Sport

A boksz mentette meg a börtöntől a KO-királyt, aki legközelebb Klicskóval bunyózik

Anthony Joshua nem csak kiváló bunyós, de nagyon szimpatikus sportember is. Nem volt ez mindig így.

Talán túlzás lenne azt mondani, hogy szombat este elégedett tömegek hagyták el a Manchester Arénát az Anthony JoshuaÉric Molina nehézsúlyú bokszmeccs után. Mindenki Joshuára kíváncsi, akit kicsit is érdekel az ökölvívás, de megint egy olyan gálán van túl, ahol a győzelemhez nem kellett megfeszülnie.

Molina beugró volt, ilyenkor általában marad a tisztes helytállás, ami most két menetig működött: az addig altató Joshua a harmadik felvonásban egyszer csak megvillant, lényegében el is döntve a találkozót. Az amerikai még felkelt a padlóról, de utána annyi pofont kapott, inkább leléptették. Szegény Molina tulajdonképpen csak az áldozat volt, önként és dalolva kellett a hóhér elé vonulnia, hogy a veresége után következhessen a nagy BEJELENTÉS.

Merthogy a meccs után bement a ringbe a meccset az első sorból végignéző Vlagyimir Klicsko.

Amióta az ukrán letett arról, hogy újra megmérkőzzön az őt 11 év után elsőként legyőző Tyson Furyval, azóta borítékolható, hogy Joshua lesz a következő ellenfele. Sőt, csak azért nem most bunyóztak, mert Klicsko megsérült. Most bejelentették, mikor lesz a várva-várt mérkőzés: április 29-én a Wembley-ben, 90 ezer nézővel (!) számolnak.

Fotó: Getty Images/AFP/Paul Ellis
Fotó: Getty Images/AFP/Paul Ellis

Balhés gyerekből olimpiai bajnok

Joshua nemrég töltötte be a 27-et, de máris eljutott a nagyok ligájába ezzel a Klicsko elleni mérkőzéssel. A promótere amilyen gyorsan lehetett, alá is íratta vele a szerződést, kis túlzással ez volt az első dolga, miután kilépett szombaton a ringből. Nem rossz ez egy olyan sráctól, aki csak 18 évesen kezdett el bokszolni.

A nigériai szülők gyermekeként már az angliai Watfordban született Anthony Joshua tipikusan az a kaliberű ember, akiről filmet forgatnak majd, ha továbbra is ilyen meredeken ível felfelé a karrierje. Fiatalon több balhéba is belekeveredett, voltak bunyói és „egyéb őrültségek”, ahogy ő fogalmazott egy Guardiannak adott interjúban. 2009-ben két hétig fogdában is volt, ott várt az ítéletére, ha bűnösnek találják, tíz évet is kaphatott volna.

Amikor kiengedték, a bokáján nyomkövető volt, az egyik meccsén még azzal a lábán lépett ringbe. Hetente háromszor jelentkeznie kellett a rendőrségen.

Ezután költözött vissza az édesanyjához, bokszolni kezdett, közben pedig kőművesként dolgozott. Az állását azért veszítette el, mert egy bokszklubbal elment Las Vegasba edzőtáborozni ás sokat maradt ki a munkából. Ekkor már egyértelmű volt, hogy ökölvívó lesz.

Bár azt hihetnénk, rendeződtek a dolgai, mivel keményen edzett és készült a 2012-es, hazai olimpiára, de Joshua majdnem mindent tönkretett. Megint elkapták a rendőrök, fű volt nála. Közmunkára ítélték, a brit bokszszövetség pedig felfüggesztette a versenyengedélyét, szűk másfél évvel a játékok előtt történt mindez.

Nem vagyok büszke arra, amit tettem. De valahol azért örülök, mert a letartóztatás észhez térített. Utána nőttem fel fejben is, és rájöttem: felelős vagyok a tetteimért. Most már futni járok szombat esténként, nem bulizni. Beletelt egy kis időbe, de beláttam, hogy csak kemény munkával hozhatom ki magamból a legtöbbet. Történtek rossz dolgok az életemben, de ezek hatására is most egy boldogabb ember vagyok

– mondta még 2012-ben egy Daily Mailnek adott interjúban.

Hogy Joshua nem a levegőbe beszélt, arra bizonyíték, hogy megnyerte a szuper-nehézsúly aranyérmét az olimpián. A rá következő nyáron bejelentették, hogy profinak áll, 2013 októberében volt az első meccse, az olasz Emanuele Leo volt az első áldozata. Igen, áldozata, a mérkőzés nem tartott három percig.

Fotó: Getty Images/Scott Heavey
Fotó: Getty Images/Scott Heavey

Joshua profiként minden ellenfelét kiütötte, 18-ból 18-at. A legtovább Dillian Whyte és Dominic Breazeale bírta ellene, őket a hetedik menetben rendezte le.

Világbajnoki öve is van, az IBF nehézsúlyú címét már kétszer védte meg. Korábban csak egy valakinek sikerült regnáló olimpiai bajnokként nehézsúlyú világbajnoki övet nyernie. Joe Fraziernek.

Pont Anthony Joshuára van szüksége a nehézsúlynak

A 27 éves brit srác elég szimpatikus figura, értelmesen nyilatkozik, szabadidejében sokat olvas és sakkozik. És ahhoz képest, hogy későn kezdte, képzett, technikás bunyós lett belőle, súlycsoportjához képest elég fürge. Már csak az kell, hogy egy igazán komoly ellenfél ellen is meccselhessen.

Április végén a Wembley-ben a legkeményebb ellen lép ringbe. Kifejezetten érdekesnek ígérkezik a Klicsko elleni összecsapás, nem csak a nehézsúly, hanem a mai ökölvívás egyik legnagyobb tehetsége a súlycsoport elmúlt bő évtizedének királya ellen. A közvélemény persze a Fury-Klicsko második felvonásra lenne a legkíváncsibb, de így sem járunk rosszul. Sőt!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik