Kultúra

Nick Cave budapesti koncertjére időzítve jelenik meg a zenész felemelkedéséről szóló képregény

Sandrine Marty / Hans Lucas via AFP
Sandrine Marty / Hans Lucas via AFP

Képregény jelenik meg magyarul Nick Cave-ről, az ausztrál származású, világhírű rockzenész és csapata, a Bad Seeds október 13-i, budapesti koncertjére időzítve – írja az MTI.

Az Uram, kegyelmezz című képregény Reinhard Kleist világhírű, német grafikus, képregényrajzoló félig biográfiai, félig mítoszteremtő elemekkel tűzdelt műve – olvasható a kiadó Troubadour Books közösségi oldalán.

A kötet bemutatóját a Nick Cave & the Bad Seeds Spoartarénába szervezett koncertje előtt egy nappal tartják, Csordás Dániel illusztrátor és képregényrajzoló, Pritz Péter, a képregény fordítója, valamint György Zoltán, a Troubadour Books Kiadó képregényszakosztálya, a Troubadour Comics vezetője részvételével. Mint a bemutató ajánlója kiemelte, a róla szóló képregényről maga Nick Cave is elismerően nyilatkozott, mondván:

Féligazságok és teljes kitalációk füzére, de mégis közelebb áll az igazsághoz, mint bármelyik biográfia.

A Nick Cave & the Bad Seeds tizennyolcadik stúdióalbuma, a Wild God augusztus végén jelent meg; az új anyaghoz kapcsolódó turné szeptemberben indult, Németországban; a budapesti a koncertsorozat tizedik állomása. Nick Cave pályafutása a Boys Next Door nevű gimnáziumi punkzenekarban indult, Ausztráliában, majd a Birthday Partyban folytatódott, a nyolcvanas évek elején. A székhelyét Londonba áthelyező együttes felbomlása után az énekes-dalszerző 1983–1984 fordulóján alakította meg a Nick Cave & the Bad Seedst, 1984-ben jelent meg, From Her to Eternity címmel, a bemutatkozó stúdióalbum.

A menet közben számos tagcserén átesett zenekar a nyolcvanas években egy ideig Berlinben működött. A kilencvenes évek legelején a dalszerző – aki sikeresen szakított korábbi drogfüggőségével – Sao Paolóba költözött, ott készült a The Good Son című album (1990), majd következett az 1997-es The Boatman’s Call, amelyet Nick Cave és a brit dalszerző-énekesnő, PJ Harvey rövid románca inspirált. A már hosszú ideje az angliai Brightonban élő Nick Cave a 2000-es és a 2010-es években is számos lemezt jelentetett meg, miközben két anyag erejéig, Grinderman néven, garázsrockos mellékzenekart is alakított. Számos filmzenét (A préri urai, Távol az emberektől, Gyilkos nyomon) és regényeket írt (És meglátá a szamár az Úrnak angyalát; Bunny Munro halála – mindkettő magyarul is megjelent), a közelmúltban pedig egy vele készült interjúkötet is napvilágot látott, amely (Hit, remény és vérontás címmel) szintén olvasható már magyarul.

Az interjúkötet egy testes fejezete nálunk is olvasható:

Kapcsolódó
Nick Cave: Megpróbáltam kapcsolatba lépni a halottakkal
Az ausztrál rockzenésszel készült interjúkötet egy testes fejezetével matinézunk – csodás mondatok s egyfajta feltámadás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik