Ki vagy mi miatt nem kapott kitüntetést Széles?

Mint korábban megírtuk, porig alázták Széles Sándort, két londoni olimpiai bajnokunk, Gyurta Dániel (200 mell) és Risztov Éva (nyíltvízi úszás 10 km) edzőjét akkor, amikor az olimpiai és paralimpiai érmesek keddi, parlamenti fogadására meghívott érmes sportolók, sportvezetők kitüntetéseket vehettek át. A sikeredző saját és sokak megdöbbenésére nem kapott semmilyen állami elismerést.

A Sport24 felhívta a Magyar Úszó Szövetséget, hogy tisztázzák az ügyet. Dr. Szabó Tünde főtitkár rendkívül készségesen nyilatkozott kínosnak vélt kérdésünkre, miszerint: Mi történt, ki hibázott?

„Egyáltalán nem kínos a kérdés, sőt örülök neki, mert véleményem szerint az állami kitüntetési rendszer furcsa anomáliájáról van szó, amit mindenképpen tisztázni kell.

A lényeg: valóban felkérték a szövetséget, hogy tegyünk javaslatot a kitüntetésekre. Mi leadtunk egy konkrét, négy nevet tartalmazó listát, amelyen a szövetségi kapitány Kiss László, az elnök Gyárfás Tamás, dr. Lénárt Ágota sportpszichológus és Orendi Mihály, a debreceni úszást felkaroló sportvezető neve szerepelt. Edzőkről, versenyzőkről nem kellett listát leadnunk.

Javaslatunk 75 százalékban elfogadásra került, egyedül Orendi Mihály nem kapott elismerést. Fontos megjegyezni, a szerdai ünnepségre ugyan meghívták az összes érmes versenyző edzőjét, de senkit sem tüntettek ki – egyedül a paraúszók munkáját irányító Anatolij Petrovot.

Nem kapott kitüntetést Turi György, de például Fábiánné Rozsnyói Katalin sem, holott nekik is érmes tanítványaik vannak, akárcsak Széles Sándornak. Ugyanakkor természetesen hétfőn, a Szépművészeti Múzeumban celebrált olimpiai helyezettek ünnepségén automatikusan kapott kitüntetést például Nagy Péter, Kapás Boglárka edzője vagy Kovácshegyi Ferenc, aki Széles stábjának tagja, felkészítője, – aminek rettentően örültünk – vagy éppen Kállai Ákos, Marosi Ádám edzője. Ugyanitt az aranyérmesek mesterei közül Németh Zsolt (Pars Krisztián), Kovács István (Berki Krisztián), Szilárdi Katalin (Dombi-Kökény-K2), Csipes Ferenc (K-4) vagy Somlai Béla, (Szilágyi Áron) edzője is elismerést vehetett át. Mindez csak megerősített bennünket abbéli hitünkben, hogy az érmes versenyzők edzői is automatikusan kitüntetésben részesülnek.

A rendszer hibája valószínűleg itt rejlik, hiszen ha a sportolók automatikusan kapnak kitüntetést, edzőiknek is automatikusan kellene megkapniuk, akárcsak a fent nevezetteknek.

Azt, hogy milyen állami döntésmechanizmus, protokoll lehet a háttérben, nem tudom. Annyi biztos, hogy Széles Sándor két éve rendkívül magas állami kitüntetésben részesült. Úgy tudom, törvény szabályozza, hogy egymást követően mennyi időn belül és milyen fokozatú újabb kitüntetésben részesülhet valaki. Meglehet , ez az oka annak, hogy az úszók közül sem Széles, sem Turi nem részesült most elismerésben. Az viszont biztos, hogy már írom is a felterjesztést, hogy a következő állami kitüntetési alkalommal Széles és Turi neve ott szerepeljen az elbírálásra váró kitüntetési listán.”