportoló egészségét.

A Pusztítónak becézett Andy Ruiz így első mexikóiként lett nehézsúlyú világbajnok – bár Kaliforniában született és él, szülei mexikói bevándorlók –, az élete pedig annyi év küzdelem után végre egyenesbe került. Egyszer már megkapta a lehetőséget, hogy betörjön a nagyfiúk közé, akkor még kikapott Joseph Parkertől – akit egyébként Joshua magabiztosan vert –, a második dobását azonban már nem hagyta ki.

Ruiz megütötte a főnyereményt

A három komolyabb és egy kevésbé lényeges öv (WBA, WBO, IBC és az IBO) mellett a boksz új királya óriásit kaszál, és nem csak az ezért a mérkőzését kapott 7 millió dollárral. Bár már túl van 34 profi meccsen, gyakorlatilag új fejezetet nyithat a karrierjében: gondoljunk csak bele milyen gálák várnak még rá. Győzelme után sorban fognak állni érte a sztárok, a lábát az első lehetséges alkalommal Joshuába törlő Deontay Wilder, vagy Tyson Fury és Dillian Whyte – hogy csak párat említsünk. És még mindig ott a lehetőség arra, hogy legyen egy visszavágó a brit ellen.

Az utóbbit képviselő Eddie Hearn már be is mondta, hogy november-december környékén lehet egy második felvonása a párharcnak Nagy-Britanniában. Szinte már látni is a posztereket és a tévészpotokat, amelyek a lováról a porba zuhanó, de onnan a lehető leggyorsabban felálló király meséjét építik fel – garantált a telt ház a londoni Wembley-ben vagy a cardiffi Millenium Stadionban.

Csakhogy nagyot fordult a világ, Ruiz, ha nem is lett hirtelen a legjobb a királykategóriában, de kiemelt státuszba került, ő az a bokszoló, akit meg kell verni. És ő Mexikóban szeretné a visszavágót.

Márpedig az sem lenne kisebb felhajtás, mint a brit mérkőzés, sőt, lehet még nagyobbat is szólna. Ehhez talán még Joshuára sincs szüksége, pusztán ő maga, mint Mexikó első nehézsúlyú világbajnoka, tömegeket vonzana, szinte mindegy, ki az ellenfél.

Joshuának reszeltek?

Nagyot esni csak magasról lehet, ezt most a brit is megtapasztalta, bár azt meg kell adni neki, hogy elég jól viselte a vereséget és nem arról kezdett beszélni, hogy ő maga mit rontott el, hanem arról, hogy a Madison Square Gardenben Andy Ruiz volt a jobb. Persze, ha valakit négyszer küldenek padlóra, ott nehéz lenne elvitatni a rivális győzelmét.

Anthony Joshua vereségével kapcsolatban számos kérdés vetődött fel.

  • Nem készült fel megfelelően?
  • Lenézte Ruizt?
  • Hiányzik belőle a szív és az akarat?
  • Üvegből van az álla?
  • És, mint az ilyen meglepetéseknél mindig, most is sokan bundát kiáltanak.

Utóbbival nem is érdemes foglalkozni, nincs rá semmi bizonyíték és jobb abban hinni, hogy a sportban tényleg bármi megtörténhet, mint egy legyintéssel elintézni a váratlant. Andy Ruiz képzett bokszoló és bár radar alatt repült, miért ne verhetné meg egy mérkőzésen az aktuális legjobbat?

Ruiz olykor még csipkedi magát, hogy elhiggye, tényleg megverte Joshuát
A mexikói a semmiből jött és ült fel a nehézsúly trónjára.

A többi viszont mind-mind érdekes témakör. Joshua eddig nem olyannak tűnt, mint aki ellógta volna a felkészülést, így ezt kizárnánk, az viszont előfordulhat, hogy lenézte Ruizt, aztán már nem tudott mit kezdeni azzal, hogy egy megállíthatatlan pofongép lett a mexikóiból, miután a földre került.

Hogy az álla probléma lehet, az már nem először derül ki, Klicsko is padlóra küldte korábban és azóta is voltak olyan meccsei, amikor lendületét vesztette egy-két ütés után. De, ha tényleg akkora gondot okozna, mint azt most sokan mondják, akkor nem állt volna fel a padlóról négyszer is. Merthogy ő a leléptetése előtt is jól láthatóan azt mondta, hogy részéről mehet tovább. Ezzel egyébként arra is megkaptuk a választ, hogy mekkora akarat van benne, kevesen lettek volna erre képesek.

Anthony Joshua vereséget szenvedett New Yorkban, nem pedig feladta.

És nem ő az első bokszsztár, aki elveszti hibátlan mérlegét, a legnagyobbakkal is előfordult már korábban, mint ahogy a jövőben is elő fog. Ahogy ő mondta, volt már mélyebben is, és az életútját elnézve hihetünk is neki. A legendák azonban felálltak egy ilyen pofonból, és bizonyították, hogy megingása bárkinek lehet, de egy karriert egészében érdemes nézni.

Épp ezért is fontos, hogyan dönt Joshua és Hearn a folytatást illetően. Nem biztos, hogy megéri azonnal egy Ruiz elleni visszavágóra ráfeküdni – bár a hírek alapján ez fog bekövetkezni -, a britből hiányzott a tőle megszokott magabiztosság már a bevonulásnál is, először hagyta el a jól megszokott közegét is. Emellett a Klicsko elleni mérkőzés óta folyamatosan alakul át, lesz kevésbé agresszív a stílusa, ami nem biztos, hogy az előnyére válik. Egy újabb vereség, ha nem is kaszálná el, de nagyon visszavetné a karrierjét.

Bárhogy is dönt a két ökölvívó, összességében jól jártunk, mert az éveken át kevésbé érdekes és színes nehézsúly az utóbbi években újra pezseg. Márpedig a súlyos pofonokra a bokszot nem követők is felkapják a fejüket, úgyhogy ezzel az őrülettel, ami most zajlik, a sportág jár a legjobban.

Nyitókép: Al Bello/Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik