Tudomány zöldövezet

Szarvasborjakat akart fotózni, megölte a tehén a férfit

Patrick J. Endres / Getty Images
Patrick J. Endres / Getty Images

Jávorszarvas ölt meg egy 70 éves férfit helyi idő szerint május 19-én Alaszka déli részén – írja a CNN. Dale Chorman Homer városában, otthona közelében tartózkodott egy barátjával, amikor megpillantottak egy nőstényt és két újszülött borját.

A férfi megpróbálta lefotózni az egyedeket, az anyaállat ekkor lendült támadásba.

Austin McDaniel, az alaszkai közbiztonsági hivatal szóvivője szerint Chorman egy másik felnőtt férfival volt jelen. A beszámolók alapján a nőstény mindkét személyt megtámadta, egyiküket megrúgta, a másik férfi viszont nem sérült meg. Chorman holttestét az állami halottkémi hivatalba küldték.

Az áldozat rokonai szerető apaként, férjként és barátként emlékeztek meg róla, egyben arra kérték az embereket, hogy ne a jávorszarvast okolják. Chorman fia, Nathan közleményében rávilágított: a tehén csak az utódait védte.

A család szerint a férfi tapasztalt volt a vadon élő állatokkal. Mint kiemelték, pontosan tisztában volt a kockázatokkal.

Egy kisebb kifejlett nőstény jávorszarvas akár 360 kilogrammot is nyomhat, és 1,8 méter magas is lehet. McDaniel szerint amíg a borjai társaságában van, habozás nélkül támad, ha valaki a közelükbe kerül. Az állam vadőrei arra kérik a lakosságot, hogy ne közelítsék meg ilyenkor az állatokat.

Kapcsolódó
A világ legnagyobb szarvasa jelenhetett meg Magyarországon – videó
Állítólag Bodrogközben készült a videó, amin egy jávorszarvas sétál nyugodtan a mezőn. Ez a legnagyobb szarvasféle, a bika 700-800 kilót is nyomhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik