Mobil

Lebuktatták a gyilkost az iPhone-nal gyűjtött adatok

Okostelefonjaink rengeteg adatot gyűjtenek arról, hogy mit csinálunk: hol tartózkodunk, mit böngészünk a neten, akár a fizikai aktivitásainkkal kapcsolatosakat is, mint például hány lépést tettünk meg adott nap során. Ezek az adatok a jövőben akár bírósági ügyek során is bizonyítékként szolgálhatnak, egyre több ilyen példáról hallani.

A Motherboard beszámolója szerint Németországban ilyen módon sikerült pontot tenni egy ügy végére, melynek során egy nemi erőszakkal és gyilkossággal gyanúsított férfi tettére kerestek bizonyítékokat. A nyomozás sokáig nem haladt előre, mivel nem voltak használható információk arról, hogy a bűntény elkövetésének idején hol tartózkodott a férfi.

A gyilkos nem adott hozzáférést a nyomozóknak iPhone készülékéhez, ezért a rendőrség egy müncheni céget bízott meg azzal, hogy törjék fel a mobilt, így jutottak hozzá az azon tárolt adatokhoz. Az iPhone Health egészségügyi app által gyűjtött adatokkal sikerült bebizonyítani, hogy valóban ő a tettes, ezt az alkalmazást alapból tartalmazza minden szoftver az iOS 8 óta.

Az alkalmazás rögzítette, hogy a gyanúsított milyen aktivitásokat végzett, például hogy mikor ment fel egy lépcsőn.

A hatóság időrendben is el tudta így helyezni az egyes mozzanatokat, például hogy mikor cipelte el a holttestet a folyóhoz. A freiburgi rendőrség ezután nyomozót küldött a helyszínre, aki végrehajtotta az app által naplózott mozdulatokat, így rekonstruálták a történéseket.

A Yale Egyetem adatvédelmi szakértője, Sean O’Brien szerint a digitális bizonyítékok felhasználása egyre elterjedtebbnek fog számítani, és nem csak az appok által gyűjtött adatok, de az arcfelismerés, az okoshangszórók és kamerák által rögzített felvételek is hasznosak a nyomozók számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik