Tech

Meglepő fordulat: az Apple segít a texasi lövöldöző mobilját feltörni

Pintér Mónika
Pintér Mónika

rovatvezető. 2017. 11. 09. 08:40

Annak ellenére, hogy egy éve az Apple és az FBI ádáz harcot vívott a nemzetbiztonság kontra magánszféra kérdésében a San Bernardinó-i terrorista iPhone-jának feltörése kapcsán, most a techóriás maga ajánlotta fel, hogy segít a texasi lövöldöző mobiljához hozzáférést szerezni.
Korábban a témában:

Az Apple magától ajánlotta fel segítségét a texasi merénylő iPhone-jának feltörésében, miután Christopher Combs FBI-ügynök arról panaszkodott egy sajtótájékoztató keretében, hogy nem tudnak hozzájutni a telefon tartalmához, ami segítené a nyomozást.

US President Donald Trump attends a joint press conference with Japanese Prime Minister Shinzo Abe at Akasaka Palace in Tokyo on November 6, 2017.
Trump lashed out at the US trade relationship with Japan, saying it was "not fair and open", as he prepared for formal talks with his Japanese counterpart. / AFP PHOTO / JIM WATSON

Hónapokig ellenálltak

Ez meglepő annak fényében, hogy éppen egy éve, a San Bernardinó-i terrorista iPhone 5c telefonja kapcsán hónapokig húzódó vita robbant ki az amerikai Szövetségei Nyomozóiroda és a cupertinói cég között, mivel utóbbi nem kívánt hátsókaput adni a telefonhoz, arra hivatkozva, hogy utána a titkosszolgálatok azt más felhasználók iPhone-ján is felhasználnák példuál megfigyelésre, adatok kinyerésére.

A magánszféra kontra nemzetbiztonság kérdésében rengeteg cég állt be az Apple mögé, végül az FBI egy meg nem nevezett külsős cégnek fizetett egymillió dollárt, hogy feltörjék a mobilt.

Ennek ellenére most a techóriás maga ajánlkozott, hogy segít a nyomozásban. Mint a közleményben írták, napi szinten együtt dolgoznak a bűnüldöző szervekkel, s több ezer ügynök továbbképzését ajánlották fel, hogy jobban megértsék a készülékeik működését, s hogy hogyan férhetnek azokhoz hozzá minél gyorsabban.

A cég a Business Insidernek elmondta, az FBI-nak segítségre van szüksége, ez egybevág a Reuters beszámolójával, miszerint a nyomozóiroda kifutott a 48 órás határidőből, amikor még az elkövető ujjlenyomatával fel tudták volna egyszerűen oldani a készüléket.

Így azonban már csak az Apple-től tudnak segítséget kérni, hogy az elkövető iCloud-fiókjához és így a telefon tartalmához hozzáférjenek. Az kérdéses, hogy beadták-e már a bírósági kérvényt, vagy a tavalyi esetet követően nem bíztak abban, hogy a cupertinói cég segítségükre lesz.

A vasárnapi texasi lövöldözés során 26 ember vesztett életét, és több mint huszan megsebesültek. Az elkövető, Devin Kelley öngyilkos lett.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.