Poszt ITT

Milyen jövő vár ránk?

Olyan hétvégén vagyunk túl, amely megmutatja.

Jósok ugyan nem vagyunk, de az elmúlt két nap néhány eseményéből kiragadott mondatokkal szeretnénk illusztrálni, hogy alakul Magyarország. Mert azért alakul, ha lassan is.

Kezdődött szombaton Gyurcsánnyal, aki bejelentette, amit mindenki tudott: elválik Mesterházy Attilától, a vagyonmegosztást a színfalak mögött intézik. Jelentése a jövőre nézve: A politikai szféra még Őszöd után is jobban jövedelmez, mint az üzleti.

Jobb- és baloldalról egyaránt felszólaltak Dörner György kinevezése ellen az Új Színházért aggódó értelmiségiek. Igaz, Fábry Sándort nem fogadta kitörő örömmel a hallgatóság. Jelentése a jövőre nézve: Eperjes Károly akkora színész, hogy egy minősíthetetlen Dörner-pályázat és a kétharmad árnyékában sem tud észrevétlen maradni, tehát előbb-utóbb valaki kénytelen lesz színházat adni neki.

Réthelyi erőforrás-miniszter képviselte a kormányt október 23-a előestéjén a Műegyetem előtt, ahol 56-tal kapcsolatban úgy fogalmazott: „A nemzet éppen abban az időben vált igazi közösségé, amikor a kommunista diktatúra megpróbálta az osztályharcra épülő gyűlölet ideológiájával szétzúzni az emberi létezés fundamentumát, az önazonosságot.” Jelentése a jövőre nézve: A nemzeti együttműködés kormánya még mindig nem érti, hogy az Alaptörvény Asztala és a kormányfő körüli személyi kultusz még 2014 előtt összeránthatja mindazokat, akik nem rájuk szavaztak, és akik többen vannak, mint kétharmad.

Igaz, még nem voltak egymillióan az utcán, de a Milla-tüntetésen megjelenő tízezrek meghallgathatták, amint a szervezők bejelentették, hogy alternatív köztársaságielnök-jelölő kampány kezdődik heteken belül. Jelentése a jövőre nézve: Schmitt Pált a készülődés nem ingathatja meg, de szórakoztató évek elé nézhetnek azok, akik amúgy sem vártak sokat egy kormánypárti államfő protokolláris szerepétől.

Emlékezett a Jobbik is, ahol Novák Elődöt, mint „magyar apát” mutatták be, Vona Gábor pedig arról beszélt, hogy hatalomra kerülésük esetén visszaállítanák a halálbüntetést az életellenes bűncselekmények esetén. Jelentése a jövőre nézve: Miután a történelem szakon végzett Vona az ’56-os megemlékezésen a halálbüntetés mellett érvelt, sürgősen el kell gondolkodni a hazai történelemtanítás megreformálásán. Ugyanakkor a Jobbik hatalomra kerülésével jelentős gazdasági nyomástól szabadulna meg az ország, az euró bevezetésével nem lenne gondunk.

Brüsszelt nem érdekelte, hogy nemzeti ünnepünk van október 23-án, így épp pénzügyi válságtanácskozást tartottak a tagországok vezetői. Nyilatkozata alapján úgy tűnik, Orbán Viktor sem örült, hogy nem a hívei körében ünnepelhet, kormányfőnk ugyanis azt mondta, hogy „miközben mindenki európai adósságválságról beszél, a magyar nemzeti érdek az, hogy az ország saját erőből csökkenteni tudja az adósságot”. Jelentése a jövőre nézve: Igazán csak a hitelminősítők tudják előre megmondani, főleg mióta Orbán Viktor maga közölte a világgal, hogy ne a szavaira figyeljenek, hanem a tetteire. A tettek pedig azt mutatják, hogy az unió jobban jár, ha elkezdi lefordíttatni a Pál utcai fiúkat, ahol az einstand szó jelentésére szemléletes példa található. Addig meg mindenki tartsa a kezét a saját dolgain.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik