Ők eveztek külföldre 2002 óta

Még kérdés, hogy elindul-e egy nagy elvándorlás a magyar kajak-kenuban, vagy csak véletlen egybeesések mutatkoznak. Egy biztos, nem egyedi az országváltás.

Nem vert nagy port 2010-ben, hogy összesen hat magyar kajak-kenus is országot váltott, és elhagyta a nemzeti színeket. Talán azért, mert Keresztesi Alexandrán kívül a többiek akkor (még, és talán ma sem) nem voltak nagy nevek.

Janics Natasa, Benedek Dalma, Paksy Tímea és Sarudi Alíz viszont nagy nevek. Olimpiai, világ- és Európa-bajnokok, vagy éppen Sarudi esetében az utánpótlás világversenyek topversenyzői.

Ahogyan arról írtunk, bizonyossá vált, hogy Douchev-Janics Natasa elhagyja Magyarországot. Bolgár férje kapott munkát Szerbiában, és a versenyző, aki Londonban egy bronzérmet és Kovács Katalinnal egy ezüstöt szerzett azt mondja, kizárólag a család miatt döntött úgy, elhagyja Szegedet.

Benedek Dalma lemaradt a válogatási elvek miatt három olimpiáról is, érthető, ha csalódott, és máshol próbál szerencsét. Neki szerb férje van augusztustól, ő is déli szomszédunkhoz távozik.

Paksy Tímea sem értett egyet a legújabb válogatási elvekkel, Fazekas-Zur Krisztina ült ugyanis be a négyesbe az olimpián (ő egyébként argentin színekben versenyzett korábban), így ő sem mehetett Londonba. Most talán Ausztriáig megy majd.

Sarudi Alíz Cipruson ismerkedett meg egy kajakos csoporttal, elképzelhető, hogy ő is tovahalad.

A korábban elment versenyzők közül egyébként Faldum Berenikének jött talán be leginkább a dolog: a bajai lány ugyanis megjárta a londoni olimpiát, és a világversenyeken is sikerült neki érmes helyeken végeznie.

Távoztak edzők is, de az edzőknek nincs beszámolási kötelezettségük a szövetség felé, ha külföldön vállalnak munkát, így róluk kevés információnk van.

Ők más ország színeiben küzdenek

2002 – Köllő Szilvia – Szlovénia
2005 – Tornyai László – Szerbia és Montenegro
2005 –  Moni Katalin – Németország
2006 – Kulcsár Zsombor – Írország
2007 – Gáspár Zita – Mexikó
2010 – Simon Márton Soma – Nagy-Britannia
2010 – Almási Gergely – Bulgária
2010 – Keresztesi Alexandra – Argentína
2010 – Gilányi Zsolt – Belgium
2010 – Holpert Ervin – Szerbia
2010 – Legrand Tímea – Franciaország
2011 – Faldum Bereniké – Bulgária
2012 – Benedek Dalma – Szerbia
2012 – DouchevJanics Natasa – Szerbia
2012 – Paksy Tímea – Ausztria?
2012 – Sarudi Alíz – Ciprus?

Edzők:

Almási Nándor – Dél-Afrika, Ausztria
Bakó Zoltán – Brazília
Simon Miklós – Nagy-Britannia
Adrovicz Attila – Dél-Afrika
Martinek Péter – Kanada
Fehérvári Vince – Ausztrália