Kultúra

155 millió forintért kelt el Munkácsy Mihály festménye

Randevú az ablaknál megdöntötte az idei eladási rekordot.

155 millió forintért kelt el az idei árverési szezon egyik legjobban várt tétele, Munkácsy Mihály Randevú az ablaknál című nagyméretű festménye a Virág Judit Galéria őszi aukcióján. Ez az idei év eddigi legdrágább eladása a műkincspiacon és Munkácsy-festmény sem szerepelt évek óta ilyen jól aukción. Hatalmas érdeklődés mellett tartották meg az árverést, ami nem csoda, hiszen ezen az estén a magyar klasszikus festészet szinte összes nagy személyisége képviseltette magát, többek között Vaszary János, Kondor Béla és Mednyánszky László jelentős képei is kalapács alá kerültek.

Munkácsy egy-egy művének elárverezését mindig kiemelt figyelem övezi idehaza és külföldön egyaránt – nem volt ez másképp a Virág Judit Galéria őszi aukcióján sem, ahol a magyar festőzseni nagyméretű olajképe hosszúra nyílt licitálást követően 155 millió forintért kelt el. A Randevú az ablaknál című festmény Franciaországban született, és egy rövidebb párizsi kitérő után 1914-től egy magyar műgyűjteménybe került – egészen mostanáig. A kép kiváló állapotban került elő, nagyon vigyáztak rá a tulajdonosai. A Randevú az ablaknál megdöntötte az idei eladási rekordot.

A Munkácsy-kép 40 millió forintos kikiáltási árról indult, és egészen 155 millió forintig menetelt.

A Virág Judit Galéria aukcióján számos tétel iránt hatalmas érdeklődés mutatkozott, több alkotást is a kikiáltási ár sokszorosánál, akár tízszeresénél ütöttek le.

Vaszary Virágrendezés című 1909-es alkotása egy békahegyi kis házban született. A kép azt a meghitt pillanatot örökíti meg, amint a festő felesége, Mimi virágokat rendez a ragyogó nyári napsütésben. Vaszary az egyik legkeresettebb magyar festő, könnyű ecsettel festett, színes, látványos és életvidám képei hihetetlenül népszerűek. A Virágrendezés 65 millió forintról indulva 90 millió forintig kapaszkodott fel.

Kondor 1961-es Apáca és a pap című képét a tragikusan rövidre szabott életmű egyik legfontosabb darabjaként tartják számon. A 36 millió forintos kikiáltási árral induló jelentős alkotás végül 50 millió forintért talált új tulajdonosra.

Az este folyamán a tételek között szerepelt Mednyánszky egyik nagyméretű alkotása, az 1895 körül született Fényködös táj. A különc arisztokrata előszeretettel járta egyedül a vadont és festette meg a szeme elé táruló természeti csodákat. Ez a képe a Tátrában készült, a festményt a napfény és a köd játéka teszi rejtelmessé, spirituálissá. A Fényködös táj végül 17 millió forintnál állt meg a licitálásnál.

Mednyánszky László: Fényködös táj

Monumentális festményekből nem volt hiány az árverésen: Mattis-Teutsch János dupla aktos képéért 34 millió forintot fizetett új tulajdonosa. A kalapács lesújtását több percig tartó licitharc előzte meg, a kép 16 milliós kikiáltási árral került a közönség elé. Czigány Dezső Cézanne-t idéző, mesterien megfestett csendélete 40 millió forintért kelt el.

Rég nem éreztem magam ennyire jól aukcióvezetőként. Rengeteg volt a licit, hatalmas a vásárlási kedv, érezhető volt a bizalom a vevők részéről. Külön örülök, hogy sok új arcot láttam, a fiatal generáció is érdeklődik a műkincsek iránt. A Virág Judit Galéria őszi aukciója összességében teltházat, kiemelkedően magas eladási arányt és leütési árakat hozott, bizonyítva, hogy a műkincs piac nagyon is aktív

– mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténész, az árverés vezetője.

Kelennel és a galéria alapítójával, Törő Istvánnal két éve lapunk többek közt a padlásról előbukkanó Munkácsy-képekről is beszélgetett:

Kapcsolódó
Egyre kisebb az esély, hogy Munkácsy-képre bukkanjunk a padláson
Kik és kiknek hamisítanak képeket, és honnan kerülnek elő még mindig Rippl-Rónaik? A Virág Judit Galéria alapítójával és aukcióvezetőjével arról is beszélgettünk, miként alakul a kortárs képzőművészet árszintje, illetve hogyan hat a háború a műkincspiacra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik