Nagyvilág

Orbán szerint saját erőből kell adósságot csökkenteni

A miniszterelnök elmondta: az EU-s csúcstalálkozót "szemben a látszattal nem befejezték, hanem félbehagyták", mert szerdán este újra lesz ülés.

Miközben mindenki európai adósságválságról beszél, a magyar nemzeti érdek az, hogy az ország saját erőből csökkenteni tudja az adósságot – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Brüsszelben, az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek találkozóját követő sajtótájékoztatóján.

Hozzátette, képesnek kell lenni olyan nemzeti gazdaságpolitikát folytatni, amelynek alapján a költségvetés az államadósság automatikus csökkenését eredményező helyzetbe kerül, nem pedig a növekedését hozóba.


Orbán Viktor Brüsszelben.
Fotó: AFP

Orbán Viktor megerősítette, hogy a csúcstalálkozót “szemben a látszattal nem befejezték, hanem félbehagyták”, mert szerdán este újra találkozik a 27 EU-tagország miniszterelnöke. Most döntések nem születtek – fűzte hozzá.

A magyar miniszterelnök szerint Európa-párti és az európai egység felé mutató hangulatban és szándékban értek véget a vasárnapi tárgyalások Brüsszelben.

Mindenki szeretné, ha a mostani nehézségeket a 27-ek együttmaradásával lehetne megoldani – fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: mindenkiben megvan a szándék, hogy a jelenlegi válság kezeléséhez szükséges döntések megszülessenek.

A miniszterelnök vasárnap a közrádiónak is nyilatkozatot adott, amelyben kifejtette: október 23-án a magyar miniszterelnöknek Budapesten volna a helye, hogy fejet hajtson az 1956-os forradalmárok emléke előtt, “akiknek nagyon sokkal tartozunk”. A kormányfői munkának azonban az is jellegzetessége – fogalmazott -, hogy mindig ott kell lenni, ahol Magyarország számára a legfontosabb események történnek, és azokat képesek vagyunk befolyásolni. Ez a hely vasárnap Brüsszel volt – mondta Orbán Viktor.

A csúcstalálkozóról szólva közölte: a kérdés az, sikerül-e megmenteni Görögországot, és sikerül-e egy olyan falat húzni a dél-európai állam körül, amely megakadályozza, hogy az ott kirobbant válság átterjedjen más országokra, amelyek között számításba jön Írország, Portugália, Spanyolország és Olaszország neve.

Továbbá – folytatta – “miután kiderült, hogy az európai bankok sokkal gyengébb lábakon állnak, mint azt korábban gondoltuk, illetve a 2008-ban feltőkésítésre kapott pénz felhasználása felől komoly kétségeink lehetnek – hogy ésszerűek voltak-e vagy nem -, ezért jó néhány nagy európai bank ismét bekopogtatott az ajtón, és óriási összegek nyújtását és segítséget kér”. Orbán Viktor megjegyezte, százmilliárd eurós nagyságrendű tételekről van szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik