Kiss Balázs: ott leszek az olimpián

Kiss Balázs töretlenül hisz benne, hogy ott lesz a 2012-es londoni olimpián, noha a NOB szabályzata szerint korábbi doppingeltiltása miatt nem nevezhető az ötkarikás játékokra.

“Ott leszek az olimpián, nem is gondolok arra, hogy nem lehetek ott. Szinte biztos vagyok abban, hogy a nemzetközi Sportdöntőbíróság feloldja azt a szabályozást, mely szerint olyan sportolók nem indulhatnak Londonban, akik fél évnél hosszabb eltiltást kaptak doppingvétség miatt” – jelentette ki a 2009-ben világbajnok birkózó.

Elmondása szerint rettentő nagy csalódás számára világbajnoki szereplése – a hétfői nyitónapon csak a 14. lett a kötöttfogásúak 96 kilós súlycsoportjában -, de nem az elszalasztott kvótaszerzési lehetőség miatt, az bevallása szerint egyáltalán nem aggasztja, mivel még van három alkalma “repülőjegyet váltani” Londonba, s úgy véli, ez neki nem okozhat gondot.

“Hihetetlen, mit meg nem engednek maguknak a törökök hazai pályán. Ildem többször belenyúlt a szemembe, majd később bele is harapott, amitől elkezdett vérezni” – mondta a 32 között elvesztett meccséről Kiss Balázs, akinek bal szeme még másnap is be volt kötve. “Le kellett volna léptetni, vagy legalább meginteni, de a zsűri nem látott semmit. Hiába kérdeztem, hogy akkor mitől vérzik a szemem, széttárták a karjukat és folytatódott a küzdelem… Kiválóan sikerült a felkészülésem és borzasztóan bánt, hogy nem a saját hibámból kifolyólag nem tudtam kibirkózni magam.”

 

Kiss szerint neki mindig a második meccse a fordulópont, akkorra veszi fel a verseny ritmusát. Úgy vélte, most is az lett volna sikere esetén, de hozzátette, ilyenkor, a harmadik menetben sérült szemmel is neki kellett volna akciót csinálnia parterhelyzetben lévő riválisán a továbbjutásért.

“Ildem igazi antibirkózó, tulajdonképpen akció nélkül ment el az elődöntőig, nemcsak ellenem nyerették meg vele a meccset, hanem a negyeddöntőben az örmény birkózó ellen is. Ráadásul az elődöntőben kikapott, így még a vigaszágra sem mehettem. Bár nem tudom, mit csináltunk volna a szememmel, de biztos, hogy utolsó csepp véremig küzdöttem volna a kvótáért, hiszen a visszatérésem miatt duplán bizonyítani akartam” – mondta az elkeseredett magyar.

Kiss Balázst tavaly március 19-én versenyen kívül ellenőrizték a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szakemberei, s a vizsgálatok során mintájában a hormon antagonisták és modulátorok közé, hivatalosan az S4-es csoportba tartozó aromatáz inhibitort találtak. Ezt a szert táplálék-kiegészítők szokták tartalmazni, Kiss szervezetébe is egy ilyen készítménnyel került. A nemzetközi szövetség (FILA) fegyelmi bizottsága tavaly júliusban egy évre tiltotta el.

A BVSC 28 éves versenyzője 2009-ben a magyar birkózósport 25. világbajnoki címét szerezte meg, 2007-ben pedig Európa-bajnoki bronzérmes volt. Idén az Eb-n tért vissza, de bordasérülés miatt visszalépett.