Mobil

Pedofilok és terroristák eszköze is lehet az iPhone

A techcégek egyre több fejlesztést építenek be szolgáltatásaikba azért, hogy megvédjék adatainkat a hackerektől, a rosszakaróktól. Ugyanígy védik azonban a bűnözők adatait is, akik ezt felismerve egyre jobban kiaknázzák az olyan, titkosítást és erős védelmet nyújtó eszközök lehetőségeit, mint például az Apple mobilja. Kérdés, hogy milyen eseteket fog előidézni az újfajta, arcfelismeréses azonosításon alapuló rendszer.

Általánosságban elmondható minden technikai fejlesztésről, hogy nem lehet szabályozni, jó vagy rossz célra használja fel azt az ember. Kínában például sci-fikbe illő állami megfigyelési rendszer épül mesterségesintelligencia-szoftverek és kamerák segítségével, aminek a kormány szerint a bűnmegelőzés a célja.

Épül az ország, ahol senki nem bújhat el a kormány elől
Kínában egyre fejlettebb módszerekkel figyelik meg az embereket, és ez még csak a kezdet.

Egy másik aktuális példa a közösségi média, ami a tájékoztatás és az emberek közti kapcsolattartás mellett az álhírek terjedésének, a zaklatásnak, a kémkedésnek is terepet ad. Vagy ott vannak az élő közvetítések, a titkosított csevegő appok, amik a zsarolás, a toborzás, és a pszichológiai hadviselés új módjait nyitják meg amellett, hogy rengeteg pozitív hozadékuk is van.

És ugyanilyen fontos kommunikációs fejlesztés az iPhone, amit 11 éve mutatott be Steve Jobs, azt ígérve, hogy ez lesz az a mobiltelefon, ami forradalmat indít és mindent megváltoztat.

Forrás: AFP

Az almás mobil operációs rendszere, az iOS 2014-ben tényleg meghatározó változást hozott, az iOS 8-ban és az annál frissebb szoftverekben ugyanis az Apple már nem tárolta el saját rendszerében a titkosítás feloldásához szükséges kulcsot, aminek köszönhetően a mobilon tárolt adatokhoz, hívásokhoz, kontaktokhoz, üzenetekhez csak a készülék tulajdonosa fér hozzá. Ráadásul bevezettek egy olyan korlátozást is, hogy amennyiben tíz alkalommal rossz jelszót ütnek be a mobilba, az azon tárolt adatok automatikusan törlődnek.

Isten ajándéka

A lezárt iPhone-ok világszerte nagy kihívást jelentenek a hatóságoknak, hiszen a nyomozások során ők sem tudnak hozzájutni a telefon adataihoz, amelyek pedig adott esetben hozzásegíthetnek egy veszélyes bűnöző elfogásához. A New York-i rendőrség közlése szerint 2016-ban már több mint 175 lefoglalt iPhone volt a birtokukban, amiken kulcsfontosságú információk lehetnek.

A frissített mobilszoftver körül már akkor kialakult egy komoly diskurzus. Egy bírósági dokumentum konkrét esettel is alátámasztotta, hogy bűnözők az eddig bevált eldobhatós telefonok helyett iPhone-ra váltottak annak biztonságos rendszere miatt, és egyre többször ezt preferálják.

Forrás: AFP

A New York-i hatóságok rögzítettek egy olyan börtönben zajló beszélgetést is, amelynek során az egyik rab egyenesen „isten ajándékának” nevezte az Apple titkosított rendszerét.

Az oldalak címlapjain Jamey Comey, az FBI egykori igazgatójának mondatát idézték, aki kifejtette az iránti aggodalmát, hogy az Apple titkosítása nemcsak a becsületes állampolgárokat, de egyben a pedofilokat és a terroristákat is védi.

Többről szólt, mint egy mobilról

A nemzetbiztonság kontra privát szféra kérdés a 2013-as Snowden-szivárogtatás után 2016 elején kapott nagyobb nyilvánosságot a terrorcselekménynek nyilvánított San Bernardinó-i lövöldözés miatt, akkor két terrorista 14 embert megölt, 21-et megsebesített. Az FBI a Syed Rizwan Farook nevű elkövető lezárt iPhone-ján tárolt adatokhoz, kontaktlistájához, üzeneteihez szeretett volna hozzáférni.

Egy kaliforniai bíró arra kötelezte az Apple-t, hogy készítsen olyan módosított szoftvert a nyomozók számára, amivel megkerülhetik a fejlett biztonsági rendszer korlátozását. A cég ezt megtagadta, majd hosszú jogi csatározás vette kezdetét a szövetségiek és az Apple közt. A techóriás fő indoka az volt, hogy az eset precedenst teremthet, és ha a nyomozóknak készített módosított szoftver napvilágra kerül, azt a bűnözők is kihasználhatják majd, ezzel pedig veszélybe kerülhetnek a felhasználók is. Arról nem is beszélve, hogy maguk a szövetségiek is visszaélhetnek vele.

Az FBI végül bejelentette, hogy több mint egymillió dollárt fizetett egy külsős cégnek egy olyan megoldásért, amivel fel tudták törni a mobilt – ám hogy végül mit találtak, arról nem szól a fáma.

Mi lesz az arcfelismeréssel?

A feloldás kérdése a jubileumi iPhone X modellel vált ismét aktuálissá, ami új azonosítási megoldást hozott, az arcfelismerést. A FaceID az érzékelők sokaságából álló TrueDepth kamerarendszeren alapul, az amerikai rendőrök pedig attól tartanak, hogy ez még inkább megnehezítheti munkájukat, mivel az arccal való feloldás keményebb diónak számít, főleg ha a tulajdonos már halott, vagy nem tudták elkapni. A másik oldalon viszont ott van az is, hogy elég lehet valakinek az arca elé tartani a mobilt, hogy már fel is oldják azt. Az elmúlt hetekben több cikk is született arról is, hogy a FaceID korántsem olyan biztonságos, mint ahogy az Apple állítja, és több alkalommal is sikerült azt kicselezni.

Két kínai nő zavarta össze az iPhone X arcfelismerőjét
A cég azt állítja, a kamerával volt baj, nem az arcfelismerő szoftverrel.

Túszejtés az iPhone évtizedében

A War on the rocks hadiportál cikke nemrég egy másik szemszögből is megvilágította a bűnözés és az iPhone közti kapcsolatot. A portál cikke szerint a mai kamerával és internethozzáféréssel rendelkező okostelefonok nagy paradigmaváltást jelentenek az emberrablások és túszdrámák lebonyolításában és a szélsőséges csoportok toborzási módszereiben is, hiszen míg évtizedekkel ezelőtt a zsarolók az esti hírekbe próbáltak bekerülni, hogy felhívják magukra a figyelmet, ma már élő közvetítést végezhetnek egy mobillal úgy, hogy biztonságban tudhatják magukat.

Az elérhető személyi számítógépeknek, mobiloknak, alkalmazásoknak köszönhetően többé nem kell a tévécsatornák kamerái elé kerülniük, a neten keresztül is érvényesíthetik akaratukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik