Kultúra ismeretlen budapest

A miniszterelnök barátja építene társasházat a Gellért egykori gyermekmedencéinek helyére

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
A tervek egyelőre még nem készek arra, hogy engedélyért fussanak, a Marketnek a kultikus Pagony helyét átvevő álma azonban lassan mégiscsak körvonalazódik.

Luxustársasházak és villatelepek fojtogatják a budai Hegyvidéket – írtuk meg néhány héttel ezelőtt, bemutatva a főváros legértékesebb, sokszor még összefüggő zöldfelületeket rejtő területeit érő beépítési hullámot. A folyamat persze szerteágazóbb, hiszen a budai oldal más részein, illetve Pesten is nagy tempóban zajlik az egykori ipari zónák, foghíjak, valamint a hosszú ideje kihasználatlan földdarabok lakáshegyekkel megtöltése. Ennek a lendületnek rövidesen egy műemléket, a Gellért fürdő egykori fűtőházát is magában foglaló, illetve világörökségi környezetnek is számító terület, a fürdővel szomszédos egykori Pagony esik áldozatául.

A Kemenes utca 10. számmal jelzett, az Orlay utca és Mányoki út felé egyaránt nyújtózó 1,1 hektáros ingatlanon hosszú évtizedeken át a Gellért napozóit találhattuk volna, a fürdő 1918. szeptemberi megnyitásának hatvanadik évfordulójához közeledve a cél azonban az lett, hogy a pázsitos terület egy részét megtartva gyermekmedencéket építsenek, azokat pedig egy, az utca alatt futó alagúton át kössék össze a fürdővel.

Fentről.hu A Kemenes utca menti napozó 1972-ben, az átépítés előtt.

Az éveken át húzódó munkákat a hosszúra nyúló projekt harmadik ütemébe sikerült besűríteni, így a gyerekek és felnőttek csak 1985-ben vehették újra használatba a Perczel Anna, Vészi Éva, Kölönte Zsolt és Palotai Tamás tervei nyomán épült új részeket, amiket az alagúttól induló, kanyargó kerti útra fűztek fel.

Fentről.hu A medencék, az új napozók, valamint a fenntartáshoz szükséges épületek 1990-ben – a légifotón a játékosan kanyargó út is jól látszik.

A kiszolgáló helyiségeket, illetve a modern medencéket végül 2008-ban hagyták el végleg a fürdő dolgozói, illetve látogatói, a terület jövője pedig bizonytalanná vált – egészen 2014-ig, mikor a pillanatok alatt kultstátuszig jutó Pagony székei és asztalai jelentek meg a csempézett falak között.

A Pagony végül nyolc nyáron át, 2021 októberéig tartotta magát, a következő évben pedig már nem nyitott ki. A pesti romkocsmák budai párjává emelkedő hely bezárásának okairól semmit sem lehetett tudni, az elmúlt hetek eseményei azonban rávilágítottak a történésekre.

A néhány éve a pincétől a kupoláig általunk is bejárt Gellért szállodai része a Danubius Hotels-től a kormányközeli Jellinek Dánielen át végül a miniszterelnöki vő, Tiborcz István BDPST-jéhez került, a Kemenes út túloldalán lévő területek jövője azonban más irányt vett. Az értékes földdarab gazdája a földhivatali lap szerint ma is a 2007-ben, jó eséllyel projektcégként létrejött Egészségsziget Szolgáltató Kft., háttere azonban néhány hónappal ezelőtt megváltozott: tulajdonosa a NER-oligarchák egyik legfontosabb képviselőjéhez, Garancsi Istvánhoz kötődő Market Asset Management Zrt. lett, ügyvezetői pozícióiban pedig a Danubius vezetői helyett az új gazda két fontos embere tűnt fel – ezek egyike a cég az MNB-hez kötődő ingatlanbefektető vállalkozásoknál, illetve a Schmidt Mária és Ungár Péter vagyonának jó részét adó BIF-nél edződött vezérigazgatója.

A Market tervei a környező házak lakói előtt idén tavasszal kezdtek körvonalazódni: forrásaink szerint a Szigma Stúdió februárban felmérte a telekszomszédok állapotát, hogy egy jövőbeli esetleges építkezés esetén tudni lehessen, mik azok a károk, amiket nem az építtető felelőssége lesz kijavítani. A cég egy lakónak adott válaszában kijelentette: a várható munkákról semmit sem tudnak, azok pedig még csak koncepcióterv fázisban járnak.

Néhány héttel később, március 18-án aztán egy talajfúró gép jelent meg a Bartók Béla úthoz közelebbi, hosszú ideje parkolóként hasznosított telekrészen, nyilvánvalóan azért, hogy felmérje a talaj állapotát.

Olvasói kép

A folyamat ezután rövid időre megállni látszott, a koncepcióról azonban semmi sem került napvilágra. A helyzetet tovább bonyolította, hogy lapunk júniusban több forrásból is arról értesült, hogy elindult egy zárt tervpályázat, aminek keretében a Market Asset kereste a jövőbeli épület, vagy épületek arcát.

Térinfó Újbuda Az érintett terület felülnézeti képe.

Július 1-jén aztán szabad szemmel is láthatóvá váltak a közelgő beavatkozások első komoly nyomai, hiszen az aznap kihelyezett értesítések szerint a felsőbb szinten megszüntették a parkolást, másnap pedig a kisebb bokrok aprítása is megkezdődött, mintegy felvezetve azt, ami 4-én, csütörtökön fogadta a kíváncsi lakókat: egy, a bontási munkákról szóló értesítő, ami szerint a hónap közepén biztosan megkezdődik a hat héten át, augusztus végéig tartó folyamat, amelynek terveit a Market-csoporthoz tartozó Lean Tech Mérnökiroda jegyzi.

A bontási eljárás megindulásáról az építési hatósági adatbázisban semmiféle nyomot nem találtunk, így kérdéssel fordultunk Budapest Főváros Kormányhivatalához, amely július 8-i válaszában kijelentette: a meglévő, szabadon álló épületek bontása nem engedélyköteles, így tényleg hiába kerestük az adatokat.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik