Sport

A 120 kilós Pusztító, akit mindenki lenéz

Ha nem is mindenkinek, de a többségnek biztosan megvan Sylvester Stallone filmklasszikusa, a Rocky. A történet egy philadelphiai bokszoló élete lehetőségét mutatja be, aki ringbe lép a nehézsúlyú világbajnok, Apollo Creed ellen. Az azóta már nyolcrészessé duzzadt sorozat a filmtörténelem egyik leginspirálóbb mozija, tömegek kezdtek el miatta sportolni és merítettek belőle erőt.

Most a szemünk előtt egy hasonló sztori elevenedik meg, Rocky Balboa szerepét pedig Andy Ruiz Jr.-ra osztották. A 29 éves nehézsúlyú kevésbé ismert a nagyvilág számára, a karrierje ráadásul többször is megbicsaklott.

Az élet mégis úgy hozta, hogy a súlycsoport királyával, a négy világbajnoki övet is birtokló Anthony Joshuával bokszol a Madison Square Gardenben.

A Vlagyimir Klicskót nyugdíjazó brit és a csapata már nagyon szeretett volna tető alá hozni egy New York-i gálát, június 1-jére sikerült is leszervezniük egy mérkőzést, csakhogy az eredeti ellenfél, Jarrell Miller megbukott doppinggal, így az ő engedélyét bevonták. Mivel Joshuáék érthetően nem akarták ejteni a gálát, megkezdődött a háttérmunka, hogy ellenfelet találjanak neki. Röpködtek a nevek, végül surranópályán mindenkit beelőzött a mexikói-amerikai Ruiz.

Veszélyes ellenfelet kapott a nehézsúly veretlen királya
Joshua először bokszol majd Amerikában, Ruiz Jr pedig élete meccsére készülhet.

A mexikói ökölvívásnak dicső története van, nehézsúlyban viszont kevés nemzetközi klasszist tudtak kinevelni. A Pusztítónak becézett Ruizt is a legnagyobb tehetségnek tartották, amatőrként 105 győzelme és mindössze öt veresége volt, a 2008-as pekingi olimpiára viszont így sem tudott kijutni, miután kétszer is vereséget szenvedett a selejtezőben. Mivel az olimpiai részvétel elúszott, úgy döntött, hogy profiként folytatja, 2009 márciusában, Tijuanában ütötte ki már az első menetben Miguel Ramirezt.

Innentől kezdve kisebb gálákon és kevésbé ismert ellenfeleken át vezetett az útja, próbált minél magasabbra kapaszkodni a ranglistákon, hogy egy napon eljöhessen az esélye, hogy világbajnoki övért bunyózhasson. 29 riválist takarított el az útból, a többségüket kiütéssel, mire végül eljött számára a nagy meccs, 2016-ban, Új-Zélandon viszont kikapott pontozással Joseph Parkertől.

A Parker elleni veresége:

Ha nem is ment a kukába a profiként eltöltött addig hét éve, azért majdhogynem mindent kezdhetett elölről, újra fel kellett kapaszkodnia a ranglétrán. Profiként elszenvedett egyetlen veresége óta három meccse volt, mindhármat megnyerte, az utolsó április 20-án, az ukrán származású, de német színekben bunyózó Alexander Dimitrenko adta fel ellene. Ruiz később azt nyilatkozta, ő készen áll egy Joshua elleni meccsre is, de talán ő maga sem gondolta, hogy ez ilyen gyorsan össze fog jönni.

Dimitrenkót rendezte le legutóbb:

De vajon miért éri meg Joshuának, hogy összeeresztik azzal a Ruizzal, aki óriási kérdőjel, mert nem ért el eddig semmit, mégis 33 profi meccséből 32-őt megnyert, 21-et ráadásul kiütéssel?

  • Egyfelől a csapatával közösen ragaszkodnak a New York-i mérkőzéshez,
  • másfelől pedig Ruiz ugyan nem egy világszerte ismert bunyós, Észak-Amerikában viszont pontosan tudják, hogy ki ő, így nem egy névtelen arc ellen mutatkozik majd be az amerikai piacon a nehézsúly aktuális királya.

Sokan beszélnek arról, hogy Joshuával akarnak bunyózni, vannak olyanok is, akik emiatt doppinggal tömik tele magukat, de igazán komoly kihívó kevés akad. Amikor kiválasztottuk a következő ellenfelet, olyan embert kerestünk, aki őszintén hisz abban, hogy nyerhet és világbajnok lehet. Andyben megvan ez a vágy, és azt kell mondjam, szerintem nehezebb lesz ez a mérkőzés, mint lett volna a Miller elleni. Andy gyorsabb, nagyobbat is üt és hozza magával a mexikói szívet. Háború lesz

– mondta az ESPN-nek a promóter Eddie Hearn.

Ruizt kicsit szorítja az idő, mert amíg Joshua tavaly szeptember óta nem bokszolt, addig ő nemrég lépett ringbe, de máris készülhet a következő ütközetre, nincs már egy hónapja sem. A súlya sem volt az igazi, legutóbb 120 kiló körül mérlegelt. Termetéhez képest ugyan gyors és technikás, riválisa azonban magasabb, dinamikusabb, az ütőtávja is nagyobb, úgyhogy ellene minden eddiginél jobb, tulajdonképpen tökéletes formában kell majd lennie. Érzi ezt Ruiz is, az a terve, hogy lemegy 111 kilóra és akkor szerinte verhetetlen lesz.

Az emberek többsége alábecsül, megszoktam már ezt. Egész életemben lenéztek, de ezeket az élményeket magammal viszem a ringbe. Nem félek, nem leszek ideges. Odamegyek és megszerzem azt, ami az enyém

– mondta Ruiz, amiből látszik, ő tényleg komolyan hiszi, hogy világbajnok lehet.

A papírforma természetesen nem ezt mutatja. Eleve beugró, és nincs most olyan nehézsúlyú a Földön, akire meggyőződéssel lehetne azt mondani, hogy esélyes lenne Anthony Joshua ellen. Andy Ruiz viszont beleáll ebbe, és ha valamilyen úton-módon meg tudná nyerni a mérkőzést, olyan magasságokba jutna el a karrierje, amiről nem is álmodott. És ne menjünk el az anyagiak mellett sem, már csak azzal, hogy szorítóba lép, 7 millió dollárt keres – eddig a legtöbb, amit egy mérkőzésért kapott 1 millió volt.

Bármi is lesz a találkozó kimenetele, Andy Ruiznak már megérte az egész.

Fotó: Harry How/Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik