Tech

Meglepő fordulat: az Apple segít a texasi lövöldöző mobilját feltörni

Annak ellenére, hogy egy éve az Apple és az FBI ádáz harcot vívott a nemzetbiztonság kontra magánszféra kérdésében a San Bernardinó-i terrorista iPhone-jának feltörése kapcsán, most a techóriás maga ajánlotta fel, hogy segít a texasi lövöldöző mobiljához hozzáférést szerezni.

Az Apple magától ajánlotta fel segítségét a texasi merénylő iPhone-jának feltörésében, miután Christopher Combs FBI-ügynök arról panaszkodott egy sajtótájékoztató keretében, hogy nem tudnak hozzájutni a telefon tartalmához, ami segítené a nyomozást.

Hónapokig ellenálltak

Ez meglepő annak fényében, hogy éppen egy éve, a San Bernardinó-i terrorista iPhone 5c telefonja kapcsán hónapokig húzódó vita robbant ki az amerikai Szövetségei Nyomozóiroda és a cupertinói cég között, mivel utóbbi nem kívánt hátsókaput adni a telefonhoz, arra hivatkozva, hogy utána a titkosszolgálatok azt más felhasználók iPhone-ján is felhasználnák példuál megfigyelésre, adatok kinyerésére.

A magánszféra kontra nemzetbiztonság kérdésében rengeteg cég állt be az Apple mögé, végül az FBI egy meg nem nevezett külsős cégnek fizetett egymillió dollárt, hogy feltörjék a mobilt.

Ennek ellenére most a techóriás maga ajánlkozott, hogy segít a nyomozásban. Mint a közleményben írták, napi szinten együtt dolgoznak a bűnüldöző szervekkel, s több ezer ügynök továbbképzését ajánlották fel, hogy jobban megértsék a készülékeik működését, s hogy hogyan férhetnek azokhoz hozzá minél gyorsabban.

A cég a Business Insidernek elmondta, az FBI-nak segítségre van szüksége, ez egybevág a Reuters beszámolójával, miszerint a nyomozóiroda kifutott a 48 órás határidőből, amikor még az elkövető ujjlenyomatával fel tudták volna egyszerűen oldani a készüléket.

Így azonban már csak az Apple-től tudnak segítséget kérni, hogy az elkövető iCloud-fiókjához és így a telefon tartalmához hozzáférjenek. Az kérdéses, hogy beadták-e már a bírósági kérvényt, vagy a tavalyi esetet követően nem bíztak abban, hogy a cupertinói cég segítségükre lesz.

A vasárnapi texasi lövöldözés során 26 ember vesztett életét, és több mint huszan megsebesültek. Az elkövető, Devin Kelley öngyilkos lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik